Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 上網拍賣買玩具與行街睇野買玩具心態與分別

我尋日行灣仔,仲見有EX 雙子五百中,不過唔講啦~唔想賣廣告.
宇宙之王者 發表於 8-9-2011 11:02 AM

吾同地方價錢有別,要曰曰行同睇,可能只慳一二拾!冇乜時間甘做
回復  ckc882000

其實我自己住葵青區,當葵涌廣場d玩具鋪都執淨2.3間時..其實想行都無乜得好行..而 ...
老文 發表於 8-9-2011 10:49 AM

查實冇乜好行,要買就買,吾買好平都吾會要
講真, 新貨有時見拍賣仲貴過街, 使鬼買你
而且我喜歡行街買玩具果種感覺
我之前係信和見到 ex 賣 7xx, 不過我唔岩神話, 可以無視.
我上網都係bid 番d 舊野, 通常都已經被人炒起左, 不過係街買多數都仲貴.
新野鐘意既就會訂, 而家返而好少係街買, 出面好鬼熱, 都唔想週圍去睇.
不過有時bid d二手野真係要小心d, 之前bid了隻玩具返來, 真係要大大大執.
當然啦, 我的上色技術也得以磨練啦.
吾同地方價錢有別,要曰曰行同睇,可能只慳一二拾!冇乜時間甘做
ckc882000 發表於 8-9-2011 11:23 AM

我係咁啱行都見到,唔會日日行,買玩具點可能日日行?大家都要返工...
我之前係信和見到 ex 賣 7xx, 不過我唔岩神話, 可以無視.
我上網都係bid 番d 舊野, 通常都已經被人炒起左, ...
Mo.P 發表於 8-9-2011 11:29 AM

你錯啦,新野有時會好平,EX 我見過X38,問題係你見吾見到
我係咁啱行都見到,唔會日日行,買玩具點可能日日行?大家都要返工...
宇宙之王者 發表於 8-9-2011 12:06 PM

係呀!所以有人like 上網買野!
many 托價 there:30:
it is funny to see that a used item is almost the same as new item, but you never find their 交收record:36:
唔知各位大大有無上網bid玩具的習慣?我就間中都有,因為可以搵番舊野同埋間中買到平野,但我發覺最近好多價都 ...
宇宙之王者 發表於 8-9-2011 12:05 AM

我都覺拍賣費好多人都收多左,3,4百蚊野可以收成10蚊,又唔識set多幾蚊起bid,我都唔知佢點計數,而且交收仲要就人地鋪頭,講車費係未應該我收先岩呢?

大熱既野我通常唔會上網BID...
原因:如果出面係炒既,網上一樣係炒,個價可能唔差得幾多...
反而會BID D舊野,例如:模型...

我有時都會放D模型上去賣,亦會寫話收拍賣費1蚊...
但交收時我會睇返件貨既價錢,例如:有人BID左100,咁我就唔會收1蚊咁寧丁...
或者有時對方冇散紙,我都會唔收,費時麻煩...

致於明明老虎網係收1蚊既,但有人收10蚊,或者BID左75蚊,要畀80蚊齊頭既我亦見過...
咁就要睇大家覺得你BID個件野值唔值得啦...
我想說的有幾點
1.BIT已經變左質, 原先係買賣2手的市場, 而家變左ONLINE SHOP平台
2.拍賣BIT有好多都係全職/半職賣玩具的人, 要BIT到平野已經好難
3.要加收費果D賣家你可以唔同佢交易, 一早寫明加收費你可以唔BIT
4.BIT價好多時仲貴過舖價,原因係太多炒家想賺外快
5.冇時間行玩具店,你可以同近屋企的玩具店老闆FD下, 一般都會有好好的服務
6.仲有就係ONLINE TOY SHOP, 肯比多少少錢,寄到去屋企, 咩都唔洗煩
精明一點,不要因平少少四周圍找玩具,最後因小失大,浪費時間
上網bid野因為無時間行玩具舖
而家d玩具一出唔買幾乎唔駛旨意合理價買到, 如果突登撲出去買唔到仲火
所以好多時都會上網bid, 放工順便交收車錢同時間都慳埋
拍賣費有人係明收貴, 唔鐘意只能唔bid, 總之宗旨係岩價就買:78:
我自己以前就多搵二手野, 平野, 又或者門巿巿面唔多見既野
呢家就不時上網會幫襯有門巿既店舖買, 當係出左可以 "訂/ Hold 現貨", 又唔使即刻仆出去同人爭~
only bid old stuff
better to go out buy new toy even it maybe abit expensive than 20who
i can choose a better one