Toysdaily 玩具日報

查看: 11709|回復: 35

[分享討論] jojo 你會選擇超像可動,還是rah?

近來重追jojo,睇完就想追……
但苦惱中…

希望一齊討論下

各位大大,講真
個人o黎講,我係玩開12吋
而且亦都覺得rah 真係做得好好多,超像雖然都唔差,不過可動性比較細,而且有d 頭做得唔係咁好

問題就係! rah 太貴喇!!!!!!
角色都算喇,1000 - 1500 左右 (不計限定)
但係個人覺得…替身完全不值!!! 1700 以上一隻…可動性極低o既巨型大膠
而且佢將路伴做成限定rah, 又令我卻步………
不過,冇替身一諂o既jojo 角色,完全係講唔到件事囉………

超像就唔同喇,角色又多,買埋替身都唔係貴
不過……我真係好怕佢會突然出d "DX" VERSION
即係可動性再高D,頭又靚d o既版本……

各位,應該追邊一系列好呢? (小弟銀彈唔算多,一定冇能力追兩邊)
其實我都係銀彈有限既情況去買jojo 野...
12吋只買最高人氣既承太郎+dio...已經好足夠
之後再買超像可動...
因為超像可動真係出齊主角果班fd....連替身...
咁身為fans 真係唯一出路
12吋只出主角....替身仲要接近0可動...
你驚超像可動出dx?出咁耐最多出第二隻色...
所以呢個小坑可以跳...
我自己本身真係諗唔到有咩理由會去買12吋,因為超像已經出得好好.
至於樓主話12吋出得好過超像,我係絕對唔同意嘅,
我覺得講面相超像係好過12吋.
其實就面相而言 RAH是比較像是漫畫翻版
而超像可動則是有修的比較美形
就材質還有可動魄力來說
RAH雖然為布料 但是原本1/1的縮小後 無法呈現該有的質感
原著中衣服飄逸的皺折 比較難做出完整的表達 特意去僑 反而失去玩物的本質
超像可動系列就如同抽大蛋 還是去店家選貨 畢竟大陸阿桑的造工還是有公差
RAH基本上就如同官圖一般 比較不用擔心品項問題

收超像吧^^ 可動才有靈魂~
其實就面相而言 RAH是比較像是漫畫翻版
而超像可動則是有修的比較美形
就材質還有可動魄力來說
RAH雖然為 ...
王先生白小姐 發表於 16-10-2011 03:00 AM

完全讚同白小姐啊,那種衣物雛感就用DIO對比下可見:shiny:

超像很骨直的,12吋拋拋下冇了硬正感

近來重追jojo,睇完就想追……
但苦惱中…

希望一齊討論下

各位大大,講真
個人o黎講,我係玩開12吋 ...
惡魔人 發表於 16-10-2011 01:38 AM

without hesitation i'd go for Medicos 超像 !  In terms of posing, "playability", price, space, etc....
超像可動~可玩度高~就算影相絕不失禮~
Very simple question, if you have unlimited budget, get RAH.  Otherwise, get Medicos 超像可動.  RAH JoJo figures all have wire underneath the clothing, so you can twist it as you like.  But those new 替身 are all $2500 now !     Size does matter !
超像可動的頭像比1/6的rah要好
超像我尋日出去睇過,有d 頭個滲線太誇張…
上面有位大大講得o岩,真係盒盒唔同,要慢慢睇

同埋而家想追,邊度會比較多?請pm,thanks!
Prefer to get Medicos 超像可動.
Jojo 冇替身不成事;替身不可動又是不成事!:78:
超像可動:71:
見今日得閒用手機影左幾張 stickey fingers
超像可動吧, 因為空間同保養問題:38:
好…正式要上呢條不歸路……哈哈哈
今日出去睇過,大約都有個預算

不過有幾個款好似斷左囉……

仲有,點解官網會冇左第二部個大佬,
同埋第四部個外星人o既?
沒玩 JOJO 的我都對參一腳

超像可動真係好一流
對比差不多大細的可動 FIGURE