Toysdaily 玩具日報

查看: 8483|回復: 22

[玩具報告] 本年最差模型

今年仲未過但係我已經定佢為本年最差模型
今日主角係佢壽屋出品ROCKMAN ZERO
自己都叫砌左模型十幾廿年,今次哩模型真係比我有舊模型嘅感覺
砌高達我唔會補夾口,唔會磨水口,
但係今次哩隻zero無論價錢 /分件 / 水口/ 夾口/ 可動 /都可以講係本年最差模型
水口/夾口差到我哩個從來唔補夾口嘅人都要出手....
可動叫合格但未夠好,關節差都一砌完一動就斷了.....
咁次砌哩隻差唔多用盡我識嘅技術,磨水口/補夾口/改模型/上色/修補 / 拋光....咩都做盡...
壽屋..真係冇下隻啦

更多可看我BLOG

http://blog.yahoo.com/_6IZSBM7R6E5FSF56DI52Q2CIKQ/articles/page/1

差到咁都畀大C你執番到正一正~ :shiny:

...壽屋用心良苦啊...出隻咁既野畀大家作為"全面技術高手認證"啊.....
可見大大的功力非凡。
大大, 你有沒有砌過"一蟲擊殺"的"小惠惠"?
如果兩盒相比, 邊盒模型好D? 謝謝
但又砌得好鬼正WO衰鬼.....:43:
看相真係唔鬼信你:71:
nice modeling & spraying:71:
被Bandai寵慣 :62: :54:
回復 1# 167169

非常正點
多謝大大分享
回復 4# 歐叉獅子

我冇砌過一擊殺蟲.不過都係同一個系列,應該係一樣難砌
被Bandai寵慣
ygat2005 發表於 1-11-2011 08:32 PM

真係, 不得不承認Bandai下了不少苦功資源, 去引人砌模型, 可以令你用最少既時間, 去砌好一件完成度什高的模型, 我近七八年無玩模型, 兩年前玩翻就知技術上既進步了.
唔信買盒Seed HG同隻Jesta比較下...  HG已經係當年MG質素. 我無時間去感受近代MG的威力, 最後MG已係Zaku 2.0同鐵球..
我都試過素組放上網俾人讚技術高超...有D唔好意思...

講到差, 大陸個D應該差過尼隻 (不指造型, 只論分件)
一擊殺蟲難砌??我覺得素組都ok哦
回復  歐叉獅子

我冇砌過一擊殺蟲.不過都係同一個系列,應該係一樣難砌
167169 發表於 1-11-2011 10:41 PM

謝謝回覆
其實砌近年笨大出的模型, 是享受該公司的開模技術和分件能力
如果砌笨大以外的模型, 就不要抱有這樣的幻想了.................
回復 13# 歐叉獅子

大大用"享受"呢兩個字形容BANDAI既模型
真係超正
近期我都享受緊歐洲廠既模型
是天與地的差異呀
我諗個標題要改為!
今年最似砌模型嘅模型!