Toysdaily 玩具日報

[改造交流] DR.JONES的重塗,做舊,磨薄眼

嘩,超靚,想問問BBQ大大,眼眶磨薄係咪開頭取出可動眼磨薄裡面眼眶位推翻出D對眼就搞點?
metalsad 發表於 5-11-2011 07:08 PM

仲有一個好方便的方法,唔駛搞咁多的,用風筒吹軟塊面然後推番行對眼都能有明顯效果,我自已則用電磨機,在模型店可買到,三百零蚊,慢慢小心地LAW薄個眼皮就比較治本
可以出加汗教學嗎?
Toruk_Makto 發表於 5-11-2011 07:12 PM

其實好簡單,用雙星油性光油,開稀噴一噴做個光面,用沒開稀的杰達達的再逐點點上去,多少大小適隨尊便
睇完大導神作,我都心思思買隻搞下。

對figure 之熱愛,無人能及。
RRAAYY 發表於 5-11-2011 07:15 PM

一起搞吧!好好玩的,整完又開心,一隻公仔可以帶到無比樂趣給你
真係好q正如果實貨係咁就好啦............但千幾銀買返黎仲要執餐死又確實不是味兒,而且唔係個個人都有 ...
kc53 發表於 6-11-2011 12:21 AM

其實只要以前有買過任何一隻韓國仔手作人偶的話,都會覺得而家HT同EB係抵食夾大件,以前KOJUN淨賣一個JACK SPARROW頭都成八千銀,呢隻ARNIE原版奪寶奇兵更係天價,而家量產有呢個質素,仲要只係千幾銀,簡直係幸福,有唔滿意的自己執下,係一種無上的樂趣,真係唔駛執餐死的,亦唔需要好大能耐,真係人人都做得到!
BBQ大大真係王家衛?係咪認真o架?(的確張相見到個金像獎)我曾經私下問佢一啲上色嘅要訣 ...
waihocomics 發表於 6-11-2011 03:07 AM

認真你便輸了
哦...原來成日掛住玩figure,唔怪得之套葉問拍極都未拍完la
ithacity 發表於 6-11-2011 12:50 AM

:34:~拍到2046年...
BBQ大大真係王家衛?係咪認真o架?(的確張相見到個金像獎)我曾經私下問佢一啲上色嘅要訣 ...
waihocomics 發表於 6-11-2011 03:07 AM

在下就覺,係咪真係"王家衛"唔重要呢~
重點是"BBQ大大"的作品真的睇到我們真興奮~:shiny:
Extremely good modification.  Totally awesome man.
樓主GOOD WORK!:71:反而小弟想請教大導有關頭雕重塗上色秘訣,因用廣告彩可能會甩色,係咪要用塑膠彩上色?用邊隻牌子最好?最後係咪好似化妝咁先上淺色打底油,然後逐層上?:64:
c兄d改造能力好強啊,呢款開頭覺得唔似,經你一改,立即似翻曬
Very nice. Looks real. :71:
仲有一個好方便的方法,唔駛搞咁多的,用風筒吹軟塊面然後推番行對眼都能有明顯效果,我自已則用電磨機 ...
BBQ6712 發表於 6-11-2011 04:08 AM

敦大導,可否講多些小用風筒方法唔係好明!thanks
仲有一個好方便的方法,唔駛搞咁多的,用風筒吹軟塊面然後推番行對眼都能有明顯效果,我自已則用電磨機 ...
BBQ6712 發表於 6-11-2011 04:08 AM

我想睇吓磨完既相得唔得?因為而家都唔明點造,....(我已有電磨)
呢位師兄自得其樂,做隻自己獨一無二既fIGURE.....真心玩玩具及對玩具的認真態度!真係難得!!GOOD POST:71:
:64::64:
用沙纸手磨又得唔得呢???