Toysdaily 玩具日報

[ 1/6 拉打 The 1st Cyclone 拉花Label ] DIY

琴晚完成左
遠睇都ok.

右面近睇: 實物比相好,貼D的.

左面

車頭(立花logo是跟車水貼)

做時有幾點要注意:
1. cut完後一定要用黑色marker(我用gundam marker)在邊緣切面塗色, 會正好多.
2. 噴光油在貼紙時不要噴太厚, 會令貼貼紙時mo咁貼覆.
3. cut是要很花心機的....

[ 本文章最後由 nam501xx 於 14-3-2007 01:25 PM 編輯 ]
頭像被屏蔽
原文章由 nam501xx 於 14-3-2007 11:24 AM 發表
琴晚完成左
遠睇都ok.

右面近睇: 實物比相好,貼D的.

http://farm1.sta ...

好野好野, 快 d 安排交收啦, 我要兩 set :)
係呢, 你架車有無噴過呀?:?
原文章由 shiine 於 14-3-2007 12:59 PM 發表

好野好野, 快 d 安排交收啦, 我要兩 set :)
係呢, 你架車有無噴過呀?:?

我無噴過架車...但貼完貼紙諗住噴層光油, 點知係死氣喉同某D黑色部位出現脫色...要小心....:die:
另暫定會有8套貼紙. 要的大大請PM我啦~~ :)
原文章由 nam501xx 於 14-3-2007 11:24 AM 發表
琴晚完成左
遠睇都ok....

正啊~  D(黑)色好似實過用噴墨好多~!

...另外我果架修正版已進入最後階段...

[ 本文章最後由 人仔貓 於 14-3-2007 04:36 PM 編輯 ]
原文章由 人仔貓 於 14-3-2007 04:35 PM 發表

人仔貓兄請問---你講過架車隻紅應該係邊種紅色呢? metal red?...因我都想噴過..thanks~!:shy:
原文章由 人仔貓 於 14-3-2007 04:35 PM 發表

快d post出來睇睇啦~~:shiny::shiny:
貼紙暫時賣晒,要回家check check 有沒紙剩~~:shy:
cancel...

[ 本文章最後由 nam501xx 於 14-3-2007 09:14 PM 編輯 ]
原文章由 takeshi 於 14-3-2007 04:42 PM 發表
人仔貓兄請問---你講過架車隻紅應該係邊種紅色呢? metal red?...因我都想噴過..thanks~!:shy:

由於我未見過Cyclone真車,只能從圖片中看到果隻紅好似係"金屬深紅"...
而其實金屬紅又可以係較明亮的"銀底+透明紅"、或是在光源較強才特顯金屬效果的"銀粉混紅"~

你可以: 先噴一層銀色再在上(2-3層)透明紅;或噴一層白底色再上已混好色的金屬紅~
我選擇後者,搵倒較近似的現成罐裝噴油係 Mr.Colour no.161-ROSE RED MICA,
但實際效果略為深色,所以只能薄噴一層,當然有噴筆自己混色最理想~

[ 本文章最後由 人仔貓 於 15-3-2007 03:17 AM 編輯 ]
頭像被屏蔽

大大可唔可以講解下你個修正步驟呢, 例如用乜野洗走 d 舊油? 底油用邊隻? 有 d 乜野要注意等等呢?
事關我都想攪攪佢......:shy:
brother,
which laser printer you used? my friend's company also got a HP laserjet, is the quality big different?
原文章由 人仔貓 於 14-3-2007 11:58 PM 發表

由於我未見過Cyclone真車,只能從圖片中看到果隻紅好似係"金屬深紅"...
而其實金屬紅又可以係較明亮的"銀底+透明紅"、或是在光源較強才特顯金屬效果的"銀粉混紅"~

你可以: 先 ...

ic...thanks...試下搵郡仕有冇出metal red先~無那我就用銀底+透明紅...我有噴筆可控制深度~(但大面積又要"均混"難度高D)...:)

另我發現到原來油缸入口位2側仲有個白色honda飛翼logo(即2號車果個)...不個又係白色..撞左底~吾覺..

[ 本文章最後由 takeshi 於 15-3-2007 10:42 AM 編輯 ]
原文章由 shiine 於 15-3-2007 09:32 AM 發表
大大可唔可以講解下你個修正步驟呢, 例如用乜野洗走 d 舊油? 底油用邊隻? 有 d 乜野要注意等等呢?
事關我都想攪攪佢......:shy:

我今次冇同佢洗底...噴油我今次全用郡氏...除原有黑色部份其他先噴白,再上金屬紅~
要注意既係造番紅色部份既pattern(遮蓋)都幾用時間...

[ 本文章最後由 人仔貓 於 15-3-2007 11:25 AM 編輯 ]
原文章由 takeshi 於 15-3-2007 10:41 AM 發表
ic...thanks...試下搵郡仕有冇出metal red先~無那我就用銀底+透明紅...我有噴筆可控制深度~(但大面積又要"均混"難度高D)...:)

另我發現到原來油缸入口位2側仲有個白色honda飛翼logo(即2號車果個)...不個又係白色..撞左底~吾覺

郡氏有出 Metallic red 噴油 (no.75),但好似唔及原設深色...
而我買果隻 Mr.Colour no.161-ROSE RED MICA 都係郡氏噴油,不過唔係間間模型舖都有得賣...

果個飛翼logo好似係白底黑色(?)超幼邊外框圖案...貼左上白色部份同唔貼其實分別唔大...
其實2 號果架都有,但貼既位置係紅色部份所以好清楚...
不過如果你真係想貼坊間估計有現成Honda水貼賣~

[ 本文章最後由 人仔貓 於 15-3-2007 11:26 AM 編輯 ]