Toysdaily 玩具日報

查看: 10800|回復: 47

[分享討論] Mattel NYCC panel - 一隻figure 係點生產呢?

喺今年嘅NYCC無孩記咁多野睇, 但竟然有個咁嘅講座, 差啲錯過.

竟然有名雕刻師 studio Four Horsemen其中兩位

首先由Four Horsemen 講解點樣攞靈感.  成為成功嘅雕刻師, 一定要了解吓所雕嘅物件, 資料搜集.

畫草稿

雕刻基本上係加野, 減野(雕去唔想要嘅parts)

唔同嘅雕刻工具, 無影到下一幅, 但多數用一種叫Castilene 嘅物質起模.

令泥土硬化嘅加熱工具

然後講解鑄造.  Four Horseman

工具.  
當初模修改好之後, 就吸模, 再用其他物質注塑成型.

Four Horseman 介紹嘅唔同膠水.

用高壓注塑成型, 可以交比Mattel.

授權人 同 被授權人 嘅分別.

今次以 Young Justice Kid Flash 為例子

呢張係公司比廠方嘅圖辦, 講解邊一part係新件, 邊一part係舊件

各部件係點樣安落公仔本身

Mattel/DC 比番Four Horsemen 嘅feedback, 要修改嘅地方

Sculpt submission, 可交回廠方.

上色chart

digital, show 點分件

tooling sample.  相信所為係某啲購物網流出嘅 "prototype"就係呢啲.

tooling, 廠方金形模.

唔同嘅parts 所用唔同嘅膠料

廠方做sample, 就喺呢個時候盡講feedback修改。  當金型模做好時, 就唔可以再改。  如果有一好細微嘅錯處, 再改金形模就會好貴。  一個金形模要五萬美金, 所以改少少野而再整會好唔化算

圖中嘅例子係來自摔角手CM Punk figure.  因為摔角手有紋身, 所以要一層層唔同顏色嘅"印", 印上圖案.

因應唔同嘅公仔, 就要唔同嘅handbrush/ masking, 等上色.

電渡

組件

包裝

派貨.
某程度上, 其實好難控制分貨.
問題係百貨公司本身。  近年來, 比較多公司只會入太多wave 1, 因此太多貨, 但其後嘅wave就比較難引入.

雖然我自己本身有本書, 但都睇吓其他公司會唔會差不多.  明白玩具製作都幾有趣
超正既sharing !! thanks Duraxyll :52:
nycc 竟然有d咁有趣又唔太商業化既 session !! :43:
強阽黎明!!!
呢個POST好有用!!!

THANK YOU 哂!!!!
:( 我有點點頭暈了
good post,thank you :71:
我自身都係designer,呢篇簡直要bookmark低做教才用,感激師兄咁用心post上來!many thanks!
好多謝duraxyll作出以上分享.
我估唔到個金屬模要成us$50k. (我心目中只係大約us$20k)
今次大家可以知道點解我地成日玩既figure, 有好多部件都係re-use既.
成日見到hasbro同mattel都係咁做, 現在知道箇中原因.
睇到好熱血:71:

真係要賣好多先回本
:@咁叉貴?
唔怪得一個素體真係要用盡。

學到野。正!
多謝~
thanks for sharing! really want to go comic con in NY!!
一定要收藏此post,美玩者必修:71:
Thx Duraxyll~  

無錯~ 最貴係個金屬模! 要計番成本出咩角色都好重要~
玩figures必須理解製造過程~ 對隻玩具了解同珍惜更多!
小弟覺得5萬美金一個的金型模有點不可信,十分一價會比較合理一點
因這一類模具通常會比較簡單,會以開合模為主
如果真是5萬美金一個金型模,以standard 模具的 life cycle (50萬次)來算
即每一套金型分件的模具價為USD0.1,還未計注塑費,paint and pad print cost....etc...
每一個人形,我相信要至少要3套模具, PVC, ABS & POM, 並假設所有同膠料的都是用一套模(即family mold)
重以上計,即每一人形至少要USD0.3在模具費上,
以成本為零(about USD 15)的10%計算,大約為USD1~2一個人形,
相比成本,模具要成本的15~30% 是吾合理也無可能的!:44::36:
小弟覺得5萬美金一個的金型模有點不可信,十分一價會比較合理一點
因這一類模具通常會比較簡單,會以開合模為 ...
mkyfk 發表於 30-10-2011 10:48 PM

最尾兩行唔係好明,可以再詳細少少嘛?:shy:
好多謝duraxyll作出以上分享.
我估唔到個金屬模要成us$50k. (我心目中只係大約us$20k)
今次大家可以知道點 ...
Firewalker27 發表於 29-10-2011 10:07 AM

應該叫gumng兄入嚟睇吓:58: