Toysdaily 玩具日報

查看: 10173|回復: 10

[分享討論] 以美漫角度理解Tiger and Bunny及其他分析

近排一氣過煲晒Tiger and Bunny, 都OK.
其實作者都幾鐘意美漫, 尤其是蝙蝠俠.

首先講個最明顯㗎啦.  兔仔失去雙親嘅遭遇, 好明顯係參照Batman la.

但無咁明顯嘅, 係Jake 同 Kirem

呢一pair 其實都似Joker 同Harley Quinn

Kirem 本身都好馬戲團feel.  一身階磚, 葵花, 紅心等, 有撲克主題.
而Kriem 呢個名近似Quinn

性感嘅藍玫瑰, 其真名 Karina Lyle 近似 貓女郎 Selina Kyle.

佢嘅老版係 Iron Man

佢嘅老師仲係屎弗佬.

我比較喜歡嘅 Lunatic.  Lunatic 係英文嘅瘋子咁解。  但呢個字本身都戴有月亮呢個理解 (Luna).  自古就有人認為月亮係有種令人瘋狂嘅力量。  張宇都有隻歌仔唱啦。  所以每次出現, 都會大大嗰紅月。  替月行動, 警惡懲奸.

將火實體化呢樣能力幾特別, 但咁啱得咁竅, 近期出嘅 Age of X Gambit 都係用能力差子彈, 然後放入步槍發射.

佢老豆 Mr. Legend 除咗有Superman 影子外.

其制服近似 Bucky.
而故事本身係 N.C. 1978 年.
45 年前, Next 開始出沒, 即1933.
呢個年份近似我地現實世界嘅美國漫畫黃金時代嘅開始.

Fire Emblem......
Nathan = nei-san.......所以先咁基味.....

Fire Emblem 都近似科學忍者隊�神勇飛鷹俠.

同埋幾似壞孩子洛文, Dennis Rodman

Rotwang 呢個名, 係出自 [大都會] Metropolis 嘅科學家.

Rotwang 嘅結晶Cis, 其實都係番兜Big-O 女主角Dorothy A. Rainwright.
兩者更係矢島晶子配音.

Ben-san幾似影帝 Forest Whitaker.

寶貝智多星

無套一講, 最後一幕嘅銀紙Ouroboros..... 其實幾近似一直非常陰謀論嘅光明會�共濟會。  美國嘅一蚊紙的確有個三角型, 成日有啲人出嚟話係乜乜光明會, 自己去揾啦。

加上, 每位英雄所屬嘅公司都有希臘神話嘅主題....
Kronos Food
Titan, Helios, Apollon... 等等....

其實會唔會跟本唔係Apollon 資助Ourobors, 而係Ouroboros  資助......一切...???

仍未睇這套卡通, 但看了大大的介紹, 開始有D興趣

不過人設是桂正和, 設定似美漫唔奇AR
其實講到明係同超級英雄有關, 就自然會諗到美漫. 向美漫參考都好理所當然~
但除左Tiger呢d講到明係大叔o既設定外, 差不多用晒桂正和用開果d造型. 所以我好like Fire Emblem, 雖然佢好鬼似Dennis Rodman...
而Lunatic...感覺就好JOJO feel...
桂正和 is a huge Batman fans,
the point about Jake & Kirem VS Joker & Quinn
is the most convincing evidence.
and i think speidberg and downing jr's comparsion
is quite nice.
很好的分析,有D已知道,但比想像中多致敬點哦:@
:71:有趣既分析,
大叔既舊衫…係咪向以前既漫畫「虎面人」致敬呢?
HOHO呀^^

其實未看完, 只看到18話~~~
有趣既分析,
原罪 發表於 9-11-2011 07:32 AM

我就覺得未必.  嗰件衫我諗只係想美漫風格姐, 虎叔都好崇拜 Mr. Legend.
有趣既分析,
原罪 發表於 9-11-2011 07:32 AM

我就覺得未必.  嗰件衫我諗只係想美漫風格姐, 虎叔都好崇拜 Mr. Legend.
寫得好~~~du兄~~~十卜下 :$
剛睇完~~ support吓先~:p