Toysdaily 玩具日報

查看: 23939|回復: 53

[新品消息] [OAV] 機動戦士ガンダムUC - episode 4

戰鬥場面精彩... 故事改到七彩...

今集主角係MSV... 「四聖獸」大活躍...

今集嘅「Boss機」... 巨大MA尚布羅... 戰鬥力可以用怪物嚟形容...

記得小說係二人駕駛... 但動畫版變成單人操控嘅NT專用MA...

今集另一注目點...

Long-Bell 部隊...

旗艦勒佳林...

隊長... 布拉度。諾亞... 聲優由成田劍繼承...

倫。巴納三連星... 動畫版淪為路人...

另外更有阿姆羅中佐客串...

比較想知幅相係幾時同邊樹影...

今集劇情改得非常犀利...

雖然沙漠果段交代到...

但之後參觀達卡聯邦議會... 阿凱被鬼隱... 全部Cut晒... 睇怕阿凱以後再無機會登場...

馬哈迪與羅妮... 原作時係兩父女... 動畫版竟然變成只係上司與下屬 (或者養父女)?...

反而美莉巴「出街食飯」喱段... 都叫跟到足...

今集可謂MS博物館... 但好多MS都係出現幾秒就被擊落...

除咗MS... 喱隻WB級戰艦都非常令人在意...

原作花咗唔少篇幅描述嘅一艘聯邦軍潛艇...

果然不出所料動畫版連3分鐘都捱唔過...

今集最令觀眾驚喜嘅MS... 為出Robot魂而華麗登場嘅拜亞拿Custom...

獨角獸 vs 尚布羅... 記得當時已經啟動NTD Mode... 並唔到講一大輪耶穌先至著...

喱鎗更加唔係利迪開嘅添...

報喪女妖... 登場!...

慾知後事如何... 請看下回分解...

「地球篇」被濃縮得好犀利... 好多劇情同人物都被刪剪同改動... 自護殘黨「風之會」應該唔係响喱個時候出場... 布拉度搵阿凱幫手調查「拉普拉斯之盒」嘅部份更被刪去... 相信部份睇過原作嘅朋友會有不滿 (雖則原作都唔係寫得好...)... 無睇過原作嘅相信會一頭霧水... 原作喱個部份會出現一件重要物件都無出現... 唔知日後會否交代翻...

戰鬥場面可以話係現今高達作品中最高水準嘅... 直頭令觀眾掛住睇打唔記得去理會劇情... 如果早十年廿年嘅話應該可以稱為經典... 但人家同期有套TV動畫「Fate/Zero」... 作畫... 動作場面完全有得揮之外... 文場戲都交代到 (雖然都要睇設定補完)... 但起碼平衡度高好多... SunRise真係要學下嘢... 打得好睇唔係大晒... 套嘢要睇得明先得嫁...

家陣只可以話... 劇情要睇小說... 動作場面睇動畫版... 老實講... 50分鐘一集... 7集嘅份量其實相等於一般動畫嘅14集長度... 雖則原作份量唔少... 但都無理由Cut得咁犀利卦...

小櫻上
尚布羅既戰鬥場面硬係覺得唔夠喉,羅妮既戰鬥理由冇睇原著總覺得唔夠鮮明,波蕾12號既過去冇睇原著更一頭霧水
文戲太草了、男主角與中東娘只是擦肩而過一次、那來感情要溝通要拯救又一又七????
尚布羅既戰鬥場面硬係覺得唔夠喉,羅妮既戰鬥理由冇睇原著總覺得唔夠鮮明,波蕾12號既過去冇睇原著更一頭霧 ...
stonekeung01 發表於 16-11-2011 01:19 PM

原著...

http://zh.wikipedia.org/wiki/Gundam_UC

瑪莉妲·庫魯斯(マリーダ・クルス,Marida Cruz,18歲,配音員:甲斐田裕子)

第1次新吉翁戰爭,卡雷米·托托的NEW TYPE部隊的普露12號,機體大破後精神崩壞,逃生倉被人口販子拾獲賣入花街,期間被虐待及強暴,後得斯貝洛亞·辛尼曼救回,先後駕駛專用機「剎帝利」、黑色獨角獸「報喪女妖」,後因保護擬阿卡馬號被迪利擊墜。

卡拜因家族

馬哈迪·卡拜因(マハディ・ガーベイ,Mahady Carbine,58歲)

杜拜遺族的末代,與帶袖的同流的穆斯林狂熱份子運用自己的財力打造一台強力MA尚布羅來攻打地球聯邦政府的首都——達卡,原本是因為要替自己的教派與妻子報仇,但行為極度的偏激,殺了無數的無辜民眾。最後被巴納吉與利迪一起射殺。

羅妮·卡拜因(ロニ・ガーベイ,Ronney Carbine,18歲,配音員:伊瀨茉莉也)

馬哈地的女兒,與殘暴的父親不同,有寬大的心靈,似乎喜歡巴納吉。在駕駛尚布羅中是操縱防護罩的,最後因與父親意見不同而遭父親槍殺,死後運用精神感知對巴納吉求助他停止父親的瘋狂殺戮。
原著...

瑪莉妲·庫魯斯(マリーダ・クルス, ...
小櫻 發表於 16-11-2011 01:50 PM

wow the last bit about mahady killing ronney was omitted.
mahady is not even on the MA shabloo >.>  ?? no wonder
it was really awkward at that end.
戰鬥場面唔錯! 可能因為我無睇小說所以覺得ok!

ps: 期待布拉度再一次講 "左邊彈幕太薄了", 只可惜沒有 :34:
小櫻大,小說內貝積嘉係咪響達卡呢段之後出場呢?

(睇怕都會被cut埋:die:)
小櫻大,小說內貝積嘉係咪響達卡呢段之後出場呢?

(睇怕都會被cut埋)
stonekeung01 發表於 16-11-2011 04:18 PM

唔記得... 但原作有份出場... 睇怕動畫版都會...

貝爾特琪卡·伊爾曼(ベルトーチカ・イルマ,Beltorchika Irma,34歲,配音員:川村萬梨阿)

格裡布斯戰役期間幽谷的地面協助組織卡拉巴的工作員。阿姆羅參加卡拉巴空軍時的同居女友。現為香港魯奧商會的高級職員。
其實呢…成個「機動戰士」系列除了第一輯元祖0079篇同埋0080口袋裡戰爭之外,我都只係睇機械人only,冇乜點理劇情…因為真係覺得又冗長又唔精彩又婆媽又要睇其他讀物(設定資料、原著小說等)補完先睇得明做乜…

有編劇理論話世上所有故事都係以「尋寶」作展開,「寶」可以係一件真實寶物、或者係帝位、仇人的首級…等等,有可能到頭來「寶」只係一個騙局,最後一場空。但結果不重要,最重要是沒有「寶」的話故事便無法展開,角色便沒有目的去行動…

今次UC擺到明「尋寶箱」,我未睇小說,只怕最尾「拉普拉斯之盒」又係無聊野(睇過小說的大大千萬不要劇透!),聯邦新自護成班友全個故事頻頻撲撲只係追逐電兔…

不過UC淨睇katoki設計的MS已經好滿足了…:51:
今集拜亞蘭開無雙,虐殺自護舊機體清場,好英~ :handshake:

一向覺得拜亞蘭設計好型,好永野護feel (但據稱卻是出自藤田一己),但只出過1/220 模型,而家終於名正言順出Robot魂同HGUC了…

Z時由條煩膠尊尼揸,最經典係一劍插穿重高達頭殺阿科…打Z高達奧干vs泰坦斯時,最憎電腦隻拜亞蘭用呢招衝埋黎…

成日有疑問點解泰坦斯MS多數係獨眼而唔係吉姆式眼罩,呢隻拜亞蘭custom真係吉姆式眼罩而唔係獨眼了…
今集睇完有d火...沙漠果段cut到甘,不如cut埋佢,根本冇哂佢地巴納吉同船長因咩事要行沙漠,尚布羅MA又改到不知所謂,冇哩頭...跟返小說羅妮2父女米重好睇,冇睇小說既跟本吾清楚今集為セ叫重力井底!
今集拜亞蘭開無雙,虐殺自護舊機體清場,好英~  

一向覺得拜亞蘭設計好型,好永野護feel (但 ...
太陽之牙 發表於 16-11-2011 05:38 PM

覆眼式傳感器比單眼式的偵測距離更遠

11.2km > 9km
阿寶張相...  相信係 "馬反" 裡面, 阿寶係森林, 同馬沙打交之前或之後, 所拍低既相~
睇阿寶既衫 + 黃色既車, 而推斷~

拜亞蘭一段, 動晝本身應該CUT左唔少...
1.  拜亞蘭係從貨倉飛出黎, 定係來自另一地方出黎~
2.  四聖獸, 紅色大眼仔, 無啦啦斷左左手~
3.  無左拜亞蘭捉住 淺藍色波波MS 擋住紅色大眼仔既"飛鏢"既鏡頭,  只見淺藍色波波MS 無啦啦中左"飛鏢"~
4.  最後拜亞蘭 左肩中左招, 下落如何??
拜亞蘭唔爆得,爆左點出ROBOT魂@v@
覆眼式傳感器比單眼式的偵測距離更遠

11.2km > 9km
goodship01 發表於 16-11-2011 07:53 PM

Titans MS用單眼純粹為了方便觀眾知悉佢地係歹角…:DD