Toysdaily 玩具日報

查看: 10582|回復: 21

[分享討論] 點分真假貨?

如題,小弟玩咗玩具唔喺太耐,有時D post話XXX出嘅貨會有A貨.但我想問各位點分,無可能盒盒驗X咁驗,同埋未見過假嘅咁點分真貨?
你個問題
有D哲學

一般要假貨大量出現 價錢插水先多人中招
http://www.goodsmile.info/page/j ... ll/published/1.html
有些官網會提示可參考少少
遠離皆旺就係真!!! :74: :74:
遠離皆旺就係真!!!
歪勾 發表於 8-1-2012 09:25 AM

咁樣講又未免對賣真貨既雞王店好唔公平
雞王係有賣假貨既店, 但數埋有幾多間呢?
賣假貨已經唔係岩, 呢家仲要可以燒埋同場另外賣正貨既大多數, 幾咁成功.........
講番正題, 點分真假
雖然呢家老翻d包裝印刷都已經升左呢, 但都仲有d分別
貼紙, 就唔好淨係睇呢樣, 因為貼紙都翻埋嫁喇呢家
價錢, 唔好以為平就假, 貴就真, 有d舖頭就係咁捉你心理, 假貨賣真貨價~
我覺得要知己知彼, 去深水步有幾大專賣假貨既地方
細心咁睇番幾十隻假貨既包裝, 上色, 大約知道假野既質素咁點~
歪不正 發表於 8-1-2012 03:22 AM

呢個網ok wor
亦可以老翻之鬼斧神工........
非老手好易中招~
其實FIGURE和FIGMA,NENDOROID之類的也十分好分辨,最主要的是看看是不是油光滿面:DD
SHF,ROBOT魂,REVOLTECH.............好像沒有什麼假的吧?:cool:
SIC..............好像以前有,但新品應該沒有吧....
至於聖衣之類的我就沒有接觸,不能說什麼呢!
有盒的都較易分
拍賣網無盒個d figures真係難搞:(
歪不正 發表於 8-1-2012 03:22 AM

唔知有冇多的呢類既網呢?

希望TD可以整一個類似舉報"海賊貨"區,等買玩家可以買得安樂的就好 :51:
講番正題, 點分真假
雖然呢家老翻d包裝印刷都已經升左呢, 但都仲有d分別
貼紙, 就唔好淨係睇呢樣, 因為貼 ...
movie_arms 發表於 8-1-2012 09:47 AM

ssp 邊到有賣假野既店? 我比較少去果邊.,...
頭像被屏蔽
第一就當然係睇TD啦,呢度好多師兄、姐幫手!:71:
另外我一般都會去相熟、多人買有信譽嘅舖頭就安心啲,價錢太低就會小心!:78:
最後個人覺得老番貨源都是祖國,所以我會上逃保揾啲定價低嘅同官圖比一比(通常都差好遠)以作參考,不過有時見到啲叫”散貨”嘅就真係原裝一樣,不過係冇包裝,只有本體!
其實番版需時,新嘢同老番好少同時出現,買到老番多數都係後追時遇到,所以我只要是心頭好,一出即入就冇煩惱!:43:
ssp 邊到有賣假野既店? 我比較少去果邊.,...
pcwolf 發表於 8-1-2012 01:13 PM

福榮街起碼都有三至四間.......
去到福榮街街頭行到街尾應該就會知係邊幾間
好易認, 好易搵~
睇包裝 , 面尚 , 特別是價格 , 睇返日圓貨對港紙差幾多.....