Toysdaily 玩具日報

[其他] 喬 布 斯 公 仔 或 被 禁 售

這實際上涉及到一個非常複雜的法律觀點

如果一個人在生,他的個人形象屬於自己 (肖像權)

沒有此人授(肖像)權當然不能

但如果一個人死了,而他的肖像權並未註冊

理論上任何人都可以使用.......

為什麼呢?

因為原告(版權擁有人)已經死了,案不成案......:67:
頭像被屏蔽
個權而家係邊? SJ 有無交代哂呢d野? 家人有無擁肖象權 無乜人清楚...
法律呢d野都ng係個個明....不過咁諗 ...
hotroys 發表於 5-1-2012 12:23 PM

肖象權假如並未註冊

人死亡,肖象權隨該人消失.....
頭像被屏蔽
apple 那么注重版权,肯定告到底的。
MK 有得訂...好貴....
MK 有得訂...好貴....
炒飯俠 發表於 5-1-2012 12:40 PM

平平地都ok, 過千買果個真係傻仔,好多人買都係博隻野有得炒,
隻野如果出得,跟手大把廠跟住出,重有乜好炒?
平平地都ok, 過千買果個真係傻仔,好多人買都係博隻野有得炒,
隻野如果出得,跟手大把廠跟住出,重有乜 ...
pathk 發表於 5-1-2012 12:45 PM

大廠出要攞拉臣
喬家會批嗎?
咁依家好多公司出都冇版權架啦~如果係咁~香港d figure遲早執晒~
塞斯 發表於 5-1-2012 12:09 PM

無錯,而家好多Figure都冇版權,所以會低調開訂,唔會大試宣傳...!!!!
但呢隻SJ太高調喇,唔知仲以為官方授權出品,人地點會唔搞你呀...!!!!
出得成...又成炒家天堂...
出唔成...教主fans失望...
大廠出要攞拉臣
喬家會批嗎?
GTO 發表於 5-1-2012 01:56 PM

可能啦,又可能會以做收益作善事方式去做(e.g癌病基金)
最大問題是did只是單方面用實名去做這隻人偶,人家怎會放過你?
外國有肖像權法,香港就唔知......好懷疑DID特登放料另到隻野有炒價,然後低調咁賣.....(陰謀論):58:
好多名人figure都無取版權低調咁賣啦!如果唔係你同我可以有得玩疑似DieHard同Inception嗱wor....:36:
衰D講句:發死人財都算啦,重要話並非一般的商業化玩具
咁依家好多公司出都冇版權架啦~如果係咁~香港d figure遲早執晒~
塞斯 發表於 5-1-2012 12:09 PM

在香港,如沒有版權在手,都不敢用人家真名打正旗號去出產品,只會是疑似方式去做
:71:回復 29# lili