Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Mattel NYCC panel - 一隻figure 係點生產呢?

回復 14# Devil_Fudou

以成本為零售價(about USD 15)的10%計算,大約為USD1~2一個人形,
相比成本,模具要成本的15~30% 是吾合理也無可能的!

是否這句?
回復 15# Devil_Fudou
回復 1# gumng

haha.....gumng?...haha....he is my lover......:p
回復  Devil_Fudou

以成本為零售價(about USD 15)的10%計算,大約為USD1~2一個人形,
相比成本,模具要成 ...
mkyfk 發表於 31-10-2011 01:56 AM

冇錯冇錯~
回復 16# mkyfk
我個人覺得4H既說話, 可信性一定比Mattel markeing manager scott neitlich高既. 因為一向以來, mattel每一次參加玩具展, 或者上網 forum q&a, 如果有人問關於生產上, 涉及"錢"呢樣野, 佢就一定話商業秘密唔答.

今次呢個生產介紹, 已經可以話係非常仔細詳盡. 我諗日本公司, 例如bandai都無講得咁入肉 (我係指生產gundam model, 小弟不才, 可能真係有而我唔知, 如有請指教).

我自己就從來未試過見到玩具公司既生產costing既數字, 所以真係唔知道係唔係要咁高價去生產一個金模. 不過近幾年中國物價上升, 人工成本, 原材料等等成本價都已經升左好多. 而且近幾年玩具公司都成日推高suggested retail price (SRP).

其實, 呢次目的係知道一隻FIGURE點生產, 關於錢銀既野, 有時輕鬆d, 佢出得好唔好, 你鍾意既都要乖乖奉獻. 唔係話消極, 人地做生意一定計好晒數一定要有得執先做既, 而且仲要係大公司. 再者, 我覺得玩具公司, 係近年都比較少去聆聽消費者既需要或者期望. 有好多因素既, 基本上玩家越來越難去影響返玩具公司.
回復 15# Devil_Fudou
你咁講, 令我諗起"江湖", 套戲入面既經典對白.
回復 19# Firewalker27

當然!當然!其實他現在講的同我現在做的工作一樣,
所以我知道他所講的設計到生產過程都無錯
我也同gumng 一樣都是做模具的,所以我會知道今時今日的模價
我講5萬一個模具是不合理,是希望大家有正確的資料,並無其它
要知道5萬一個模具已經可以做一套好複雜的模具
回復 18# Devil_Fudou

Sorry! 那裏吾明呢?
回復  Firewalker27

所以我知道他所講的設計到生產 ...
mkyfk 發表於 31-10-2011 08:01 AM

其實呢句50K 的確係 toyguru Scott Neitlich 開腔, 我都係依佢所講, 並唔係想誤導大家.  
至於閣下講話係做模具, 我都知唔會質疑你所講.

但咁樣講的話, 50K 呢個可能性係唔係絕對無可能, 定係對我地班fans 擘大眼講大話??  唔知大大有無玩DCUC, 因為Mattel 鍾意一模多用。 很多投訴話嚟嚟去去同一個素體。  會唔會因為咁呢?  咁以您嘅經驗, 係應該幾錢一個模?

Again, 我唔係質疑閣下所講嘅野, 係質疑Mattel 本身誠信問題.  因為如Firewalker 兄所講, Mattel markeing manager Scott Neitlich 可信性或者唔高.

我都好想知道真相.
小弟覺得5萬美金一個的金型模有點不可信,十分一價會比較合理一點
因這一類模具通常會比較簡單,會以開合模為 ...
mkyfk 發表於 31-10-2011 11:48 AM

50k USD 一個金屬模?hottoy果d 要賣5k一隻羅!
我地成班洗鬼日日返大陸,做模發哂達了!
回復 21# mkyfk
好多謝你既分享
我係工作上, 曾經知道做鐘錶模, 就算好細, 閒閒地都要三數千起計.
唔知你做邊一類型物品既模?

回復 23# Duraxyll
omg, 原來toyguru有份係個panel, 我成日以為淨係4H講解.
可能我地以問問WIKI LEAK幫手查下真相.:66:
回復  Firewalker27

所以我知道他所講的設計到生產 ...
mkyfk 發表於 31-10-2011 09:01 PM

依我所見, 應該係:
我地一向都報錯價, 令公司蝕錢LA!!
或者你老闆自己再報多次價, 賺大錢呃扣我地人工!!

P.S. 做咩爆我料??:^
回復 24# gumng
但係HT既玩具質料係唔同, 而且佢地做模, 最主要係頭雕+配件, 基本上個Body都係個幾款.
可能你無玩Mattel既dcuc和motuc, mattel真係物盡其用都超晒班.
回復 23# Duraxyll

吾好吾會,我絕吾是話大大你講錯或寫錯,如果令你有吾會,我會萬二分對不起!!!!:64::64:
我所指的是個presentation......:53:

好多時他地好樂意話你聽他地的生産幾複雜,幾難,但一講錢,肯定吾是真的,
因比你知個實價,你肯定會覺得食水深,:70:

正常我地做一件產品,它的零售價的10~20%就是件產品的生產成本,
名氣越高,所生產成本百分比越低.

以人形公仔來說,如果他話USD 50K 一個模就真是報得太大了,我看過你其中一張模具相,
十分一,即USD5K就合理一點,正如我之前所講,要知道5萬美金一個模具已經可以做一套好複雜的模具 ,如lego或者手提電話,等.......

至於話嚟嚟去去同一個素體,我都覺得無法,他地當然想用盡套模,
因為每做一隻,每一隻個淨模價就會商對減少, for example:
tooling cost is USD 5K
if final mold cycle (即直到套模玩完為止)is 50K cycles, the tooling cost on each part would be USD0.1
if final mold cycle is 500K cycles, the tooling cost on each part would be decrease to USD 0.01

我個人覺得每個新角色大約會出5萬隻到十萬隻(當然人氣好高才有十萬啦!)
以standard mold life cycle 是50萬次計,起馬要有十個人用同一個素體才是最高校率

有錯請指點:73::51:
回復  gumng
但係HT既玩具質料係唔同, 而且佢地做模, 最主要係頭雕+配件, 基本上個Body都係個幾款.
可能 ...
Firewalker27 發表於 31-10-2011 11:08 PM

我無賣過HOTTOY, 不過我諗有好多HOTTOY都係新模, 新BODY??
IRONMAN SERIES, 鐵血, ALIEN SERIES, 都唔會用同一BODY!