Toysdaily 玩具日報

查看: 10458|回復: 31

[其他] [其他] 好奇想知道下家中滿佈figure而沒有放在櫃中display的的ching們...

ching們有沒有試過一些親戚/朋友的 仔仔女女(年紀很小的那種) 上到你們家中, 眼見周圍玩具figure林立無比吸引, 一時場面不受控制??  可否分享一下:

ching們如何控制場面和如何避免場面失控??
我9成的玩具放在一間房中, 一有怪獸仔來, 鎖門就 ok
廳果d 唔會攪, 因為仔仔果d會吸引左佢地先, 有排玩, 我果d根本冇時間會理到
我所有都放晒係D 有門既DISPLAY櫃到, 如果有D小朋友上黎會全程睇實以免有失控場面!!! :DD
我索性唔比小朋友上嚟...:67:
唔比怪獸仔上嚟!!!!!!!!!!!!
prior to my nephew's arrival, have to store all my delicate/fragile
mechas. also hide away any sexy figurines. and i'll leave one or
2 gff(very durable), and TF movie toys(relatively not too valuable)
for them to play. actually thanks to them, i got to rearrange my
cabinet every once a while hehe.
最好個display櫃有匙...
就算你唔係到,你屋企人都會拎畀佢地玩...
呢樣野我試過...
觀察...觀察...同觀察...
盡可能留意小朋友:67:
接觸DISPLAY櫃既一舉一動..
開部 PS3/ XBOX 360/ Wii, 佢地應該可以打足全程唔理玩具~
以前我爸媽較好客,試過將DISPLAY櫃中的模型給小魔怪玩,爛咗就咁堆返個型,放返入櫃就算。直到我發現大吵大鬧,有錯嗰個返而係我,因為小氣:70:
又試過唔俾啲小魔怪攞來玩,小魔怪發爛渣搖個櫃,入面啲嘢「冧」哂:59:
之後我就無用DISPLAY櫃,所有嘢放喺床頭櫃或者電腦枱,有人來即鎖門然後帶埋鎖匙走出街,先避過一劫:42:
不過近年爸媽看清這些所謂親戚的真面目,已甚少俾佢哋上來:67:
見一鑊打1鑊~~~~
應該唔會有小朋友上來:shy:
十多年前...我返緊學.....

返到來..家中既聖鬥士..比人肢解左....仲斷埋......
原來我表弟上過來..我阿媽拿晒我d玩具比佢玩.......

自此...我已禁止小童進入我家....sosad
以前我爸媽較好客,試過將DISPLAY櫃中的模型給小魔怪玩,爛咗就咁堆返個型,放返入櫃就算。直到我發現 ...
bananaman 發表於 14-12-2011 12:34 PM

幸而我家既 display 櫃係小魔怪高度觸不到的~
又幸而我家人都唔會亂黎, 會專登打個電話俾我,
問邊隻邊隻公仔可唔可以俾小魔怪客人玩~
而我自己就會準備定一d賣又賣唔出, display 又冇晒 mood 既雞助俾小魔怪玩
所以到佢地黎既時候我家人都會攞果d "小魔怪限定" 俾佢地玩~

「小魔怪發爛渣搖個櫃,入面啲嘢「冧」哂」
睇完呢句, 心中有兩個 Terms: 港孩, 冇家教~
行為非常之暴力同自私~

你應該以暴易暴, 下次佢黎, 直頭搖番個小朋友報仇, 搖到佢入面d內臟傷晒~ (講笑)
除左呢d死傷, 有冇大大試過俾小來賓偷野?
以前辛辛苦苦扭迷你扭咭機(同埋迷你咭), 之後因為太靚太精美既關係
我表妹黎完之後「被消失」左
最後打俾佢媽咪就人贓並獲......不過已經有d咭同配件唔知去左邊
咁多年後, 都仲難以忘記呢次慘痛既經歷~