Toysdaily 玩具日報

[公共車] 九巴最後的利蘭空調巴士 (多圖注意)

下面那三部800幾的係好細緻好正,
同上面200幾一部的差好遠…
我好喜歡香港現在的消防車,
比以前的更血 ...
劉波 發表於 16-3-2012 13:58

以前出過好多款, 不過三和重出嘅就唔知有幾多架...
個人唔鍾意冷氣巴
出街我都寧願坐熱狗
可能都可能係因為懷念當時細個阿爸帶自己出街既日子=
果汁先生 發表於 14-3-2012 09:47 PM

熱狗會在今年內滅絕… :59:
頭像被屏蔽
我今晚想去80m買部巴士,想問師兄我應該買邊部呢……
其實本身想儲哂老爺巴先……
劉波 發表於 16-3-2012 15:11

與其問我應該買邊部, 不如問你自己最鍾意邊款車呢?
以我自己嚟講, 九巴嘅勝利二型, Jubilant 同珍寶就值得一入,
話哂自己都係喺果個年代出世同生活,
成日搭有感情, 真正陪住我長大
頭像被屏蔽
今天我入了606A同埋一部DENIS A型舊款巴士, 這部巴士好正, 好重手.
感覺上老爺巴士的質感係好過新款巴士的 ...
劉波 發表於 17-3-2012 18:22

你講嘅應該係 Daimler A, 正式型號為 Daimler CVG5, A, B, C 只係九巴內部嘅識別型號

同埋勝利二型係咁樣嘅~

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
咁請問師兄,丹拿 B 及 C 型有乜分別呢??
chiu 發表於 18-3-2012 00:24

Daimler A 同 B 都係 Daimler CVG5, 大家都係 28 呎長,
不過 Daimler A 係比 Daimler 短少少,
同埋大家係用 Gardner 5LW 5 汽缸引擎, 當中 CVG5 中嘅 G5 就係指用 Gardner 5 汽缸引擎,
而 Daimler C 就係 CVG6-30, 係當時英國法定最長嘅 30 呎, 用 Gardner 6LW 引擎
今天我入了606A同埋一部DENIS A型舊款巴士, 這部巴士好正, 好重手.
感覺上老爺巴士的質感係好過新款巴士的 ...
劉波 發表於 17-3-2012 18:22

以我所知下個月九巴會有 Scania N113 雙層空調巴士推出
頭像被屏蔽
係咪即係世冠白板車呢??
chiu 發表於 18-3-2012 13:28

正係佢

頭像被屏蔽
頭像被屏蔽