Toysdaily 玩具日報

查看: 27531|回復: 30

[玩具報告] ROBOT魂 - 可能性之獸- unicorn

咁耐以來只係買過HG
乜都無買過既UNICORN
忍足咁多隻
真係無白費

咁多隻成品黎講, 呢隻未必係造工最靚, 亦不可變
但以關節可動同可玩黎講, 呢隻絕對係最好

造工方面有水準以上, 上色算係R魂當中做得好好既一隻
色澤方面有別於1.0, 用左偏灰既白色, 實物感覺重實左, 唔似生膠
金屬紅色亦控制得唔錯, 色澤非常平均

可動方面應該唔駛多提, 腳跟位接地好勁
膝蓋亦有好好既連動, 可以話解決左咁耐以黎UNICORN既設計問題

出乎意料之外, 武器亦係呢隻魂既亮點
主要唔係武器多同齊, 而係武器應用左RX-78既掛載玩法
可以將所有武裝都裝晒上身, 仲好實淨牢固
淨係呢個任意掛載既玩法同扭來扭去唔甩件
已經係無敵

缺點方面都唔係無, 第一係武器彈匣只係做樣, 唔能夠替換, 有D 可惜
第二係光劍只得兩把
UNICORN一大特色係4刀流既近格, 居然只得兩把?

我試過用其他R魂既劍, 無把插得入
可能要用返舊UNICORN先得? 結果我係借用HG玩住先

不過以上都係小問題
入手前完全無諗過佢可以咁正
可能一早預左佢D 一路玩一路甩
結果又實淨又可動, 正~~!

相當帥氣 十分推薦

兩版我都有入 新版造型很強

lee隻好處係同ROBOT魂隻新安洲同比列,暫時唔覺好過shcm-pro果隻
:71:呢隻真係好正
但價錢上...有點不能接受
忍呀.,,忍呀.

:80:
呢隻真係好正
但價錢上...有點不能接受
遺留 發表於 30-10-2011 01:39 PM

價錢上.....加dd 可以買shcm-pro:55:
頭像被屏蔽
唔錯唔錯,但加小小錢,入隻SHCMP 可能更正,而且可以變形。
呢隻野外型幾好
但大大果隻個咀有冇油啱位?
我見幾隻個咀都係"咩"晒:68:
唉........早就該造成這樣.....害人又要多買一次orz
SHCM應該係咁多款unicorn入面最好 :67:
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-159786-1-1.html
呢隻我都想入, 不過未有時間去睇, 希望唔會炒高啦
gd name~~~~~~~~~~~~~~~~

左起:HGUC、SHCM、Robot魂Full Action、舊Robot魂
今次隻Robot魂可動及可玩性冇得彈,但外形我總係覺得好怪,
尤其係下半身比例,呢隻Robot魂反而感到對腳唔夠長咁,
膝頭又大舊,不過面相唔錯,武器夠齊,算幾好
左起:HGUC、SHCM、Robot魂Full Action、舊Robot魂
今次隻Robot魂可動及可玩性冇得彈,但外形我總係覺得 ...
stonekeung01 發表於 30-10-2011 10:19 PM
新舊R魂個size真係爭好遠喎 :50:
呢隻野外型幾好
但大大果隻個咀有冇油啱位?
我見幾隻個咀都係"咩"晒
waven 發表於 30-10-2011 02:03 PM

有,唔多,今次普遍上色唔錯,唔係揀好多盒就買左。