Toysdaily 玩具日報

查看: 36637|回復: 90

[公共車] 九巴最後的利蘭空調巴士 (多圖注意)

(麻帆良市時報記者 / 桜高輕音部記者琴吹 紬報導)
因為九巴於 1988 年接收由英國 Leyland 車廠提供o既空調版 Olympian 11m
(九巴車隊編號 AL1) 作試驗並且取得成功, 於是九巴向 Leyland 增購 149 架新車,
為旗下部份路線加入空調巴士服務, 以提昇服務質素,
並且為旗下車隊空調化展開序幕, 其中最後一批喺 1993 年接收嘅為數 15 部,
編號 AL136 - 150 嘅 Leyland Olympian 空調巴士,
亦係九巴喺 Leyland 廠房關閉前接收嘅最後一批配 Leyland 品牌嘅空調巴士,
呢批巴士採用左嶄新設計嘅 Walter Alexander RH 型車身,
車頭下層嘅巨幅弧形 "大銀幕" 擋風玻璃係呢款車身嘅最大特色,
有助提高司機嘅駕車視野, 增加行車安全,
呢款車身亦被延續至後來由 Volvo 負責生產嘅 Olympian 巴士底盤之上。
呢批 Leyland Olympian 初期主要行走市區同過海隧道路線,
包括 11,、98D,、111 同 182 等路線, 到後期就被調往新界路線行走,
隨住車齢增長, 加上更多新式空調巴士投入服務,
呢批最後利蘭空調巴士喺今年亦已達到法定退役車齡, 於六月下旬全數退役,
同時亦標誌住利蘭空調巴士喺九巴車隊服務嘅時代已經正式結束。

今日麻帆良市正式歡迎九巴最後利蘭空調巴士歸隊,
市長 Super Bus 話呢批末代利蘭空調巴士, 以前見就見得多,
但係就冇緣做到佢地嘅座上客, 因為始終佢地都算係九巴利蘭空調車隊入面嘅少數民族,
始終唔及搭到前期車身設計嘅 AL 機會多, 而且因為佢地車頭嘅獨特設計,
而被巴士迷戲稱為 "大口蘭", 呢架行走 111 海隧線嘅 AL144,
正係新車投入九巴服務初期時嘅其中一個寫照。

隆重歡迎! 九巴最後利蘭空調巴士嘅其中一 員-- AL144, 參上!!

連今日喺動漫店入手嘅目鹿まとか ( 見另文: http://toysdaily.com/discuz/thread-169162-1-1.html )

證書編 號0866, 全球限量 1000 架

正式落地!!

真車相, 姊妹車 FP6071, AL145 @ 11 攝於 1994 年近馬頭圍邨

九巴 AL 家族, 真車除左最左方嘅 AL1 被九巴保留之外, 所有九巴 AL 已經喺九巴車隊內消失...

小劇場~~~ XDD

初音知道今日又有新車到, 當然又要嚟驗車啦~
(初音) 咦, 呢架車咁熟口面嘅? 又話呢架係利蘭, 但係又好似 Volvo 啵...

呢個時候, 新登場嘅鹿目まとか出現...
(鹿目) 呀哈! 妳就係成日幫 Super Bus Tune 車嘅初音大小姐嗱?
(初音) 妳...妳係邊個???
(鹿目) 我到底係邊個一陣先至話妳知~

言訖, 鹿目走上架 AL144 前...
(鹿目) 唔...呢架車睇落真係有少少怪怪地咁...
(丘比) 小圓, 咁睇妳表演啦~
(鹿目) よし~~

(鹿目) 魔法!! 光の矢!!!

中!!

Moments later......

(鹿目) Yes!! 咁先至似番架正車o架嘛~~
(初音) 妳...妳到底係何方神聖??
(鹿目) 我? 之咪係近期萌倒眾多男女老幼嘅魔法少女鹿目まとか囉,
以後我就係麻帆良市嘅新住民, 多多指教喔~

鹿目まとか嘅到臨, 麻帆良市以後會點呢? 初音嘅戲份又會唔會比佢分薄左呢...?

(つづく)

Thanks for reading~ ^^
又看到囡囡加巴士的完美組合...:43:
樓主咁您有冇入40x??
GX05 發表於 25-10-2011 19:01

冇, 個人唔係咁鍾意上層車頭嘅雙扶手
又看到囡囡加巴士的完美組合...
影武者 發表於 25-10-2011 08:17 PM

x2
很cute的囡囡,很值得收藏的巴士!
頭像被屏蔽
個人唔鍾意冷氣巴
出街我都寧願坐熱狗
可能都可能係因為懷念當時細個阿爸帶自己出街既日子=
師兄,我現在開始投入巴士模型入面啦!
這幾天買了三部巴士,加埋上個月買的一部合共四部。
兩部係英國最早 ...
劉波 發表於 14-3-2012 21:02

果架九巴短威巴 AVBWS1 本來我都想入,
但係見到個車咀咁嘅樣即時打消左我購買嘅意欲...
頭像被屏蔽
多月前的帖...再細味仍很正....:78:
師兄,我現在開始投入巴士模型入面啦!
這幾天買了三部巴士,加埋上個月買的一部合共四部。
兩部係英國最早 ...
劉波 發表於 14-3-2012 21:02

劉兄...除了he man....巴士...還有什麼喜好呀?:73:
個人唔鍾意冷氣巴
出街我都寧願坐熱狗
可能都可能係因為懷念當時細個阿爸帶自己出街既日子=
果汁先生 發表於 14-3-2012 21:47

時移世易, 唔理大家係幾咁懷愐以前嘅熱狗巴士,
我地亦都要接受熱狗將會喺今年內全面消失嘅事實,
呢篇文亦係道出左自己嘅心聲
    http://toysdaily.com/discuz/view ... 1395&highlight=
個車咀我右覺得無咩問題………
只是QC唔係隻隻好……
劉波 發表於 15-3-2012 02:40

不過唔知點解, 初時都有D 期待佢出模型,
到佢正式出左之後又好似冇乜特別感覺,
甚至反而仲鍾意架三軸AVBWU,
而且又想訂巡音 1/7 Figure 同埋等九巴架 Scania N113 出,
不過最重要都係因為我依家已經有女友,
呢D野我依家都盡量入少D, 除非係真係自己鍾意嘅先至入,
所以相信以後出 Post 都可能會少D...
頭像被屏蔽
我打算將來專儲火車同巴士模型,
現在則儲緊tomica 同巴士,
都想儲埋工程車,但唔知邊到多……
我看中三 ...
劉波 發表於 15-3-2012 14:11

果D消防車應該係 2002 - 03 年間由另一間廠出過,
不過依家由三和包起再出, 並且以佢地嘅名義銷售
頭像被屏蔽