Toysdaily 玩具日報

查看: 12597|回復: 16

[個人收藏] 我都熱血改造! 天魔滅界 - Marvel Legends Titannus

下年嘅Avengers 電影將會有Skrull.  Skrull 乃一種會變形嘅外星人, 前幾年嘅Secret Invasions 中重要角色.
遠古時, 一班叫Celestials 嘅天人喺地球及各星球將原住嘅居民基因改造創造咗兩種唔同人種, Eternals 同Deviants.  Eternals 比較漂亮, 有神人搬嘅超能力, 同埋比較接近人類嘅基因.  Deviants 可變, 但醜陋無比.
現今嘅Skrull 已經係多數Deviants 人種, Eternals人種Skrull同原種只keep各一.

但今次介紹嘅Skrull , 係一位唔識變身嘅異端兒.
Titannus 係出自Marvel Team-Up Vol3 第二期.

天生無變形能力嘅Skrull.  因此, Skrull科學家就以佢做Super Skrull Program 嘅試驗體, 將佢變得超人化.  聽落似某個隊長嗎?

但Titannus因將仇報, 將科學家殺死,背叛其他Skull星人, 逃離Skrull 行星.  Titannus 及後落入其他星球.  而勇猛及強大嘅能力, 受其嘅暴君賞識, 成為競技場鬥士.  奸狡同狼子野心嘅Titannus暗殺暴君, 成為新君主, 荒淫無道,好勇鬥狠, 欺壓平民. 當四處征服時, 終於敗給Trellion星人洗腦成為君王嘅左右手.  但好色嘅Titannus對公主色心起, 心信公主同佢係相愛, 強搶公主及將其監禁.  之後來臨地球嘅東京, 四處破壞.  有美漫高手形容佢係太空呂布, 非常貼切!

當集合對付時,Titannus 就解釋自己係需要幫助.  可能因洗腦關係, 所講嘅係一個同現實相反嘅故事.  此時, 讀者可見嘅故事同圖有出入.  Wolverine 之後說佢嘅嗅覺聞到佢講大話,Dr. Strange話故事不可信,Spiderman 而更指出Titannus要求救又點解要喺東京四處破壞, 根本無厘頭.
最後各英雄同大打出手.  但以Nova, Wolverine, Spider-Man, Ms. Marvel, She-Hulk, 同Hulk 聯手都不敵.  Titannus 剛好有吸收伽瑪射線嘅能力.  Dr. Strange 此時從太空船救走公主.  公主對講根本無愛過佢。  面對唔到現實, 就此雙掌自爆自己頭部.

兩位瘋狂嘅日本科學家回收Titannus屍骸時發現再生能力強到連頭都可以重新生番出.  兩位科學家就此利用攻擊美國。  各英雄再次陷入苦戰。 新得到以Cosmic Cube粹片嘅Freedom Ring的英雄Crusader 幫手制做假嘅幻想空間, 及嘅Dr. Strange結界, 先最後打敗到Titannus.

其實Marvel Ultimate Alliance 1 都已經有佢客串做boss.  請由四分鐘起睇.
http://www.youtube.com/watch?v=Oi_ADCdUk04

講番公仔本身, 其實大多數用磨筆,(詳見 : http://toysdaily.com/discuz/thread-165092-1-1.html)
我就係紐約呢邊, 所以局住買dremel.

因為上次custom figure 我keep番本身嘅關節釘,
本身嘅關節釘係比較似池菇訂, 拆件油完再用熱水堪番, 啲油即刻龜裂……
為面做埋啲 On居野, 我的起心乾買呢券膠框.  啱啱好fit ML 關節隆, 少咁啲麻煩唔驚甩油.

而素體係用 Hasbro ML1 Planet Hulk, Green Lantern Classic Stel 腳版及盔甲 , Maestro嘅裙, 同DC Direct Despero 袍 .

我用嘅係一種叫Magic Sculpt 嘅畢地.  基本上係兩筒野, 樹脂膠同硬化濟。  好處係唔使焗。  但壞處係好難控制乾嘅速度。  雕detail要比較快手.

用磨筆同𠝹刀去除隻腳版, 用畢地將腳版關節加厚, 插軸心封口.

個頭嘅天線來自兩隻Clone Troopers.

將五蚊彈彈殼修身, 準備做肩甲.

鑽隆, 加雙節細碼revoltech joint.  彈殼本身用畢地整個隆.  其實係抄Revoltech 北斗之拳羅将肩甲嘅概念.

包膠

腳部方面, 因為對自己雕功無乜信心, 所以cut 左Stel 嘅膝蓋甲, 磨走Hulk小腿嘅肌肉, 然後堪落去.

其實Titannus封面係鐵藍色,但內容係比較灰鐵色.  但我覺得鐵藍色 pop d.  快靚正.

噴surfacer, 上色, 整手鐲圖案.

完成!!

Super Soldier VS Super Soldier

You!  Thanks for reading!
WA 神物~~~C 兄我想問你ML 用咩油油會上到色又無咁易LUD??
:71:好正呀!!解說夠詳細!
WA 神物~~~C 兄我想問你ML 用咩油油會上到色又無咁易LUD??
安杜力c 發表於 9-9-2011 11:32 PM

我其實噴咗啲surfacer, 亦都叫primer.  我諗中文係叫噴灰, 無咁易LUD..
我試色時用啲膠匙羹.  無噴surfacer 隻羹咁滑都上唔到色.
但噴咗後, 我隻藍色就好食力.
我用嗰隻係黑色surfacer, 估唔到效果咁好, 黑色wor!

我用水性油.
其實係去Warhammer 戰棋嗰啲店到買. 我自己覺得易控制過亞加力油.
Mr. Color 應該OK.  消光應該無咁螢光.  我自己都係初哥. haha.

至於關節, 我聽過兩個方法.
1) 磨關節面.
2) 用好稀好稀嘅油上幾浸.
:handshake:大大唔止美漫資料叻!
原來改造都有一手!
入黎支持下。
Titannus個樣…有d似mavel入面,一隻成手戒指既boss級人物。
大大唔止美漫資料叻!
原來改造都有一手!
入黎支持下。
Titannus個樣…有d似mavel入面,一隻 ...
原罪 發表於 10-9-2011 12:23 AM

呢位朋友觀察力真強, 同埋講咗我驚離題所以無寫, 但有少關連嘅野.

對, 的確Thanos 係有Skrull 嗰種"幾重雞屎忽下巴."

但其實Thanos 鮮為人知嘅背景係佢正正係我第一段講嘅Eternals一員.
Thanos 剛剛好相反.  係一個醜陋嘅Eternals異端兒.  理論上, 其實係阿爸由地球移民去泰坦星(土星嘅其中一粒衛星).  唔係外星人嚟㗎!!
強帖留名!:71:
大大真強!
請教一下呢隻補土邊度買到?
質地同用法似唔似原子灰?
我都想學下雕野:!
勁野wo大大,型到無朋友:43:
Planet Hulk找得我好苦啊
強呀!搞咩呀近排大家都噤熱血,玩美玩大改造?
師兄呢隻更加大大改!利害利害!
雖然唔識呢個角色,不過實在改得好正!
呢位朋友觀察力真強, 同埋講咗我驚離題所以無寫, 但有少關連嘅野.

對, 的確Thanos 係有 ...
Duraxyll 發表於 10-9-2011 01:33 PM

:35:嘻嘻…跟你學下野者…
乜真係有關架?
又學到野,
近排睇緊dc閃電俠既flashpoint,好睇到不得了,雖然無乜追開dc,但都睇到好熱血。
mavel…想睇喪屍故事第二輯既結尾…好暴力…但中譯出出下無左…唉~
我近期先追返內戰同wwh,真係非常精彩。
強帖留名!
大大真強!
請教一下呢隻補土邊度買到?
質地同用法似唔似原子灰?
我都想學下雕野
L-U 發表於 10-9-2011 01:53 AM

呢隻補土我係美國呢邊買.  香港某位高手都答我係呢邊買, 咁香港應該無.

其實可能雙星嗰啲光硬化或者仲易整.  呢隻補土唔同濕氣, 唔同溫度, 乾嘅速度都好唔同....
高手話比我聽好用純粹好似係因為呢隻仲有肉色, 方便上色.

我其實係比較一part一part搭上去. 另一好處就係已經硬化咗嘅補土"好受"新整嘅補土, 好natural.
...
好勁...
無論諗法同手藝都 :71:
支持改造:71:
HULKPOOL支持你
支持改造
HULKPOOL支持你
whitedevil 發表於 10-9-2011 11:51 AM

你隻Hulkpool都好靚!
整埋Loki 之子,Thorpool la!