Toysdaily 玩具日報

查看: 6152|回復: 27

[分享討論] 初次之接觸---Star Wars 3.75吋系列!! [坑已入]

首先, 分享一下小弟嘅"成魔"之路!
最近買左套"Star wars complete saga"嘅blu-ray set, 一次過煲番哂1-6集!
重拾番細個嘅"沙鍋"情懷後, 一次機緣巧合下, 係網上bid左隻Anakin Skywalker's Spirit...
一玩, O!不得了, 3.75吋原來係可以咁正!
跟住就不斷爬文+睇其他師兄嘅blog, 從中取經, 比較唔同角色應該買邊隻版本! (近幾年有分為30週年版, Legacy Collection同埋Vintage)
廢up完後, 先黎睇睇小弟第1隻, 亦都係開始中毒嘅3.75" figure---Anakin Skywalker's Spirit (30週年版)!!

搵梗38個隻Han Solo!!

最憎美玩依種包裝方法!!

介紹一下佢嘅由來: 首次出現於1983年"Return of the Jedi"
Jedi spirit係Jedi死後用Force投射出黎嘅影像, 算係"鬼"嘅一種!
係1983年原片當中係由一位伯伯演員Sebastian Shaw飾演Anakin, 原本以下依幕都係佢出演, 但後黎係2004年出嘅DVD當中, 改用左年輕版嘅Anakin---Hayden Christensen去復原依幕! 其原因有講法話係George Lucas想Jedi spirit係反射Jedi最好個面, 所以用Anakin入魔前嘅樣!

本體

除下外袍

面相ok! 全身用上珍珠色效果, 正!

某啲部份有透明效果!

下半身件袍都係布做!

翻開件袍...

下半身都幾仔細!

可動...都ok la!!

Jedi必有配件---Lightsaber (明明依幕都冇!)

可分拆, 幾好嘅設計!

雙手握劍!

著番件袍!

30週年版...附送Coin一枚!!

睇左啲玩評後, 入手第二隻---Jango Fett (Vintage版)

另外想搵隻Windu!!

Jango Fett, 係2002年"Attack of the Clones"出場, Bounty Hunter一名, 屬Count Dooku手下, 借出自己嘅DNA去研製複製人, 仲收養左一個係小孩階段嘅clone, 亦之係後黎嘅Boba Fett!

本體

除左件斗蓬

啲甲嘅造功唔馬虎!

手臂嘅鐵爪

如果hip位用上ball joint會更好!

除下頭盔...面相麻麻la!

裝番個飛行器

飛彈可拆走!

雙鎗

大名鼎鼎嘅General Grievous (Vintage版)!! 以正價入手!!

General Grievous, 初登場於2005年"Revenge of the Sith", 其後於動畫"The Clone Wars"顯示出佢介乎第二及第三集之中出現! 半人半機械嘅佢, 原為Kaleesh星嘅戰士Qymaen Jai Sheelal, 後因一次意外被Count Dooku救番, 並改造成現況! Dooku後黎仲教佢Jedi劍法, 但佢本非Jedi/Sith, 所以用唔到原力! 至於佢嘅招牌咳嗽聲, 係因為俾Windu用原力過度"鍊"過個肺!!

配件

本體

被譽為最靚嘅Grievous!

活動能力...夠玩! 但關節唔夠實!

胸版可拆除!

雙手變四手!!

件袍好正!! 有八個小格放劍柄!!

咳...咳...

Obi Wan!! 快啲黎同我決鬥!!

General Grievous Holographic ver. (Clone Wars版)

配件

買佢嘅原因, 係因為超平!! 而且想儲各個角色嘅Holographic!

本體冇咩可動= =Clone Wars系列真係可一不可再!

四手靠換件!

矮好多!!

戰於沙場嘅沙兵---Sandtrooper (Vintage版)

於1977年"A New Hope"登場, 行行企企角色, 有句對白: "Look, sir. Droids!"

配件

本體

繫上Survival backpack

新增左Hip ball joints, 正!!

千喚萬喚---R2-B1 (30週年版)

於1999年"The Phantom Menace"出場, 當時架Naboo飛機中彈, 一批R2型號立即出動搶修, R2-B1出場唔夠一秒, 就被炸飛!

儲佢嘅原因, 係因為佢嘅配色!

身上嘅造型幾仔細!

擰佢個頭, 中間隻腳就可以伸縮!

飛機上嘅支架!

Coin!

Lando Calrissian (Vintage版)

又整爛左個包裝啦!!

角色初次登場於1980年"The Empire Strikes Back", 但依套服裝卻係榮升General之後, 亦即係"Return of the Jedi"

本體

面相好似, 掂!

新素體, 有ball joints!

槍袋可除下

件袍嘅布料好柔軟!!

暫時得咁多!! Target梗Vintage嘅Yoda, Windu同Commander Cody! 搵到正價先入!!
以上資料如有錯漏, 請更正!!
Thx for watching!!
入得好,沙鍋真係越出越好:36:
恭喜大大入到好野,全部都是好物:71:
贈你一幅原來的合照比對一下

小弟一向開美玩盒都係用CUTTER(介刀)的
在紙皮及吸塑個L位以水平方式CUT
就可以保留咭紙了~~~

有JANGO,點可是無BOBA~~~~~:58:

初次接觸

但中毒已深..............

好好的分享,有好野呢!!!!

BTW, 我都買左blu ray!
我都搵緊vintage yoda.... windu 我見到冇入呢.... 仲諗緊.....

最近入左Jango Fett, Jango Boba 同 Sandtrooper, 係幾正~!

p.s. 有d後悔入左之前vintage o既obi-wan.....:die:
小弟早兩日先開始接觸Star Wars 3.75吋玩具呀
我係一間上樓鋪入左一隻黑武士同一隻白兵,
感覺已經有D上癮啦
而家返緊工, 今晚再UPLOAD埋張相啦
希望咁多位前輩可以教教小弟呀
BTW 點樣可以開包裝開得靚D呀??????
回復 7# goldwater

online shop is discounting ...go check it out.
回復 9# Grimlock
Which online shop??
Thx!!
小弟早兩日先開始接觸Star Wars 3.75吋玩具呀
我係一間上樓鋪入左一隻黑武士同一隻白兵,
感覺已經有D上癮 ...
sarukit 發表於 11-10-2011 10:36 AM

用cutter沿吸膠底部cut開,怕第一次整花張卡可以唔洗太低cut,高左再cut走都唔緊要

如果想留個吸膠入返落去擺,cut既時候唔好cut到盡,留返三分一左右位置就ok!

回復 3# 白紙人
回復 4# 大ken
Thx for supporting!!:77:
回復 5# ernest1008
Boba...諗住入Death Star個set!!
同埋有隻懷古版...可能入手作收藏!
回復 6# 無明:
"The Power of the Force"系列...小弟興趣麻麻!:67:
新版可動岩新人多啲!!
雖然舊版有好多經典角色!!
回復 7# goldwater
Vintage Windu都ok嫁!! 新頭+新袍!! 大大係邊度見到?
點解後悔入obi wan呀??
Vintage個兩隻都幾好嫁!
連埋Legacy嘅老年版, 依三隻obi wan都係小弟嘅target list!!
wow我無玩STARWAR不過都係3.75 FANS,
咁有心機既POST不得不推!!

再POST多D野引我入坑啦A_A