Toysdaily 玩具日報

[新品消息] [OAV] 機動戦士ガンダムUC - episode 4

將文戲剪到碎濕濕,搞到咁多冷場又冇乜推動劇情,不如打足全場啦 :34:
睇左小說既覺得唔連戲,冇睇小說應該唔知做緊乜,好在原著到後期都開始爛,飛晒佢冇咩損失
阿寶張相...  相信係 "馬反" 裡面, 阿寶係森林, 同馬沙打交之前或之後, 所拍低既相~
睇阿寶既衫 + 黃色既車 ...
ah_cow 發表於 16-11-2011 09:03 PM

"阿寶張相...  相信係 "馬反" 裡面, 阿寶係森林, 同馬沙打交之前或之後, 所拍低既相~"
:71:Agree!
還有在小說中, 阿寶因戰死, 而連升兩級至中校...
如有錯誤,請見諒及指教!!!
事先聲明......我冇睇小說......亦唔覺得動畫的戲情流暢.....

但係講句公道說話.....交足戲就有人話悶....冗長......
CUT戲改戲就有人話唔合理....跳得勁.....
仲要有一堆內容唔係可以隨便出街.....一陣又一堆投訴
對製作團隊來說.....真係點都死....

時間係得咁多.....要將所有要求都做到又取其平衡....做到人人讚......直係你做俾我睇
我相信.....製作團隊係一大堆的限制中(包括我地不能體會的)....已經用盡心思去用動畫重現故事

我好欣賞戰場臨場感.....尤其是狙擊型舊渣o既運用.....仲要換槍管架!!!
:71:時間係得咁多.....要將所有要求都做到又取其平衡....做到人人讚......直係你做俾我睇
我相信.....製作團隊係一大堆的限制中(包括我地不能體會的)....已經用盡心思去用動畫重現故事

我好欣賞戰場臨場感.....尤其是狙擊型舊渣o既運用.....仲要換槍管架!!!
成套戲我睇MS喳:DD 劇情由#2集開始已經放棄咗唔再同小說比較:(
事先聲明......我冇睇小說......亦唔覺得動畫的戲情流暢.....

但係講句公道說話.....交足戲就有人話悶.. ...
panzer_jimmy 發表於 17-11-2011 01:38 AM

無計,因為lee套用高達最重要條timeline, 基本上觀眾對佢要求比其他高達timeline高好多,其實諗下都知十本小說冇可能用六卷ova全部表達,除非用tv 52集兩季番(不過到時又有人話套野悶到嘔)

panzer_jimmy 發表於 17-11-2011 01:38 AM

我好欣賞監製夠膽大刀闊斧咁 cut 文戲 :71:
為左動作場面而犧牲文戲,咁梗係好過調返轉,最好改埋個結局添
MS博物館CAP圖區:

第一彈

在古堡破城門而出,兩膊仍然裝著渣古式肩甲的老虎~

額頭中間可射飛彈?

agree ,

support dont compare with 小說

read 小說 > 文戲 know all 劇情

watch anime > for 動作場面 :71:
MS博物館CAP圖區:

第一彈

在古堡破城門而出,兩膊仍然裝著渣古式肩甲的老虎~

額頭中間 ...
太陽之牙 發表於 17-11-2011 05:29 PM

love this !! :D :D

MS博物館CAP圖區:

第二彈

騎乘老虎Dodai YS的MS-06K

MG渣古Cannon銷量會上升吧…
睇開小說既我都覺得Gundam UC原本就唔係寫得好,後期更加就係寫到爛
只因為高達之名我才儲齊全套小說,所以cut曬d文戲對我來說仲好
今集戰鬥比上幾集精彩太多了,雖然為左賣舊msv模型以致令自護機太強不合理
yup, "evil elephant" kill 2 new GMs, Effeert kills GMII & 3... too many TLS cases....:blame:
睇開小說既我都覺得Gundam UC原本就唔係寫得好,後期更加就係寫到爛
只因為高達之名我才儲齊全套小說,所 ...
K動戰士渣古 發表於 17-11-2011 11:54 PM

睇完第四集,越黎越覺得會改結局 :58:
原著係寫到尾完全係反高潮,睇下監製得返兩集 OVA ( 加埋電影版結局 ?! ) 會點扭橋
睇完第四集,越黎越覺得會改結局
原著係寫到尾完全係反高潮,睇下監製得返兩集 OVA ( 加埋電影版結 ...
roundtable 發表於 18-11-2011 12:15 AM

ep 5 > white Unicorn VS black Unicorn

ep 6 (end) green Unicorn go to VS Sinanju ??