Toysdaily 玩具日報

[其他] 喬 布 斯 公 仔 或 被 禁 售

妖!原來無版權,大陸真好嘢!訂乜呀!都快出貨,大把地下通道出貨啦!老翻雞旺專區—定大把貨啦!:38:-
回復 18# Gretzky99

香港沒有肖像權法例。
你我同你呢d一般人緊係唔會無神神走去為自己肖象權註冊la
不過果個係SJ麻...d野一早安排好哂
hotroys 發表於 5-1-2012 12:34 PM

agree~教主諗野快人咁多步,點會諗唔到哩點!
就算無肖像權~以apple同sj家族既財力點會輸比d細公司,而家仲要搞到咁大!如果法律解決唔到,米私底下用$解決!,所有商人都係為$姐!以前nike打入中國,為左個logo,都係用$解決!
打呢啲版權官司都係平果主要收入之一
不過我覺得今次最後會不了了之
我想問
香港本土好似係無肖像權
咁美國人就算有註冊咁佢可唔可以告香港人?
頭像被屏蔽

回復 35# V17

唔係好似, 係到今天為止香港都沒有肖像權法例。

肖像權是美國民事法例, 只可用於美國法院的訴訟, 但美國法院沒有香港司法管核權, 就算喬家在美法院告DID獲判勝數, 勝方喬家也沒法向香港的DID行使美國法院的判決。

但喬家有機會在肖像權官司中勝訴及取得禁制令禁止DID把Steve Jobs公仔賣到美國本土。但打官司排期最快都幾個月, 但DID好似下個就出貨, 賣完執咗間公司再開過另一間叫"新DID", 可能都未排都期上庭。

唯一可能就係喬家比錢DID叫佢唔出或買起佢所有貨, 如果喬家要錢(不過一年收迪士尼股息五千萬美元,相信沒有這麻煩), 佢可以特別授權比DID, 但公仔要喬家批核, 然後全球發售, 有喬家endorse 相信有可能買得好過Joker。
唔係次次偷雞借人賺錢都咁容易架~:58:
其實陰d陰d賣米好law, 當做小小的尊重都好麻:77:
依家就麻煩了, 我地就話改個名又一條好漢姐, d外地購物網未必肯陪你玩落去.
回復  V17

唔係好似, 係到今天為止香港都沒有肖像權法例。

肖像權是美國民事法例, 只可用於美國法院 ...
chankb 發表於 6-1-2012 04:42 PM

多謝你咁詳細既解答,小弟又學多樣野
今日係現時點 $ 6^) 訂左~
今日係現時點 $ 6^) 訂左~
凶星 發表於 7-1-2012 11:21 PM

係咩!大大邊間?貴大大8元添
係咩!大大邊間?貴大大8元添
ckc882000 發表於 7-1-2012 11:50 PM
1/F 金x玩~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1/F 金x玩~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
凶星 發表於 8-1-2012 12:02 AM

thx 大大!第日有新野訂要去look look
回復 42# 凶星

尼間好似就執咁,日日貼住最後三日~~~~
回復  Gretzky99

香港沒有肖像權法例。
chankb 發表於 5-1-2012 23:24

謝大大告知........ :64: