Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: CombattraV

[玩具報告] 建造派復刻版, 小時候之怨唸...

隻ko我入左30蚊:63::63::63:

回復 6# samsung
6 年班果時, 日日放學都去文具舖望下個建築幫. $49.9 / 件, 要齊6件都 $300.
相隔廿年, 通脹都唔止2.6倍...果時D 變形金剛就係咁死貴.
次次去watson's 望, 件件都$3XX 以上. 真係有得睇冇得玩....
就算件復刻唔合體, 6 架車仔擺出黎都係咁型仔..
回復 15# 啪啪聲

正常價錢 8 魚樓下...
不過, 如果有大貨番...應該會下插...但係唔知有冇貨番...
tf 的野, 仲要係復刻, 唔係好多舖頭番貨
不過, 如果有大貨番...應該會下插...但係唔知有冇貨番...
tf 的野 ...
36韜 發表於 28-11-2011 10:54 PM

市面的已經是香港代理行貨, 大大所指的大貨其實是跳樓貨吧
6 年班果時, 日日放學都去文具舖望下個建築幫. $49.9 / 件, 要齊6件都 $300.
相隔廿年, 通脹都唔止2.6倍. ...
anwah 發表於 28-11-2011 11:51 AM

通脹2.6倍???
朋友 你係唔係吹大左太多呢?
你廿年前買個麥當奴餐只要十蚊?
食大家樂豬扒飯只要十蚊?

之前有報紙講消費物價指數講依5年升左足足20%講話差唔多係之前十年既總和...
即係當佢過去十五年  總共升左40%
加上 再早多5年係唔夠依家升得咁快我當夠佢五年10%
加埋都係大約升左50%

點樣2.6倍呢/???(260%)
頭像被屏蔽
回復  啪啪聲

tf 的野 ...
36韜 發表於 28-11-2011 10:54 PM

今日街價 8魚半
今日街價 8魚半
龍騎 發表於 29-11-2011 01:55 AM

唔係化...........:80:
以前美東村(九龍城寨果頭)有間模型店, 就係擺咗一盒日版建造派在廚窗, 我放學經過都會望一望, 最後間 ...
啪啪聲 發表於 28-11-2011 11:01

上星期見MK 8魚找少少,啱啱唔夠食魚柳包餐
快D出埋恐龍派啦, 我細個時最中意恐龍派!!
今日終於到手la(超感動中 ...)見無咩師兄留意, 我先嚟出post先, 開盒照後上...

記得細個&#22000 ...
CombattraV 發表於 26-11-2011 04:25 PM

細個時"屈萬"係最鍾意玩具店, 次次入到去見到咁多老變同其他玩真係好興奮, 但次次都冇得買既感覺亦難忘.........今時今日, 每次同太太去"屈萬"都好q悶:53:
細個時"屈萬"係最鍾意玩具店, 次次入到去見到咁多老變同其他玩真係好興奮, 但次次都冇得買既感覺亦難忘.. ...
CYCLONE_JOKER 發表於 29-11-2011 02:05 PM

呢個堅, 以前行呢兩間野早期D有 HE-MAN 後期既有GI JoE同老變而家得, 同胞同藥:55:
回復 26# CYCLONE_JOKER

好同意, "屈萬"現在都唔知賣乜貨...
連玩具都冇得賣, 算咩大型連鎖店
回復  CYCLONE_JOKER

好同意, "屈萬"現在都唔知賣乜貨...
連玩具都冇得賣, 算咩大型連鎖店
36韜 發表於 29-11-2011 09:00 PM

兩間都已經定義為"藥房"