Toysdaily 玩具日報

查看: 7782|回復: 33

[玩具報告] TFC 單手單腳 破壞者!終於有時間開來見我!

買左TFC破壞者四個成員一排,終於有時間開來玩玩。之前係吾同forum都已經見到好多人寫左好多好正既review,好多人應該對呢隻野已經好熟識,我就簡簡單單影翻幾張相分享下好了。首先係隻Exgraver(我都係叫翻佢Scavenger)

人形比例,可動,顏色分佈,四隻來講呢隻我覺得最好。原本QC上隻腳板有d問題的,開吾到,但跟TFC客服那邊聯絡後,他們已好快咁補翻件件比我,呢個真係好少有,TT都未有咁好服務!!跟住係車形

車形方面亦都好細緻,前後都能把機械人形態收藏得好好,另外個油壓亦係亮點,好傳神。可惜仍有些不足,就係個爪只可以轉動90度,這個應該是設計時的失誤吧,沒有留意轉動時會被阻擋。另外,駕駛倉頂粒的,對我來說實在好礙眼,若果出齊後,知道冇特別大用途應該會cut左佢....

原本我呢

怎麼post吾到...:50:
是什麼原因會post吾到??:53:
Don't use HK works and your PC or system may not support! :)
回復 5# Douglas.M.Saint

thanks 德哥!我再試試....
跟住是建造派入面我最鍾意既Long Haul.....可惜Heavy Labor(Long Haul)係我覺得四子中最不滿意的一個....

首先,人形時,分色實在有點雜亂,尤其下身,太多色,怎麼會"shut"頭哥會走個綠色出來,而個裙甲又無故用紫色....胸口亦太平面,沒有起伏。
跟住係車mode

車mode大至上都幾好,唯一不滿係個後輪太單薄,而且還要走左出來,而吾係水平。
跟住到Structor(即係Scrapper)
可動上,呢隻較為差少少,而小腿太粗,接地性也不是太好。
不過整體造形上,顏色分佈上仍比先前Heavy Labor好,有種老大既感覺。
另外,在盒中多了的兩粒膠,睇其他人報告話,係用來入翻去胸口果兩個洞,但似乎好多人都入到爆膠,所以我都係放埋一邊算了。

接住到車mode

車mode做得好好,完全表現到呢重車既重形感,而且亦機械人形態也是收藏得最好的一隻,完全正到冇朋友。
來到第四位成員了,Dr. Crank (Hook),我覺得Dr. Crank呢個名TFC改得比原名更好,好有技術,好有知識既感覺!
首先係人mode,樣子係四隻中最靘仔,身形是修長形,做得好好。
但跟Structor一樣,都有接地性不良的問題,可動也是一般。
而頭後的支架也阻擋了眼睛透明件的透光性。
但整體來講,因為那個可伸長的#臂卻可帶來好多變化!係四子中最多野玩的一隻。
另外亦好喜歡佢"Shut"頭哥變形時的連動。

接住係車mode

呢隻車mode個#臂真係超厲害,如果伸到最長,直情係超出左我個背景可見之外!大約有30∼40cm長吧。
另外,亦見到好多人自行加上繩索可以做成真正的可以活動的#臂!
唯一可惜係車mode時沒有橫向支撐,令#臂橫向伸長時會反車....
四子!來!跟住來個4/6合體!
合體後,真係好巨形,大約35∼40cm度
可動不太好,但可接受了,始終係合體機械人。

跟住帶大家睇睇背面。

唯一對合體後的不滿,我自已覺得有個比較礙眼的問題.....

就係個頭太薄,太扁平

餘下兩位兄弟!快d出來啦!我屋企個位等你地大結合呀!
終於post到了!:54:
:71:好正, 難得大大可以忍咁耐先post 出來.....
相靚!舖士正!!!:71:
擺佢响屋企直頭可以做門神。。。等埋MakeToy就一對喇。。。

頭扁確係一個問題,
不過我凝住佢會有件後腦part裝上去。。。
:67:
Cool and OK now!  Thanks for your great report!  Add marks for support! :71:
哇! 個頭得一半. :50: