Toysdaily 玩具日報

[首辦] 首版模型一問

請問首版要用咩膠水黏架?小兄第一次砌...
AA 膠 或混合膠。AA膠就要小心白化問題。
最好先植入銅支以強化結構 ^^
最好先植入銅支以強化結構 ^^
ilovefigure 發表於 2011-8-31 09:45

入銅支不曉就位便會好麻煩:76:
aa會溶膠,要小心:69:
銅枝植入真係要對得好準, 就算對得準, 因為兩件部件多數都唔係平面. 結合時都有幾會唔 fit 位. 呢個我都仲係摸索當中. :31:

膠水我用呢隻混合膠, 慢乾的, 混合後三十分鐘內仲可以移位. 乾透要二十四小時.
youtube 有片 , ssearch 下 ^^
植銅枝我通常會大約度位,然後一面鑽大洞,另一面鑽銅枝同等大小的洞。跟住用AA膠混合爽身粉填入大洞,即刻將銅枝穿入兩部件,待AA膠乾後再分開兩部件分開。這樣做位會好 fit.

銅枝植入真係要對得好準, 就算對得準, 因為兩件部件多數都唔係平面. 結合時都有幾會唔 fit 位. 呢個我都仲係 ...
goahead 發表於 3-9-2011 07:03 PM
植銅枝我通常會大約度位,然後一面鑽大洞,另一面鑽銅枝同等大小的洞。跟住用AA膠混合爽身粉填入大洞,即刻 ...
numan123 發表於 4-9-2011 10:57 PM

Thanks, 下次試o下呢個方法~~~~