Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] Halfeye 完全変形 破邪大星 (油到我死呀 >< page 16 #235)

回復 58# 紫月葵

但大廠一定受吾到高島的變形設計,好似這件破邪大星,大大話話有4百多件件,
&#21874;件又細,就算我現在人手裝都好難,實做吾到現在的精細度
你見Bandai的大人之超合金,都吾是好精細,但已經要幾千.......:53:
回復 60# leawong

195mm tall!!:73:
開工!!!:74:
第一版就要鑽超多孔,又膠水,又銅支.......:70::50:

第一個孔真是好擔心,完成後又吾覺好難woo

0.8mm 孔ar........:(

因無適當大小的鑽嘴和畫線筆,停工!:67::78:

見開左工吾夠10分鐘就停好似吾是幾好woo.....為有做&#21874;簡單野.......就是個座啦!:p:he:

另加特典的光&#12427;! &#12469;&#12452;&#12461;&#12483;&#12463;&#12454;&#12455;&#12452;&#12502;!!

回復 30# garykctse
回復 21# fktuen
回復 25# ygat2005
回復 24# 紫月葵
回復 8# genesicgaogaiga
回復 7# flash
I uploaded more photos on page 5 (#64) :love:
幾百件件,難怪成品價定咁高
回復  紫月葵

但大廠一定受吾到高島的變形設計,好似這件破邪大星,大大話話有4百多件件,
&#21874;件又細 ...
mkyfk 發表於 30-12-2011 02:48 PM
如果係cms就有可能,不過應該都要成萬幾蚊一隻@_@"
其實唔計用料成本既話,我o係度諗同一個模具,用唔用到其他既膠質材料去造高島既產品?畢竟最貴都係造個模既價錢吧?
開工!!!
第一版就要鑽超多孔,又膠水,又銅支.......

第一個孔真是好擔心,完成後又吾覺好難w ...
mkyfk 發表於 30-12-2011 03:05 PM
原來真係要自己鑽孔=w=" 與我無緣了
d短既孔位還好,長果d好怕會鑽斜左,又唔知點fill in番佢…小心小心=\
回復 67# 紫月葵

是呀!如果個量少,個模價會好貴,
我覺得如果要做,為有真是好似模型,一模二,三十件就好&#21874;
回復 68# 紫月葵

放心,件上有定位,只要鑽孔前個setup 做好&#21874;就無大問題
回復 66# shumanlii

其實個定價這樣高,是因為量太少,
而且個機械設計全由高島先生由頭設計過以達到合理化
你見三一,gunbuster 同這個,作者都無好detail 的機設
回復  紫月葵

是呀!如果個量少,個模價會好貴,
我覺得如果要做,為有真是好似模型,一模二,三十件就 ...
mkyfk 發表於 30-12-2011 04:08 PM
如果轉做好似高達模型咁都唔錯,雖然d膠會薄d,但大概成本會平d之餘,又可以放心少少去玩
回復  紫月葵

放心,件上有定位,只要鑽孔前個setup 做好&#21874;就無大問題
mkyfk 發表於 30-12-2011 04:12 PM
我係一直都係climax既人XD
回復 72# 紫月葵

不過如果過萬的模型,我怕我又覺得吾直
回復 73# 紫月葵

:66:..............
回復  紫月葵

不過如果過萬的模型,我怕我又覺得吾直
mkyfk 發表於 30-12-2011 06:01 PM

當過一次引囉,想當年入隻三一都係想過過半眼既引,人係要傻一次既;D