Toysdaily 玩具日報

查看: 13841|回復: 23

[玩具報告] 後知後覺~TF PRIME DELUXE STARSCREAM~

有一天早上突然看到TF的新動畫,正有點奇怪,是重播嗎?應該不是美國那邊也剛剛開始播放的新一輯吧?
於是乖乖的看了第一集,果然是最新的一輯,TF PRIME!!
故事中的角色殘留了一點電影風格,故事就第一集仍是博狂兩派大鬥爭,"善良"人類在其中那一種,背景大部份人類未知有TF的存在,而博派先天就是要守護地球人...

看完之後好直接地我就去了玩具反斗城,因為好想當然的那麼快播放TV版動畫,那玩具一定已經上架...
結果錯了,是完全未見玩具的蹤影...
於是幾星期之後,有的沒的看了幾集,一天無意間卻在反斗城見到他們的蹤影!
不過當時只剩下老朋友星星叫一個及那個叫人有點倒胃口的柯柏文孖裝...
二話不說的就入手了星星叫!

~~~~~~

產品名稱:Deluxe Class Starscream
系列:Transformers PRIME
生產商:HASBRO(可能我少留意,以前玩具上一般是刻上HASBRO或者TAKARA的,今次卻是TOMY.)
生產年份:2011
建議零售價:...我找不到...估計11.99~12.99US$之間吧.

今次包裝拆去之後有一件紙制地台,又不算不好看,但有點雞肋就是...
(環保一點,不如省下來好了,順便定價減幾美仙也好...)

延續了電影系列"減肥"處理,這一款DELUXE CLASS比過去的細了一圈...
不是說這傢伙本身就骨瘦如柴的外形,而是變形前後的身高幅度的呎吋都較過去的細了一點.
(成本問題吧...)

除去呎吋大小問題,這傢伙的外形到真的不俗.
他彷彿是電影版跟上一代TV版的混合體.
雙手的飛彈應該是G1殘留下的DNA了.
不用說你一看已經知道他就是星星叫!

背面的設計也算整齊沒有太多奇怪的東西留下來.
而用巧妙的用上了噴射口亦很有意思.

看看變形了,這一款星星叫最有意思的部份!!

變形結構的公式上不算有太大的新意,不過細部的處理卻很有心思,看圖未必留意到,
一定要上手變一次才知道這傢伙的設計是很有意思的.

玩具界名人GARYCHARM說過:一隻變形金剛的好壞看你變型了多少次就可以知道.

這傢伙我在手上兩天已經變型了十多次!
所以肯定是好物!

戰機某些角度看還好,但整體的外形未算討好,機身有點厚,夾口的位置較多亦明顯.
而且看來體積有限著陸架都只是簡單處理.

機械人形態(技術上應該是外星人形態才對!!)就好多.
高瘦的身形配上瘦削的臉孔,很有參謀之風.很適合站在老麥背後...
(是幫他還是...)

可動性一般,手肘及膝只有90度的可動範圍,其他部份就尚可以.
雙腳雖然纖細一點,不過站起來卻不至太困難.

上色以TF的標準算是意外的好,竟然是沒什麼問題的!!

戰機型態的機頭,飛彈都是用了軟膠去製造,好處是你可以放心地扭玩甚至一時失手發生飛行意外都不會出什麼大問題,當然缺點就是難免有點變形了...

整體來說還是很叫我喜歡的一隻TF,
從中看到經歷了幾年電影版洗禮之後整個設計結構又進入了新層次!
喜歡星星叫的朋友這一款絕對值得入手.

兩主僕一齊於天際傲翔的日子其實並不常見的...

如果咁講, Leader OP 一定好失敗.........:(

"兩主僕一齊於天際傲翔的日子其實並不常見的..." 通常都係Megatron 追打Starscream:x
TF:Prime系列我暫時玩左arcee & cliffjumper.......但已愛上了這系列....
雖然個size縮小了....但個變形系統做得真係好細緻...設計上亦兼顧了活動能力和造型....我覺得今次真係老變架一個大進步!!
呢隻星個變形方法都有幾分熟口熟面,
兩隻比較,我鍾意麥 sir 多少少~~
可惜麥 sir 依家係 box set ,要硬食隻「不好吃」文哥~~

玩o左幾隻 Prime ,感覺變形方式都係好 Movie ,
缺乏 08 Animate 果種特色---爽快、連動,
可能因為仲係 D class 關係吧~~~
期待今星期到貨的 V class 表現。
因為年紀細,所以對TF雖然有愛但認識不足
想問一樣野好耐,點解starscream反骨仔格出到咁但係megatron仲會用佢?
相比起soundwave,ss一睇就知係條_街反骨仔
腰可以轉啊!!!!!!!
saihttam:
OP...下一回到佢,呢條蛋散!!

joeyjoyee:
我玩左三隻,包括死老文在內,變形方面我都幾喜歡,不過最好都是呢一隻.

GARY兄:
我硬食左件蛋散文...真係呢!!
變形我喜歡佢地細位的處理,係真係"處理"好似呢隻的背後引擎位,小腿的翼,前臂裝飛彈的位置更是一絕,不像MOVIE的扭來扭去,扭一餐得去"收皮".
08可是我近年至愛的TF系列呀!!可惜...

tsznok1016:
你的問題有點複雜...
簡單一點的說...
1,戰機比錄音機玩具好賣.
2,反骨呢種性格市場上有一定捧場客.
3,夠膽放個反骨仔係身邊先更突顯老麥的梟雄性格.(老麥本人及其FANS對外宣傳用!!)
4,佢有一定辦事能力.(老麥內心想狂派的行動註定都要失敗的,總要個人去揹鑊的,星星叫是不二人選...)
....等還有不少原因.
不過現實來說,其實好多人本身就是星星叫,而身邊同時伴隨更多星星叫...在辦公室最普及的性格應該就是星星叫呢一種吧,在他身上可以找到自己...

gumng:
謝謝!!
係囉明明變形時都轉左一次,仲講無得轉,我痴左....
我已經改回了,再一次謝謝.
日后還會有V級登場,但如無意外兩個版本都會入∼
呢隻星星叫, 一出已經好有愛, 不過, 近期 tf 成日都會大跌價...
現在入好似好蝕桌...都係等一等先算~
好似eva3號機

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 12 字節 系統限制: 15 到 10000 字節
你可知道嗎?  Prime Starscream 心口造型 = Movie Starscream 頭!
你可知道嗎?  Prime Starscream 心口造型 = Movie Starscream 頭!
Duraxyll 發表於 8-11-2011 10:22 PM

唔講唔覺, 講開有幾似, 有D昆蟲FEEL
Duraxyll 發表於 8-11-2011 10:22 PM

:@咦!係喔~

呢系列…我睇左好耐先發覺係d class,都係等佢大比例d先入手。
唔係因為佢細仔,所以唔知佢係d class,係之前既d class通常都無咁高還完度。
呢套d class已經好似動畫,好正。
咦!係喔~

呢系列…我睇左好耐先發覺係d class,都係等佢大比例d先入手。
唔係因為佢細仔, ...
原罪 發表於 8-11-2011 11:28 PM

呢隻有vclass
變太多會鬆,而且難變既都唔會變太多.....