Toysdaily 玩具日報

查看: 5384|回復: 13

[玩具報告] Marvel Universe 3.75 作死不離兩兄弟 Iron Fist及Luke Cage

今次要介紹的是Iron Fist及Luke Cage的3.75

實我對兩位人物沒有太多認識,漫畫或卡通也沒看過,唯有上網找找料惡補一下,結果找到以下資料:

Iron Fist
Daniel Rand年幼時雙親因意外死去,他被一神秘之都崑崙所收留,並教導鐵拳之武術。當Daniel學成後要和一巨龍戰鬥,他把龍打敗後龍血灑在他的胸前,就留下了龍形的印記。他和Luke Cage、Daredevil等人是好友,Daredevil曾有一段時間入獄,而Daniel就在外扮成是Daredevil洗脫他的嫌疑。在內戰期間他也是扮成Daredevil,反對立法並加入了Captain America的陣營,所以當時並沒有Iron Fist的身份出現。

Luke Cage
Carl Lucas曾有Power Man的稱號,曾被人陷害而入獄,後來接受實驗改造,得到堅硬如鋼的身體。他和Iron Fist、Daredevil等是好友,曾經成立受聘英雄的公司Heroes for Hire去謀生。後來和Jessica Jones誕下一女嬰並結婚,在英雄內戰期間,他送走了妻女,自己則留在美國加入了Captain America陣營反對立法,也一直被SHIELD所追捕。
(以上資料來自小虎戰記-新復仇者 的介紹[url=http://www.wretch.cc/blog/Siufu/32993737]http://www.wretch.cc/blog/Siufu/32993737[/url])

稍為認識了兩位的歷史,玩起來也有勁啊~~

先介紹較早出MU的獨立包裝3.75~~
Iron Fist

這隻Iron Fist在可動方面算是同期中較好的,最重要是個body屬偏瘦類,
不會出現如狼人的大肚情況,
而且附送透明火,可玩度增加不少

下一款是最近新出的2-Pack復古版,
絕對是忠於原著的設計,兩者最大分別是心口
看來70年代比現在開放多了~~

來個比較看看新舊

造型方面,2-Pack的大DEEP V最搶眼,條龍紋清楚顯示在心口
MU單盒裝就相對時代感強好多,對眼都較凶

基本上兩隻個關節都差不多,只是足踝關節有點分別
2-Pack的是將足踝上半部關節包了,令看來較順眼,但活動不算有太大影響

來個拳來腳往連環圖先~~

再來介紹另一鐵漢~~
Luke Cage
先看看舊系的3.75

舊的3.75其實好有型,帶上黑超加上一身肌肉,實在是型到爆!!
而且這隻3.75在MU系中都算幾多配件(當然無得與GI JOE比的了),有冷帽,頸鍊,鐵柱~~好玩

2-Pack的Luke Cage
個造形真係好"頂癮",一看便知是油脂年代的人物了~~無言了

兩隻的可動性差不多,但2-Pack版的頸多了一個上下關節,可動範圍大很多,反而單裝的頸是"梗"了的

兩隻的關節也差不多

大家又喜歡哪一隻多點呢?

Marvel世界中,黑人不算太多,我認識的只有以下數位.......

來張大合照

謝謝觀賞!!

nice pick up !!!
我都有70s個set.....珍藏必備啊呢兩隻..
師兄係邊到人...
我見老虎網d人放都幾貴:ice:
hohoho, i also love the new luke cage! especial his gold chain...so gangsta!
師兄係邊到人...
我見老虎網d人放都幾貴
hongkongdisney 發表於 2-11-2011 10:53 PM

都係上網攪.....現在好少在老虎......雖則有好多好野
nice pick up !!!
我都有70s個set.....珍藏必備啊呢兩隻..
army512 發表於 2-11-2011 10:43 PM

唔好珍藏囉,拿出來玩下啦,:57:
hohoho, i also love the new luke cage! especial his gold chain...so gangsta!
Grimlock 發表於 2-11-2011 11:12 PM

我想Grimlock兄指單pack的luke吧,
這隻luke實在做得好有型,而且佢造型唔似Marvel其他角色咁奇裝異服
可以同 GI JOE的3.75crossover,正野!!
:71:Support!!!!
3.75"出咗既黑人仲有Black Panther, Falcon, Wrecking Crew個Thunderball, 同埋Gigantic Battle個Black Goliath, 當然仲有Storm啦~ :66:
3.75"出咗既黑人仲有Black Panther, Falcon, Wrecking Crew個Thunderball, 同埋Gigantic Battle個Bla ...
Devil_Fudou 發表於 3-11-2011 03:20 PM

哈哈,終於等到Devil_Fudou兄出手指正,yeah!:)
係喎,原來仲有咁多黑人角色,失敬失敬:35:
咁問多句,請問Marvel中仲有無一些一,二線角色是黑人?(未出3.75的)
Support!!!!
無明: 發表於 3-11-2011 10:23 AM

多謝無明兄支持:)
近日覺得美版這邊有點靜,
幸得無明兄等一班ching撐場,
大家繼續鼎力支持,才可玩得開心:43:
哈哈,終於等到Devil_Fudou兄出手指正,yeah!
係喎,原來仲有咁多黑人角色,失敬失敬
咁問多句, ...
大ken 發表於 3-11-2011 03:23 AM

其實Marvel都有唔少黑人角色,但係一二線既就真係得果幾個
Luke Cage, Black Panther, Blade, Storm, Ultimate Nick Fury, Falcon, War Machine等都已經出過3.75
未出既應該得Bishop同最新既Ultimate Spider-Man
其他既黑人英雄都係三四線㗎喇
好波:71:我鐘意單pack版多D:35: (初次見面,,以後多多指教:35:)
好波我鐘意單pack版多D (初次見面,,以後多多指教)
人物 發表於 4-11-2011 12:14 AM

多謝你的支持,大家在此區多多交流,一樂也:73:
我也較喜歡單pack造形,
但買左2-pack,玩過後又覺得幾正,幾有復古feel