Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 中西網上購物必看post!(P.1, P.2) 2012前除夕最後的boxing day

無明兄此帖真係功德無量
幫了美玩兄弟可以玩得更爽啊:$
回復  無明:

嘩 ... 等左taobao攻略好耐, 十萬個thanks
Assassin 發表於 31-12-2011 11:56 PM
U R welcome! Happy New Year!!:34:

2007  PRINCESS LEIA ORGANA
(in Combat Poncho)

http://www.rebelscum.com/VTSCLeia.asp

家中的Marvel英雄,陽盛陰衰,長期失調,甚為苦悶........

主人聽到佢地心聲,空降一物以解救之。

Wow.........原來是名靚女!!!:46:

自古英雄難過美人關......

馬上大獻殷勤..............

pow!!突然大聲一響,原來仲有朋友未出來.......

CA:走呀!        Ironman馬上call Spiderman: Call零! Call零! 蛛仔你Friend來左,快D來招呼!!

Ironman: 唔駛怕,我call 左蛛仔來招呼佢!

點知....................佢打錯電話,Call錯人........:70:

Happy New Year!!:34:
Support !!!!!!!
回復  無明:

嘩 ... 等左taobao攻略好耐, 十萬個thanks
Assassin 發表於 31-12-2011 11:56 PM
Happy New Year!
希望你啱駛,有好野記住pm我呀!!
事後..........

人妻: 喂!八婆,你做咩搶哂D英雄既目光啊!?

巫女: 係咯........冇人再吼我咯!

寡婦: 喂!!你咪含血噴人喎!!!

人妻: 我唔理你,你咪搞我老公就ok!!     寡婦: 咩呀?!你睇唔住佢牙?

寡婦: 英雄,你喜歡我馬?:D
直情有邪神 feel:50:
無明兄此帖真係功德無量
幫了美玩兄弟可以玩得更爽啊
大ken 發表於 1-1-2012 12:05 AM
別客氣,我只是憑紀憶寫底,有錯請指教,,,,,,,,,,,,,s

我返而想知你在外國網訂野的情况呢,運費較貴吧!:57:
別客氣,我只是憑紀憶寫底,有錯請指教,,,,,,,,,,,,,

我返而想知你在外國網訂野的情况呢,運費較貴 ...
無明: 發表於 1-1-2012 04:02 PM

運費貴係主要大問題,好多時一睇見果運費就打會個突,跟住大罵"咁X貴,黐X線":53:
別客氣,我只是憑紀憶寫底,有錯請指教,,,,,,,,,,,,,

我返而想知你在外國網訂野的情况呢,運費較貴 ...
無明: 發表於 1-1-2012 04:02 PM

既然無明兄咁好分享了在淘土的掃貨心得
小弟也不吝嗇分享下在外國網訂野的經驗
當然,我知道在TB也有不少大大會在外國網買玩具,
經驗也比我多,我只是拋磚引玉,有錯望大家指正
好,入正題
我認為有兩大點考慮:
1.外國訂玩具的網多不勝數,不如淘寶集中,
而且不同網店的售價可以差一截,所以選一間價錢合理的店是首要考慮
(所以我以下建議的BBT未必最平,大家自己找找才是正路)

2.運費方面,如果在外國網買東西,只買少量,運費加埋肯定貴過用炒價買野,
所以在外國網買野,一定要用"成本平均法",每次要入多—點,否則如只入一隻,不如在Hk入

實戰編:
我在外國網買野不外乎在兩個網:BBT & ebay
當然,其他網都有,但都是買絕版野或非常心頭好,在此不建議了
A. BBT
http://www.bigbadtoystore.com/bbts/default.aspx
購買目標:新貨及減價貨
優點:
1.新貨多,可預訂
2. Pile of Loot功能,即可將貨儲起,待一定量後才安排寄來(即類似無明兄介紹淘點的集齊貨再出貨的安排),真正做到運費成本平均法
3. Hk鋪唔入的,你會在此找到
缺點:
1.買了的新貨有時會很快減價,好似蝕底左,但唔訂,又有機會無貨,難捉摸
2.出貨較慢,人地有得玩時,你仲要等
方法:
1.要先申請account (用email)
2.要信用卡作付款
B.ebay
購買目標:
絕版貨及死貨
優點:
1.找絕販美玩的聖地,要甚麼有甚麼
2.散貨較多
缺點:
1.價格差別很大,要價比三家,很煩
2.要爭。。。
3.運費可以貴過件貨,必要時向同一賣家買多幾件貨,再同佢講下數,看看能否用到運費成本平均法這招

總括而言 : "價比三家","千金難買心頭好"
回復 26# 大ken
BBT最可惜係要用credit card, 正正係小弟短期內冇嘅野!!
唉, 個網有得預訂成套Star wars vintage新一wave!!
回復 27# herculesanakin

星戰figure成套訂係抵D,但散貨就等香港豆斗城:45:
support!!
Black window actually not so bad. I like her a lot!
:71:..........thx!!!