Toysdaily 玩具日報

查看: 38200|回復: 75

[玩具報告] 勇氣之魂!!!!—超合金 勇者王 GAOGAIGAR 完全玩評報告

除左ROBOT魂之外,小弟間中都會買下「合理價」又「靚仔」既超合金公仔,不過一直好少做玩評報告。今次,呢隻勇者王,由佢話出開始,小弟就一直留意佢。出個陣,小弟為免夜長夢多,立即入手,一開盒.........都係慣用個句—有悲有喜﹗好多大大都讚得佢好犀利,誠然,佢有最得非常好既地方,不過,佢都有做得不太好,尚有改善既地方。唔講咁多,去報告﹗:handshake:

一直以來,超合金ROBOT都有一個問題,就係佢唔可以「驗屍」,有時睇清楚D先買都係合理啦,點知依家咁搞法,真係用幾條魚抽大蛋,感覺唔多踏實。ANYWAY,無法啦,想玩,就要接受呢個現實﹗

順手先影埋個黃金鎚先~~GAOGAIGAR咁多武器,都真係唔知出到幾時先完~~哈哈~~

連埋個EFFECT都影埋佢先~~

超合金ROBOT不嬲都唔係玩多配件,所以少D件,感覺無咩受到影響。講真,最緊要係QC好,咁就買得開心好多~~

講番隻本體先,先討論外型,當然係無得彈啦,簡單而言—夠DETAIL,上色精準,拋光又做得靚,D位做得好仔細,比例又唔錯﹗我地可以再細心D睇下各個部位啦~~

頭同埋隻心口獅子都做得好正﹗

手唔駛講,都係正~~

膝頭既鑽頭真係整得好尖好靚﹗

背部個三個G都整得好好﹗

好,我地睇下個可動性。基本上,超級系既機械人,好多時都係郁手,而唔多郁腳,大家睇下隻腳就明,至於隻手,睇落去真係幾好,不過,待會就會講,佢既問題。

先來一點POSE相﹗

一來當然會玩手,不過,一玩就出事。佢既關節係整得好緊,事關有好多配件要加下去,同埋手腕個連接位同以前既BALL JOINT唔同,算係有D新意。不過,佢手臀連住身體個個位,係好緊,係好實,但我調整一下手臂個角度既時候,佢突然成隻手甩左,原來佢D件係好實淨,之但係個連接位整得兒嬉左D﹗呢個問題一直纏繞住我,尤其我鍾意擺POSE,甩手既問題,一直困擾住我。儘管外型係好好,但係隻手個關節,點解就係唔可以整得再好少少﹗:$

好,到想玩膝撞個陣,之前都講過佢既可動度麻麻地,於是我都係求求其整一整。點知一拿起隻野,FING下佢,佢隻左腳居然係度##FING,我O左咀,再CHECK下,又真係爆件,乜問題都無,就係鬆到FING FING下,好無奈,呢個問題又係令我擺唔到POSE既其中一個原因之一。

講左手腳既問題之後,係時候又去番D正路D既相。飛拳個EFFECT出得唔錯﹗

PROTECTION SHIELD﹗我唔知點解,之前睇官圖,以為個SHIELD都厚厚地咁,點知實物畢竟係一張薄膠紙.......

玩GAOGAIGAR,點可以唔整下佢個HELL AND HEAVEN,講真,我唔多鍾意港譯既風起雲動拳,都無將個原意展現出來。簡簡單單,就用「天與地」可能簡單D~~以下我將成個過程都整左一次﹗

先張開手,然後就話天與地啦~~~~

兩隻手慢慢合埋,點解唔整多隻有色既手........

合埋左﹗之後就係時候向前衝﹗

係時候要整個EFFECT出來﹗

拿左個核心出來﹗

記得個時D核心係有人係入面,之後護會出來淨化佢地﹗

依家先來第一件隨機附上既武器,螺絲批﹗

其實呢件野真係無咩「玩」既空間,純粹係一支野,放佢同GAOGAIGAR一齊出真係明智﹗

整體而言,就隻本體而言,佢係做得幾好既,大家睇相都會睇得到。不過,佢手、腳既設計,的確係有待改進。如果佢真係想整好D,直接將隻手同身連埋一齊,唔好俾佢分得開,咁樣的話,甩手的次數應該可以大大減少。

依家係時候去GOLDEN HAMMAR部分,大家有眼得見,佢既配件係幾多下架,而且整體係做得幾靚仔。不過,如果支野識得變型做番人型,咁就真係抵啦~~ANYWAY,依家咁都算係唔錯﹗

呢度順手SHOW埋個今日去魂展拿到既一個超合金STAGE,的確係好重手﹗

一來個下,通常係用右手去接住隻手先既~~我記得一開始用GOLDEN HAMMAR係得鎚無手既,結果用自己隻手出GOLDEN HAMMAR,當然係重創自己啦﹗

插左入去﹗OK﹗其實你見D野大大舊,就明白笨大要整到佢D關節咁實既用意係邊度啦~~因為GAOGAIGAR好多既武器都係大大舊架啦~~:71:

張開手,準備拿鎚。

拿到鎚﹗講番呢度,又係有段辛酸。事關支野真係好重,要擺到佢可以出POSE都有D難度。我知道佢係送左個STAND過來,但係舊黑色野唔多靚仔啦~~同埋由於成個件係哂一隻手度,真係太重了,於是,個肩膀真係出左無數咁多次事啦.....

係個手度拔出一支大釘﹗

最後當然係一野整落去啦。由於太累,所以無再影拔出核心個D鏡頭了~~

總評:
就個人而言,這隻公仔做得好正,真的真的很好玩,問題係有,不過只係好個別既,唔多影響我對佢既觀感﹗
喜:
1. 上色靚,拋光位一流
2. QC真係唔錯
3. 加埋武器,幾可真正重現當年既戰鬥鏡頭
4. 關節實淨,的確係可以托得起D大件武器﹗(但係悲都關佢事)

悲:
1. 隻腳唔知做咩「DIUDIU FING」,很可能是腳部太重
2. 關節有點實,要換POSE個時真係幾煩下
3. 臂部連接既地方做得真係麻麻,這隻成日郁手擺POSE既機,隻手成日甩真係死罪
4. 心口既獅子毛真係做幾好架,不過擺POSE個陣成日搞到佢地。

如果大家未玩過超合金ROBOT,我建議你地可以入一入呢一隻,事關佢又多件,又有EFFECT,可以睇清楚呢條LINE既定位同價值﹗
謝謝﹗
睇多D圖或者其他ROBOT魂玩評報告,請到:http://hk.myblog.yahoo.com/kkkiii0079
:shiny:靚pose
.您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 13 字節系統限制: 15 到 10000 字節
隻嘢好正呀!!!其實有幾高左右?
唔儲開這系列的我,睇黎就快因佢而投降:70:
呢隻小有全隻上色, 外觀很好. 但因腳太重, 有軟腳問題.
但所附送的手和配件很有心思, 可完全重現所有使出必殺技的動作.
這是此糸列的特色和賣点..
想問下大大買既係行貨定水貨?
因為我想知行貨會唔會跟特典EFFECT...
一次過回大家先﹗
呢隻野同其次超合金ROBOT既SIZE差唔多﹗
我買既係日版啦,行版聽講都好似有EFFECT跟,不過詳情就真係唔多知啦~~
THX~
希望真係會有喇,冇既話就有D可惜...
「頭同埋隻心口老虎都做得好正﹗」
係獅子呀,大大
另外大大講既手腳問題唔知係咪個別問題呢?我未試過好似大大咁,
不過對佢真係有愛,唔買唔得:71:
回復 10# stonekeung01

係WOR,改番佢先~~
我隻手同腳都做得唔好,隻手真係幾易甩,不過插番入去又OK架WOR~~
師兄!可唔可以pm入左幾錢呀? 連埋搥仔
good report, maybe get 1 later~
正呀:$ 又一令人感動既玩具
等緊 4個G~ :)