Toysdaily 玩具日報

查看: 6810|回復: 24

[玩具報告] Marvel Universe 3.75" 非一般的 Spiderman --- Scarlet Spider

一位非一般的 Spiderman --- Scarlet Spider, 擁有Peter Parker的記憶, 堅信自己是真正的Peter Parker, 可惜他並不屬是真正的 Peter Parker, 而是由Jackal 狐狼製造的復製人, 它的名字叫 Ben Reilly!! 他最初是 Peter Parker 的敵人, 但化敵為友變成 Spiderman 的拍擋 Scarlet Spider, 更一度代替Peter Parker 成為 Spiderman, 最終為救 Peter Parker 而被Green Goblin 殺死!!

這款Scarlet Spider最吸引我的地方是他的造形, 超級英雄竟然穿上一次普通的外套, 形像正正就是Peter Parker最初設計Spiderman戰衣的造型!! 玩過實物後,更發現這款玩具是比其他 MU Comic VER. Spiderman 好得多,個人認為他是MU目前最出色的3.75" Comic VER. Spiderman玩具,相比之下實在出色數倍以上!

雕刻和上色水準, 其實不太高, 比其他版本Spiderman簡單得多, 單色的配色和普通的肌肉紋理, 造型十分簡單, 但同時亦很有型, 以最初概念的Spiderman戰衣為藍本, 實在十分吸引!!

可動性方面亦比較利害, 雖然及不上SDCC Movie Spiderman般利害, 手掌不能上下移動, 腳掌亦不能向內, 外彎曲, 但已經是我所見的MU Comic VER. Spiderman 之中, 最多關節的一款!!

總括來說,這一款Scarlet Spider, 單買造型已經值得, 再加上不差的可動性, 絕對值得一買!!

與Marvel Universe 系列比較, "燕廋還肥"邊款最好?? 自己選擇啦!!

與Show down 比較, 兩隻我都好鍾意, 不過我覺得SDCC好d!!

http://blog.yahoo.com/_PFK56SFRQLTYFXFYMMYMY3D2DM/articles/7946/category/Marvel+Toys
我都心思思想買~
我都心思思想買~
我都心思思想買~
lisalasu 發表於 23-8-2011 12:30 AM

諗清楚先WOR!!
MU 是無底深潭, 中毒後不能自拔!!
還有下年的ML, 分分鐘令病毒加速滲透全身!!
spiderman 潮童 version :66:
好身材+高可動=好MU:35:
可惜他身上的圖案不多孩記印刷仍然不夠精準...眼睛印歪的比比皆是...
好似冇著褲咁...:66:
95版蜘蛛侠最后那里好像说他是真正的那个,复制的那个后来变成共生物附 ...
ONEJUN 發表於 23-8-2011 07:58 AM

真相真係要等其他高手確認!

不過似乎它不太受歡迎,無咩人理!
好身材+高可動=好MU
可惜他身上的圖案不多孩記印刷仍然不夠精準...眼睛印歪的比比皆是...
手榴蛋包飯 發表於 23-8-2011 11:08 AM

這隻印刷沒有問題,反而我另一隻2020版,雙眼印成大細眼!
諗清楚先WOR!!
MU 是無底深潭, 中毒後不能自拔!!
還有下年的ML, 分分鐘令病毒加速滲透全身!!
gumng 發表於 23-8-2011 12:45 AM

你e句好似拉佢落抗禁,其實mu真係一條不歸路,但路上好開心!
佢..佢..唔著fu :time::time:
你e句好似拉佢落抗禁,其實mu真係一條不歸路,但路上好開心!
benedict 發表於 23-8-2011 08:53 PM

唔係!而係我近來覺得mu越出越呃錢,求求祈祈轉隻色,換個頭,就當新款出!
而且想食小d 炒價又要全wave入,無咩心機再追落去!先提醒下果位師兄!
佢..佢..唔著fu
lingchung 發表於 23-8-2011 08:55 PM

下身淨色就唔著褲,好多角色都係噤la!

支持 any Spider-man~
支持 any Spider-man~
whitedevil 發表於 23-8-2011 10:13 PM

師兄的版本亦十分有型!! GOOD!!