Toysdaily 玩具日報

查看: 104549|回復: 32

[玩具報告] 你唔需要知道我個名∼我係ES合金.天威勇士.功夫漢!!

《天威勇士》

本作品為描寫萊姆(ロム・ストール)與麗娜(レイナ・ストール)兄妹、阿飛(ブルー・ジェット)、阿地(ロッド・ドリル)、阿吉(トリプル・ジム)一行人,向妄想掌握機器生命星球-庫洛斯(クロノス)『永恆生命(ハイリビード)』秘密的惡徒卡迪士(ガデス)所率領的海盜軍團(ギャンドラー)一夥挑戰的故事。
(维基百科)

MADE IN HONG KONG既ES合金再次向Q版超級機械人挑戰!!
用Q版既比例結合合體元素,3合1既天威勇士出來啦∼

部件一覽,非常豐富既部件!

Q版造型之下造出強烈高度比例既出色玩具

最小既兄妹,由於太細既原故..... 上色可接受啦(不能要求太高)

庫洛斯(クロノス)族族長-基萊(キライ・ストール)之子,為天空宙心拳的傳承者。繼承遭到海盜軍團(ギャンドラー)殺害的亡父遺志,為了守護『永恆生命(ハイリビード)』而戰。身高186cm、體重88kg。

萊姆根本上只有少量關節,屈手要換件。
但拳頭洞太小插劍柄時必順有甩油既覺悟....(痛)

水口同夾位都可有進步空間

妹妹愛哥哥,一對兄妹控。

萊姆(ロム)之妹。

妹妹可替換髮型

妹妹既好朋友三變機械人

香雞美人

出黎啦∼劍龍!!

合體方法和原著及其他天威玩具不同,心口是左右打開的,頭亦可打開。

腳部太小未能和下半身連動呢∼

• 狼劍勇士劍龍(ケンリュウ[1]
狼劍召喚呼出來的藍色巨人。全長3.33m、重量33t。
合金隻中在心口及雙腳,造型可愛又不失霸氣!!

留意頸部設計很特別,但只能左右移動有點可惜∼

超可動!!劍龍∼

能作出可動性測試必備之打地POSE

起飛腳無難度!

單腳企又穩固,平均力OK!

腳部受惠於合體連動關節,可完全屈膝!

玩埋武器更加威武!

出黎啦∼無敵鐵甲人!!

合體∼

同以往合體最不同既就係,劍龍可和大頭連動。
而腰部亦有關節可轉動!

手手腳腳完全連動結合!!太利害了∼

• 機器勇士(バイカンフー[2]
當萊姆「合身」成為狼劍勇士(ケンリュウ)後,再更進一步『變化組合(パイルフォーメーション)』而成的紅色機器人。全長5.76m、重量59t。

合體後份量十分足,非常實在呢∼

頭部同樣地只可左右轉動,但大合體後可動範圍更少了...

功夫漢!!無敵鐵甲人!!

條腰可動擺POSE都型D啦∼

揸埋大劍,帥氣!

大家玩還玩,小心樂極生悲...

可能頭與頭之間空間太少,一轉就易爆開同花,如果真係要大合體把玩的話請小心HIGH花。

說明書一覽

3隻分開玩更好玩呢∼

無敵鐵甲人附有發光BODY代替劍龍,就算分開玩都不至於太虛呢∼

總結來就外型及可玩性一流,但一些合體位可以做的更好。
希望生產商留意改進啦。
能夠玩到香港人出品既合金真的非常興奮∼
希望ES能繼續進步!!唔好delay咁多啦!:58:

精美既報告
好ES天威!
Good report呀:71:Dick兄
真係正到無朋友:love:,
睇完我都想入... :58:
太毒 la
睇完即刻想沖出去買...
:35:
好正.
真係近期d好作品:71:
Good report !! :handshake::71:
Dick 兄寫得很詳盡,睇完 POST 後毒又加深了
睇完啲靚相令我對天威嘅印象有所改觀。
我把玩個時要小心d
thx for sharing, great pic & report!  support! :71:
& 支持 天威, :77:
支持 ES (made in hk)!  :77:
又帥氣又可愛~
不過我唔熟悉天威,唔係我年代...
awesome toy and photos:71:for me, I am almost no complain about the toy even the QC is okay for me, except the box is tooooooo BIG:(
:71:very very good!
:71:very very good!