Toysdaily 玩具日報

查看: 7519|回復: 11

[分享討論] 我的第一次,竟成了第一個?

七月八月對於我們這班SHF玩家來說絕對是大出血的抗戰時期!!!:no: 皆因實在太多出品, 而且每個出品都非常吸引!!!:shiny: 就以新一號為例, 相信不少大大已經將它帶番屋企喇!!! 另外, 8月更有ooo嘅翼角暴全恐龍系聯組, 再加上Accel Booster, G電, Greeed Uva, Tajadol Combo Effect Parts, Ryuki等等!!!!!!!! 一係就忍手唔入, 反之就立即被吸乾!!!:70:

但係其實除左拉打條line之外, Pretty Cure都出左一隻非常吸引我的出品, 話說小弟本身完全對Pretty Cure系列不會有任何心動, 但就係比唔少TD嘅大大毒到, 愛上了以下一個:Cure Moonlight!!!!:love:

話說美少女變身系列已經有一個很悠長嘅歷史, 以我最初所認識嘅「我你小忌廉」,  已經令不少年輕男女著迷, 故事大概講述一個小學生因為得到外星生物幫助, 令佢可以用魔法令自己成長, 又誤打誤撞被星探發掘成為非常出名的歌星!!!! 因著這個故事背景, 當年亦引致不少年輕男女都會發下d咁嘅明星夢!!! 之後推出了其他不少經典動畫系列亦以呢個故事為藍本推出, 可惜因為故事內容大概都係同出一轍, 所以流行程度亦慢慢消減萵黎.... 直至一套革新的變身美少女們組隊打怪獸動漫「美少女戰士」嘅出現, 又為變身美少女系列帶來了新衝擊!!!! 當中以華麗嘅必殺技, 男女愛情故事, 迷團, 故事延伸等等, 成為極受歡迎嘅新系列!!!! 不過, 又同之前一樣... 因藍本又繼續複製再複製, 令到呢種「變身美少女們組隊打鬥」周街都係...

今次所講嘅光之美少女卻喺以上踲題材上, 加上了新元素, 就係龍珠式嘅超級拳腳打鬥及氣功彈相撞對決等等, 為美少女系列引來了一條新道路!!! 由於TD已經有光之美少女專屬討論區, 所以小弟亦唔獻醜了:35: 講番今次嘅Cure Moonlight, 其實從面相黎睇, 同原本嘅人設的確有d出入, 再加上水口位唔少, 同拉打比, 其實質素真係唔算高喇...:( 不過同One Piece比呢, 就另卓啦!!!

今次Cure Moonlight因為衣著嘅關係, 可動性一d都唔高, 不過detail位都算做足, 上一張係正面, 出一張背面先!!!

如果唔追求要同原設相同嘅話, 其實佢真係可以有唔少驚喜架!!!

Close-up, 見到膊頭個「R」字添...:(

大家可以試下fusion其他動畫角色d動作落去玩下, 呢個係Macross女角必定出現嘅pose!! 由Cure Moonlight做出黎幾好丫!!!

雖然喺故事裡面嘅性格比較冷漠, 但係要做d可愛少少嘅動作應該困唔到佢嘅(可惜未有時間研究...)

小弟始終都係玩男性角式為主, 所以要學擺女性pose都係有d難, 做番d基本出場pose先!!

粗魯d, 仍然好有吸引力!!!!

另外, 佢有唔少配件, 其中唔少得嘅就係魔法棒喇!!! 同已故嘅拍當喇!!!

另外, 係咁易PS左三張玩下, 絕對唔跟原著, 又唔係咩野好作品, 只係娛樂下自己咁啦!!

呢張本來係想整到好似龍珠出浸咁, 不過失敗左, 唔知有冇大大可以教下小弟呢??:77:

今次真係小弟第一次入光之美少女系列, 之前一直都唔會買好女性化嘅figure, 有嘅都只係figma嘅BRS同Saber!!! 今次就係呢隻Cure Moonlight令我作出了我嘅第一次, 相信亦係最後一次喇!!!!:34: 而且佢竟然更令小弟成為左第一個喺TD post 佢嘅人, 真係有d唔知點算嘅感覺.... :35: Some大, 快d入佢出post啦!! 等我有個伴呀!!!!:help: 等你更詳盡嘅介紹!!!:77:
影得好靚,隻Figure本身又係好靚,Support!
靚相呀!d effect點整架,可以教下我嗎?:64:
想了許久都不知道應不應該買她回來跟家裡的Sunshine配一對...

本來沒太多大動作的角色就沒所謂, 但precure這些戰鬥時拳腳交加的角色怎能配以低可動...? 再加上定價, 成為讓我猶豫的理由...
十卜MOONLIGHT :)
我出唔出POST快過SOME大做第二個好呢
You know I don't watch the Precure series, but Moonlight she sure is beautiful. Despite being a anim ...
Zankantou 發表於 9-8-2011 03:41 AM

謝謝Zankantou兄支持!!!:64: 同感!! 如果以美少女動漫嘅造型, 佢絕對係頭幾位!!!:71: 不過真係唔想有個咁嘅真人出現!! 我對公仔人冇乜興趣呢!!!:o

影得好靚,隻Figure本身又係好靚,Support!
Lobo 發表於 9-8-2011 08:46 AM

謝謝Lobo兄支持!!!:64: 隻Cure Moonlight造型真係唔差呀!!:71: 只係figure本身比較粗糙...:(

靚相呀!d effect點整架,可以教下我嗎?
kevinwong4ever 發表於 9-8-2011 09:29 AM

謝謝kevinwong兄支持!!!:64: 其實只要喺PS裡面找「濾鏡」「演算上色」「反光效果」就得架喇!!!:71:

想了許久都不知道應不應該買她回來跟家裡的Sunshine配一對...

本來沒太多大動作的角色就沒所謂, 但precu ...
手榴蛋包飯 發表於 9-8-2011 09:58 AM

謝謝飯兄支持!!!:64: 其實我都覺得好貴, 喺旺角行左幾間之後, 蟻仔最平, 唔諗咁多就入左喇!!:( 另外, 上身可動係OK的!! 只係下身後面件裙唔可以郁, 所以導致腳部可動減少囉!!!:o

十卜MOONLIGHT
我出唔出POST快過SOME大做第二個好呢
kit0829 發表於 9-8-2011 12:32 PM

謝謝kit0829兄支持!!!:64: 出啦!! 大家一齊研究下佢啦!!! 佢係好野黎架!!!:71:
謝謝Zankantou兄支持!!! 同感!! 如果以美少女動漫嘅造型, 佢絕對係頭幾位!!! 不過真係唔 ...
aeromanCCM 發表於 10-8-2011 01:15 AM

所以FIGURE版我都買埋:43:
聽日先影相:35:
無線一日唔播,都唔洗旨意有行貨.....無行貨,就無合理價......無合理價,就呢世都唔洗旨意買(過唔到心理關卡,shf唔值三魚..):help:
this pretty cure is the best looking in the series.
although i am not a fan and haven't bought any
of them. this one still looks very good to me. and
bro it won't be your last female figure i assure you.
aeroman兄你竟然用咁強ge相黎引誘我~~~~~~:help:
支持呀XDD
黑色做底色令到Moonlight真係好似黑夜中既月亮一樣:71:
動作都好優美XDD
不過呢隻SHF冇原作既膚色咁蒼白...唔知係好定壞啦?!:30:
所以FIGURE版我都買埋
聽日先影相
kit0829 發表於 10-8-2011 01:38 AM

快d啦!! 快d啦!!! 好期待呀!!!:D

無線一日唔播,都唔洗旨意有行貨.....無行貨,就無合理價......無合理價,就呢世都唔洗旨意買(過唔到心理關卡, ...
花少爺 發表於 10-8-2011 02:58 AM

其實我入係喺蟻仔用左@(*入嘅!! 雖然比我認為合理價@%)貴左, 但係以我睇光美嘅經驗, d受歡迎野跌價機會唔大, 好似black咁!!

題外話, 船仔宜家都做緊呢個價!!

this pretty cure is the best looking in the series.
although i am not a fan and haven't bought any  ...
flash 發表於 10-8-2011 01:22 PM

謝謝flash大大支持同鼓勵!!:64: cure moonlight吸引我嘅地方其實除左「靚」之外,「型」都好重要!!:! 之前我入figma嘅BRS 同Saber都係一樣!!! 以後如果再有同樣條件嘅女性可動figure我都應該會入嘅!!!:$

aeroman兄你竟然用咁強ge相黎引誘我~~~~~~
Somebody_Ex 發表於 10-8-2011 06:48 PM

可惜some大忍手...:42: 因為呢隻除左腳部可動差左少少之外, 其他地方都好好呀!!:71: 不過some大唔入就一定有原因啦!! 另外, 我地係「人玩玩具, 唔係玩具玩人!!」所以, 一定尊重!!:77:

支持呀XDD
黑色做底色令到Moonlight真係好似黑夜中既月亮一樣
動作都好優美XDD
不過呢隻SHF冇原作既 ...
KMin 發表於 11-8-2011 10:25 AM

得到PrettyCure版主KMin大大支持實在榮幸!!! 第一次玩Pretty Cure, 多多指教!!:64: