Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: mmm98

[趣味] 不吐不快又要錢又無料丟香港人的臉

樓主小心點,我每個月YAHOO拍賣都收到這些問題,他(們)會以大量沒有評分的不同ACCOUNT以相似的形式問,以我所知他們是以D SOFTWARE自動寫和SEND出去,所以文筆怪怪的.我嘗試刪了它,不久它便再發一次過來,所以我現在也沒有理它,反而少了再SEND來.

我不太清楚他們的目的,估計是想騙你們寄貨給他們之後不給錢.所以我現在不會理他們,樓主也小心點
樓主小心點,我每個月YAHOO拍賣都收到這些問題,他(們)會以大量沒有評分的不同ACCOUNT以相似的形式問,以我所知 ...
kerorogunsok66 發表於 31-8-2011 12:44 PM

樓主笑緊英文唔嶼果個先係賣家啵...  

定係大大曲線話緊樓主...  :(
:? 不吐不快又要錢又無料丟香港人的臉???

So what?! Just some mistake in English writing?:36:
我有錢入玩具,但我唔識英文,咁點算?
樓主笑緊英文唔嶼果個先係賣家啵...  

定係大大曲線話緊樓主...
呂品器 發表於 31-8-2011 04:37 PM

Sorry,其實我沒有詳細看內容,但因為見到那買家的問題令我立即回覆,因為他們真的很煩,不停地send這些問題,不知是他們冇腦還是另有目的,即使刪了問題卻用別的account問,我見不少人都「中招」yahoo又禁不了,所以只好自己小心

可能我太認真?也就是所謂的真心膠:@
那我都玩下英文先:
"I am a true heart rubber" or " I am a rubber with true heart"
樓主大人請批改:shy:

你中文都好多錯別字吖,乜o野係"又要錢又無料"?
"冇料"係一個廣東話俗語,唔係"無料",
"無料"作為中文係冇意思o架,但日文"無料"代表"免費"。
"又要錢又無料"咁即係佢件貨收唔收錢o架?
寫句題目都口白夾雜,又唔會標點符號,我真係要估先估到你想講乜。
仲有,你o的句尾成日加個"拉"字,呢個字係拖拖拉拉的"拉",一般廣東話句尾應該用"啦"字,兩個係唔共通o架。
作為香港人/廣東人,我強烈建議你先學好方言,否則可以全部文字寫書面語。
樓主都已經潛左水, 各位大大可以慳返啖氣, 無咩必要再幫佢推post 啦。