Toysdaily 玩具日報

查看: 6185|回復: 19

[新聞] 東京現22輻射點 部分嚴重如切廠災區

..【明報專訊】儘管日本官方不斷淡化東京受到福島核災輻射的影響,但民間組織稱,東京近日檢出逾20個高輻射「熱點」,部分熱點輻射程度甚至好比前蘇聯切爾諾貝爾核電廠災區。若證實來源是出現核事故的福島第一核電站,這無疑顯示輻射物擴散情况遠超政府想像,很多之前未被視為高危的地區可能也已受到污染。

棒球場輻射可破壞人體細胞

日本政府一直強調輻射物不會擴散至遠處或污染食物鏈,但獨立專家和民間組織的新近測試結果,卻反駁有關論調。一個名為「輻射防衛計劃」的民間組織,近期在東京和周邊132處地點進行輻射測試,結果發現22個地點的泥土,含有每平方米3.7萬貝克的放射性銫137,與切廠周邊受污染地區相若。在一個位於江戶川區的棒球場,其泥土測出的銫137含量更高達每平方米13.8萬貝克,足以破壞人體細胞及致癌。在最受污染的一處熱點,銫137含量更達到每平方米150萬貝克。

長崎大學輻射專家任田清志(Kiyoshi Toda)說:「輻射物正透過空氣和食物進入人體,隨處都是,但政府沒有嘗試知會大眾曝露在輻射之中的情况。」

另方面,文部科學省周五認定,東京日前發現的其中一處輻射熱點,放射物源頭並非福島第一核電站,而是一堆存放疑似生產發光漆所需鐳鹽的舊瓶子。

原本諗住下個月去大阪,看來要重新考慮.......
:Q咁…大件事…
:oh:好無奈…好擔心…
嘩~~:50:
這個日本政府真的................:53::53:
嘩!!!
現在竟然咁大鑊!!!
除了日本人外,好像沒其他人關心這問題了.............
所以我成半年前訂既雜誌,到現在一本都未返過..........

可能日本人好緊張唔想影響其他國家既人
所以我成半年前訂既雜誌,到現在一本都未返過..........

可能日本人好緊張唔想影響其他國家既人
莫探員 發表於 17-10-2011 01:08 AM

請問大大訂的是什麼雜誌?...據我所知很少出現這種限制雜誌出口情況...
我有朋友結完婚蜜月去北海道,返黎無耐後做body check(因想生小朋友),又叫醫生順便check埋其他野,發覺兩個人體內有過量輻射,建議兩年內不要生BB,攪到佢地好唔開心!!

其實點會無野!
日本既電動漫及包裝文化的確係發展得好成功。
好多人都好熱愛呢個國家既文化。
不過日本亦係一個好多野都隱瞞既國家。
發生事故既當日美國艦隊原本係過去災區跟著個日就即刻開走左...大家應該心中有數。
可以咁講~好多人只知輻射係有問題但其實唔知輻射有幾恐怖。
如果唔係都唔會仲去日本旅行。
其實日本輻射個嚴重情況已經超越左諾貝爾。
不過都係個句~都唔知輻射係乜時講咩都無用。
大家可以睇下呢個諾貝爾90分鐘既專輯,裡面有提到D輻射可以飄到幾遠、
同當時D輻射係飄到去邊?
然後由邊個地方通知當時既蘇聯領導哥爾巴橋夫!
如果你地真係信只係得福島有事其他地方係安全既朋友.....睇完條片知道係由邊度通知返前蘇領導之後唔好嚇親!
條片詳細地講前蘇聯既諾貝爾災難發生之後25年輻射對當時同之後出生既人有咩影響。
祝大家身體健康。
http://www.youtube.com/watch?v=l ... =PLF7A504302B12E7FA
哈, 當我同D朋友講, 唔好去日本旅行,輻射好勁

大部份日本迷都係咁答我: 唏, 日日用電腦,電話,打機都有輻射架啦!...... etc,etc.....

我都冇佢地咁好氣,  係,用電腦,電話,打機都有輻射, 不過去日本一野既輻射可能等如你平日接受輻射量既十幾二十年份量!

當人好想要去做一樣野時, 就會搵好多籍口去支持自己, 自己條命仔都可以無視! :42:
首先,為日本民眾感到擔心...  

有人迷信「先進國家」有幾開放,其實天下烏鴉一樣黑。做平民百姓就係咁被蒙在鼓裡。
回復 8# base

hey brother, what kinda of test did your friend take for radioactive contamination?
and do you know what are their ratings?? coz my newlywedded friend went to
tokyo for honeymoon, if what you said is true, i'll need to advise them to do more
testing.
砌gundam模型唔知會唔會瀨野..?:Q
哈, 當我同D朋友講, 唔好去日本旅行,輻射好勁

大部份日本迷都係咁答我: 唏, 日日用電腦,電話,打機都有輻 ...
toysfans2000 發表於 18-10-2011 09:20 AM

有好多朋友對動漫及日本文化既熱愛程度未必他人能理解。
所以我係會提出相關資訊,
選擇就係對方既自由。
頭像被屏蔽