Toysdaily 玩具日報

查看: 21729|回復: 33

[個人收藏] 幪面超人 OOO Combo Change - Shauta Combo

幪面超人 OOO 第二十四話登場的全水系聯組,虎鯨、電鰻、章魚聯組 - Shauta Combo.
是映司在同時面對 Kazari 貓系幹部 及 水系 Yummy  Eisai,在一遜間找緊機會利用
Tatoba Combo 的 Tora Claws 插入 Kazari 身體,並用鷹眼視力幫助取出 Kazari 體內的
虎鯨核心硬幣 (Shachi Core Medal) 。加上 Unku 手上的電鰻及章魚 Core Medal, 映司
即變身成鯨鰻章的全水系聯組 Shauta Combo 與 Eisai Yummy 對戰。

請原諒小第從第三彈的 Latorartor Combo 跳到這第七彈的 Shauta Combo. 原因是
中間的三隻要較多時間準備。希望各位大大先看看隻隻較小出場的全水系聯組 OCC。

回說此 OCC 玩具,個人認為這隻 OCC Shauta Combo 外形是 OCC 全系聯組之冠。
身形結實 (尤其是大腿),跟特攝裡的身型很相近。三種不同深淺的藍色配搭恰當,
沒有一隻色較突出。個人愛其雙腿的粉藍色多過 SHF Shauta 用在腿上較鮮的粉藍。

出廠品雖沒有全滲線,但可滲線的坑紋卻早預留了。如肩膊的「Z」紋、手上的電鰻紋,
及腿上的鱆魚吸盤等也可供玩家滲線呢~

OCC Shauta Combo 的頭部設計十分出色。大細及高度適中。但美中不足當然是沒有複眼。
但眼部仍用了金屬色,算是笨大的恩典了~ :38:
要讚的地方是心口的虎鯨鏢誌,用了深藍色,也沒油出界!夠細膩! :71:

胸前的電鰻及章魚鏢誌製作也同等出色! :71:

背部有圓形按鈕可作「一按三分」之用~ :78:

至如 OOO 腰間的 OOO Driver, O-Scanner, 與 Medal備用盒 就貫設 OCC 系列的始終 ---
黐死在腰帶上....:( OOO Driver 就當然沒上色了......:56:
雖然沒上色,但坑紋是有的,所以我滲過線了~

手部的白色電紋圖案搶眼奪目,上色亦算可以,很少出界。(黑線是我滲的呢~)

電鞭是軟膠製,這裡可看到其柔軟性~ :77:

把電鞭與手臂連起來的是簡彈易拆的凹凸「筍位」,方便夠易用~

電鞭兩端均可供手握著,增加了可玩性~ :78:

又一讚位!就是電鞭用的軟膠是夜光乜料,在漆黑的環景下會微微亮出粉綠色的光~ :71:

腿上的刻紋細緻,是心思之舉。(其實是很平常的事,但大家知笨大有時可以好離普的.....
還有,就是墨線依然是我的手功呢....):80:

戲玉來了! 就是 Shauta 的章魚腳可分為四份~ 真是令人感動的設計!:$
可玩性又再大大提昇了!!

又是一「啪」即開的間單設計~

膝蓋的關節可向前屈~ 這樣就更像章魚腳了~ :78:

這裡是三分後的頭、胸、及腳部。可看到膝蓋的活動自由度~

「輕先」!!:*
映司變身後的招牌動作 --- 把 O-Scanner 放在胸前~
(O-Scanner 是在 OCC 第一彈 --- Tatoba Combo 中借來的....)

看拳~~~

全水系聯組的特點是可把身體化成水,並在水中高速移動(即係游水啦~) :x

這是映司在水中第一次出「章魚腳」的情景呢~ :$

章魚腳也可用作游泳~ :66:

「Scanning Charge!!」:*

必殺技是利用電鰻的鞭纏住對方,再將八隻腳集中為鑽形,利用收縮鰻鞭加速踢出的 Rider Kick!!! :*

===============================================================================

OCC 系列的賣點,是其讓玩家自由組合不同的聯合形態。 這四次的 OCC 分享, 小弟均沒有把其特點 - 自由組合拍照,
希望在介迢完 全鳥系 及 全重系 後才來個 「欲望之大組合」。:78:

謝謝觀看~ :64:

Reference: Wikipedia The Kamen Gamer
頭像被屏蔽
可玩度高過 SHF , 而家大大亦影得好好,靚過 SHF
好详细的报告,支持:71:
你D圖既特效整得好似呀~THX 大大
好的分享~~~~支持~~~~~:77:
冇得頂!thx for sharing!
好正呀~XDXD
比起SHF既粗野滲線...
呢隻好玩好多...
重點係分體腳...真係好好玩~
唉...點解SHF唔整多D~.~
頭像被屏蔽
好正呀~XDXD
比起SHF既粗野滲線...
呢隻好玩好多...
重點係分體腳...真係好好玩~
唉...點解SHF唔整多D~ ...
mr406aa1 發表於 24-8-2011 11:43 AM

給sic留驚喜
w就這麼玩
可玩度高過 SHF , 而家大大亦影得好好,靚過 SHF
gantz414 發表於 24-8-2011 09:09 AM

Thanks for support, gantz414兄 ~ 隻 OCC 真係好好玩~ :73:

好详细的报告,支持
ToysHunter99 發表於 24-8-2011 09:49 AM

ToysHunter99 bro, 多謝支持~ :64:
其實我在 Sagoso 出場後就無睇...所以怕寫得唔好...

你D圖既特效整得好似呀~THX 大大
AR樂 發表於 24-8-2011 10:05 AM

過獎了 AR樂 兄~ :77: TD好多大大勁好多,我仲有排學~ :55:
好的分享~~~~支持~~~~~
Somebody_Ex 發表於 24-8-2011 10:26 AM

多謝支持呀 Some兄~~ :handshake:
如果唔係你個 Shauta + Machine Vendor ,我都唔知個雪櫃出咗了~ :64:
冇得頂!thx for sharing!
AK30 發表於 24-8-2011 11:22 AM

多謝捧場呀 AK30 大大~ :77:

好正呀~XDXD
比起SHF既粗野滲線...呢隻好玩好多...
重點係分體腳...真係好好玩~ 唉...點解SHF唔整多D~ ...
mr406aa1 發表於 24-8-2011 11:43 AM

分體腳雖然唔係超靚,但可玩性就好高~ :78:
不過若 SHF 出 effect parts, 我諗我都會入~ :shy:
給sic留驚喜
w就這麼玩
0944 發表於 24-8-2011 12:06 PM

好想知 SIC 會點~ :73:
好彩有睇你呢個post, 我唔知對腳原來可以咁劈開嗰喎!
ooc 系列真係唔錯, 不過, 好多地方都唔覺有...
唔知 ching 係咩地方買, 有冇咩集中地可以推介下...等我去 cc 先
好圖。

經你介紹後,就愈覺得SHF太扼錢,雖然普遍覺得喱個系列貴,但至少可以做出必殺技。

相反SHF強調所謂造型,必殺技配件往往欠奉,想要咩!!!!! 得......幫襯我魂SHOP限定啦!!!

埋單一計,足夠買兩隻你所介紹嘅系列.............:42: