Toysdaily 玩具日報

查看: 36502|回復: 39

[分享討論] 聖鬥士甩色問題

想問各位Ching EX 金屬部份擺得耐會唔會甩色呢,因為小弟有第一代黃金聖鬥士,無乜掂過,甩色甩到7彩!近排想入EX,唔知各位有無保養心得?
放心,係會自然甩到七彩的~
而且一代不如一代~
小弟家中舊十二黃金都仲算無咩大問題
但新個隻EX雙子手掌甲同腰甲已經甩緊色~
後來我發現原來Bandai聖鬥士膠件既上色方法係...
本身係一個橙膠件
電鍍一層銀做底
然後上面直接噴黃/橙....
跟住應該無再上任何保護光油之類~
所以我都想請問各位TD模型高手有咩方法做到DIY電鍍金效果~:45:
回復 2# V17

Thx ching for your information...膠部份要噴光油? 金屬部份有咩好題意?
放心,係會自然甩到七彩的~
而且一代不如一代~
小弟家中舊十二黃金都仲算無咩大問題
但新個隻EX雙子手掌 ...
V17 發表於 18-12-2011 06:14 PM

吓=口=........
我家中隻ex獅子咪會這樣?
個價已經貴,笨大居然是這樣上色....................
目前我隻獅子未有事............
但也擔心會...........
而且我家春天時勁潮濕......咁點算?........
目前我放在一個膠的display box 內............
:63:
一般模型油出來效果多是啞金色.........
:50:
原本仲想會買多1,2隻EX....而家要再考慮了=.=
又貴又易甩色............唉
:70::59:
我舊果d神話d甲都末有事:(反而頭髮有少少發霉:(
舊神話依然保存得好好~
你講緊邊d部份甩色??我有少少心得, 我研究過主要係面罩帶上頭果陣"high"到面部或頭髮時候耐左, 會有dd橙色痴係上面, 我會用"奏"紋膠紙痴係面罩底之後先砌上去, 盡量留少少空間 唔好砌咁貼塊面囉, 另外聖衣裝係手臂上都會有同樣問題 我都會用同一方法解決, 你會問如果痴左"奏"紋膠紙會厚左...裝唔到聖衣, 亦可選擇用普通膠紙, 不過先要減底膠紙既痴力, 好簡單 痴下自己手上的皮膚再痴上去就ok啦,
       我display果陣通常唔會帶面罩, 因為我覺得唔帶靚d:35:, 另外我覺得環境都係一個問題 你個櫃會唔會貼牆呢??因為牆會潮濕架...我櫃背係木板牆, 而且櫃既設計係好難有空氣入到去, 因為玻璃係"湯"門, 關既時候入坑既, 好難有塵入到去
      另外一個問題 逄係銀色合金既聖衣我會搽一層油上去...(WD40果類, 而家就用亞媽衣車用果D潤滑油), 就會防止氧化, 幾個月我就會再補D上去, 我隻星矢..冰河成日保持立立令呢~~  其實D神話買番黎已經有D油係上面防止氧化, 但我地砌完之後通常都會去曬我地隻手度, 所以一定要補D上去
      除左銀色合金件, 基本上其他有色既合金應該都唔會甩色....我套黃金聖衣舊神話擺左出黎5年都無事喎........
咁如果買左返黎好奈都唔開盒會唔會甩色呢???
神話潘朵拉d頭髮不知為什麼變了一撻撻淺紫色
海魔女d頭髮都變色了
回復 7# 我很快

嘩好厲害! 多謝Ching 題點!
神話潘朵拉d頭髮不知為什麼變了一撻撻淺紫色
海魔女d頭髮都變色了
simpsons 發表於 19-12-2011 08:15 PM

白羊同天蠍都係...........
呢個POST 完全打擊我買星矢既商品.....

果然神話係應該留O係心幢, 唔係實體化就好....
因為舊時D神話都有事
所以我EX有噴模型油coating
暫時都好好
無咩問題
之前響巴哈見到有聖衣神話掉漆補救方法, 各位brothers可能有用
http://home.gamer.com.tw/creationDetail.php?sn=1458361
我既舊神話可能少玩,無甩色,但ex雙子日日玩,腰,手甲,連合金部份都有甩色,所以有噴光油,依家都係日日玩,就無再甩,但電鍍金部份無咁令,ex獅子係未甩色前噴埋,玩到依家都無甩.