Toysdaily 玩具日報

查看: 28631|回復: 16

[詢問] 鼓起勇氣問一個很低能的問題......

我間中都有砌模型,但多年仍然是初級者.....:56:
為何我看別人素組時,接口也不大....
請問是要用了銳的鉗,還是要打磨:62:
要打磨呀 =):73:
回復 2# jy.37
用什麼工具...?
有沒有一些較便宜的介紹給我?
THX~:64:
通當都係, 剪鉗, 筆刀 同 沙紙.  

http://www.hacken.cc/bbs/viewthread.php?tid=192355&highlight=
唔係好鍾意用沙紙
四色指甲銼la
乜都磨到
砌模型推薦用返模型專用既工具,
你既情況,我建議你用沙紙磨,
如果唔清楚買咩號碼既沙紙,
當然就唔好一次過買哂咁多種號碼,
我首先會建議你買800號返去磨,
用沙紙係因人而異的,大力D同細力D,
磨出黎既效果都會唔同~
謝謝,十分實用:64:
唔好意思ching, 想塔單一問, 請問用沙紙打磨之後係咪一定要上色?
唔好意思ching, 想塔單一問, 請問用沙紙打磨之後係咪一定要上色?
blam 發表於 1-10-2011 03:10 PM

唔一定,我用開400->800->1000->2000~之後就拎來玩架lu~想靚d噴埋消光搞掂
努力呀.................:!
blam 發表於 1-10-2011 03:10 PM

用沙紙打磨後唔一定要上色,
但有一點一定要留意,就係滲線,
響打磨好既地方滲線,出左界係抹唔走的,
因為微觀黎講,經打磨後既塑膠表面係不平坦既,
顏料滲左入去D好細微既坑道,所以會抹唔走,
我既做法就係用1000號沙紙磨走出左界既油~
唔一定,我用開400->800->1000->2000~之後就拎來玩架lu~想靚d噴埋消光搞掂
jazz4004 發表於 1-10-2011 03:24 PM

thanks ching, ching 嘅意思係咪首先用400, 之後800, 再之後1000, 最後2000號沙紙?
thanks ching, ching 嘅意思係咪首先用400, 之後800, 再之後1000, 最後2000號沙紙?
blam 發表於 1-10-2011 04:02 PM

如果最後會噴消光的話,用400→800→1000就夠了~
除非你砌一D特別coating的模型, 否則強烈建議一定要噴消光, 而且要噴全消光果隻, 因為唔噴的話, 不單水口會明顯D, 而且整體質素亦會好膠.

打磨可以唔駛太努力, 但消光就唔省得.
除非你砌一D特別coating的模型, 否則強烈建議一定要噴消光, 而且要噴全消光果隻, 因為唔噴的話, 不單水口會明顯D, 而且整體質素亦會好膠.

打磨可以唔駛太努力, 但消光就唔省得.