Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: 隨感一亡魂

[吹水專區] 看果套咁的「萬凰之凰」真係火都黎..

历史里面道光真系废柴加孤寒度加小气鬼离家嘛~~~似晒锦鸿兄啦~~:34:
道光皇帝都仲未算廢,明朝晚年果個神宗(萬曆)皇帝就真係十足無記套戲果個咁啦 :34:

講到呢種咁嘅所謂節目都有捧場客,根本不足為奇,大家睇吓日日係巴士上面果 d 介廢廢廢嘅「洗腦廣告電視」一樣大把人睇得津津有味,好多人迫係車上面企死係某個位點都推唔郁嘅好多就係呢 d 人囉 :45:

有咁嘅「垃圾」食物,即係話有人專登走去食「垃圾」,大家可以睇到香港嘅「民智」有幾高,但係又有人好鍾意有多 d 呢 d 人架喎 :42:

(小弟用「垃圾」呢個詞可能有 d 嚴重,但係我真係唔知用乜野可以更好嘅詞語比喻囉 :42:)
道光皇帝都仲未算廢,明朝晚年果個神宗(萬曆)皇帝就真係十足無記套戲果個咁啦

講到呢種咁&#22021 ...
garykctse 發表於 26-11-2011 10:46 PM

其實,神宗又係咪真係咁廢呢?歷史,通常是勝利一方寫的;一個簡單邏輯,假設你是皇帝,為保自己宗族的統治權,你會不會揀個"廢"的做繼任人吖?不怕斷送江山嗎?你估香港選特首咩!成班富豪挺個白痴嘅!為咩0者, 白痴易 "R" 著數吖嘛!
其實,神宗又係咪真係咁廢呢?歷史,通常是勝利一方寫的;一個簡單邏輯,假設你是皇帝,為保自己宗族的 ...
hk小文 發表於 27/11/2011 15:42

「歷史從來是勝利者所寫」小弟甚是同意,不過明神宗後期嘅荒殆(成40年之久)卻係佢同文官系統係立太子問題長期鬥爭嘅結果,有人話係神宗皇帝向大臣嘅報復

有時間(同埋有興趣)可以睇吓黃仁宇嘅「萬曆十五年」 :77:
容易認真起來係我既缺點...

我主要都係睇新聞...不過食飯時間家母鍾意睇,我就咁半強逼睇左幾集. ...
隨感一亡魂 發表於 20-11-2011 10:37 AM

一個女人,若可以每時每刻都讓你感受到她的仰慕,你都會喜歡她。