Toysdaily 玩具日報

查看: 7958|回復: 18

[玩具報告] 蒼穹之紫!!!!—ROBOT魂 099 FAFNER MARK SIEBEN 完全玩評報告

之前一直有入R魂FFN系列既癮,呢隻都唔會例外。由MARK ELF到依家,MARK SIEBEN係第五隻FFN系到既公仔啦~~~定價有少少貴,不過小弟覺得咁少地方出FFN既公仔,既然佢出得,又出得幾好,個價貴少少都唔緊要啦。不過,無可否認,認識呢一套動畫既朋友唔多,所以係呢度都做一D簡單既介紹啦(小弟好少做呢D野)。FAFNER算係一套少有死咁多人既動畫,出得場既角色到最後唔係淨得番好多個,所以睇落去個陣都有D心酸,不過佢處理D死亡都做得幾好,絕對唔係為死而死既。好啦,講少少FAFNER係咩先,大家其實當佢係打外星人既機械人就OK了~~不過套野去到中段,大家就會知道,其實人類和人類之間都係有鬥爭,個激烈既程度不下於人和外星生體之間既衝突。至於MARK SIEBEN,係女主角真矢後期加入個時既機體,主要係做狙擊既工作。係FFN呢套野入面,佢唔太著意地處理愛情既問題,大家如果心水清都會明白男女主角係有D野,之但係又無宣之於口咁LOR。好,講左D背景,大家就會明多D了~^^~去報告先~~:43:

如常既封面。:73:

配件唔多。不過大家留意番,就本體而言,MARK SIEBEN算係最多野連住既一隻。:61:

隻翼同同化後既槍身一支。

先去個本體先。要講既頭先都講過下,整體而言個設計都幾好。不過大家要留意番佢隻翼玩玩下個陣會鬆出來,不過情況唔算太離譜,可以接受。:51:

來一個背面。隻翼可以摺起來,又可以打開,如下圖。:58:

正面影一張先﹗

近距離影下,大家就明,FFN系列係有DDDD膠感,但係DETAIL位都係跟得進,隻機都幾有肌肉感。

去POSE先。先來一張飛行狀態,個樣有D似JUSTICE GUNDAM,不過佢唔可以飛艇出來。:34:

先隻野唯一既武器,狙擊鎗一支﹗不過淨係佢已經好夠玩架啦﹗

支鎗既設計幾好,同佢個身型設計都幾配合,好容易就做出唔同既動作,例如托鎗之類。

呢個角度影相,都係FFN機既專利啦~~:58:

單手拿鎗完全無問題。我估佢今次個鎗身做輕D,好可能係吸收左之前幾隻FFN既教訓啦,例如大劍太重,隻手拿唔圯,MARK ACHT兩支野太重,好易掉下來等。

持鎗飛行一樣無難度。

跪係度開鎗﹗大家留意番官圖,其實佢做得唔太好,事關支鎗向上開,佢個頭向前望,感覺唔太好,好有違和感。其實大家將佢個頭擰一擰,感覺已經可以好好多架啦~~:71:

唔記得影番張齋企既相啦~~:77:

扒係度開鎗,一樣無問題﹗:63: :26: <---扒係度

向上開鎗,如果大家有留意,就知道呢一幕係幾時出既。不過當時真矢好似係跪係度既~

呢支野係用來固定個鎗身啦~

借一借鐵甲萬能俠個地台來玩下先﹗:52:

係時候要來合照既部分啦﹗
MARK SEIN AND MARK SIEBEN

呢個時候,都影番幾張MARK SEIN先,事關搭個影棚出來就唔好晒啦~~:71:

呢一下,大家有睇過套野都會好有印象既合體技啦,一騎同化左真矢支野,之後加強左佢既出力,然後一鎗KO左BOSS。
講番支野先,好大支,同埋好大舊鑽石,到底FFN個隻單簿的手拿唔拿得穩呢?答案係唔係好得,因為支野加個鑽真係太重,好難承托,結果都係找個角度影左佢算。呢度我建議舊鑽石其實可以拆開幾件先,然後較岩位先合埋一齊,咁樣會影處理D,依家真係幾難搞下,有少少浪費左佢地合&#25731;技既一幕。:30:

總評:
成隻野整體係唔錯既,因為佢本來既機設做得好,變左佢一出手就已經著數左先,同埋隻出配得幾好,又係一個突出既地方。
之但係,都係個句啦,少配件,少多元法既玩法,定價有點偏高,都係有少少令人卻步既地方。如果大家真係想了解一下FFN公仔既話,我鼓勵大家先買隻SEIN先,覺得好玩再入呢隻,咁你會覺得舒服D。:71: :71:

如果大家想睇多D ROBOT魂玩評報告,請到小弟的BLOG:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079:64:
wow~~~
the first one~~~:52:
第二香 3K大大加d字幕上去先啦:handshake:
大獲 我連隻Mark Sein都未買:(
THX﹗
加左字幕啦,今次打多左野,所以用左D時間。
nice pic!!
原本只係打算只sein
而家比大大毒到有d想入埋女主角機
係現實中比佢地係埋一齊都好..
:$有翼就不同....
不過我又想起了自爆那袈.........:die:
呢部機係成班主角機入面算比較型了

護果部最型,,,唔知會唔會出呢~
我影左4張都唔想post~~~~可能隻隻都太似~~~冇左動力post~~~~之前要講都講晒 :49:
終於等到大大出post!! 女主角機唔錯:D
呢部機係成班主角機入面算比較型了

護果部最型,,,唔知會唔會出呢~
gerrard814 發表於 29-8-2011 12:29 PM

會出 , 但又係魂 shop :59: ( 香港 要 12算 ... )
如果係FANS就唔緊要啦~~
回復 5# waven

哈哈~~~快D入埋佢啦,兩隻一齊幾好玩
我都覺得套野男女主角要一齊先得~~

呢套野嚴格黎講係無女主角......得兩件基佬:(
佢一直都幾路人化
anyway,支持大大詳盡report:71:
大家有冇留意,今個月出既兩隻R魂,多魯基斯係No.101,呢隻FFN係N0.99,
梗硬留返No.100俾下個月既Strike Gundam,為乜呢?:?
回復 14# stonekeung01

100呢個數可能對於日本個度呢個好重要啦?