Toysdaily 玩具日報

[ 1/6 拉打 The 1st Cyclone 拉花Label ] DIY

頭像被屏蔽
原文章由 蠟筆超人 於 6-3-2007 11:42 PM 發表

所以我以 1 set 圖案計會比較容易計數.:!

我要兩 set, 幾時起貨:?
原文章由 蠟筆超人 於 6-3-2007 10:45 PM 發表
今日小弟由青山道行到落旺角終於比我搵到隻白底(貼近純白)膠貼 ga print out film 可以 for laser同ink jet 兩用,德國制造,但就要成160 蚊pack, 我想問現時想要 ga 大大 如果收番15-20蚊一set 圖案有無問題? 請提 ...

ok,無問題:)
我要1set, 預埋我啦~~Thanks~~:)
各位,我都買左一pad white plasic film($98), 試左再通知大家~~ :)
原文章由 nam501xx 於 7-3-2007 02:56 PM 發表
各位,我都買左一pad white plasic film($98), 試左再通知大家~~ :)

各位大大等埋結果先!:!:!:!
製作過程:
1) 將圖案file用printer印在膠貼上 (列印選項為相片紙/最佳品質);
2) 待膠貼上墨水完全乾涸後噴上光面透明噴油;
3) 待透明噴油乾涸後沿邊cut出圖案(想效果好底色邊緣需盡量幼) ;
4) Cut出圖案後在邊緣切面用Marker加上相同顏色;
5) 貼上車身 (膠貼底紙不要一次過完全撕下,先留一小部份方便貼上時移位)。

dear big big,

why need to spray the clear paint, is it for protection?

thx!
原文章由 nam501xx 於 7-3-2007 02:56 PM 發表

搞成點呀 501 big big ? 你隻係乜牌子 ah?  for laser or only ink jet? glossy or flat ???:o:o:o
原文章由 蠟筆超人 於 9-3-2007 05:24 AM 發表
搞成點呀 501 big big ? 你隻係乜牌子 ah?  for laser or only ink jet? glossy or flat ???:o:o:o

是這個,glossy的, 一pack10張, 但呢排比較busy,要weekend至有時間試貼試效果...:shy:

頭像被屏蔽
原文章由 nam501xx 於 9-3-2007 09:18 AM 發表

是這個,glossy的, 一pack10張, 但呢排比較busy,要weekend至有時間試貼試效果...:shy:

加油! 等你呀!
另外之前咪有大大話唔滿意架車 d 紅色, 要重新上過色咁話既, 宜家進度如何? 有無相睇?:shiny:
原文章由 nam501xx 於 9-3-2007 09:18 AM 發表

喱隻德制平d, supra仲平但我就係嫌佢光面帶銀灰底,吾似白色, btw ah 女突然病左,搞到前晚上網突然中斷.......等你結果...:!:!:!
原文章由 riderfan 於 8-3-2007 04:58 PM 發表
製作過程:
dear big big,
why need to spray the clear paint, is it for protection?
thx!  
冇錯~  因為噴墨始終不及真正油漆耐久,而且加層coating可令顏色實一點及表面亮澤一點~

__________________________________________________________________________________

原文章由 shiine 於 9-3-2007 09:27 AM 發表
另外之前咪有大大話唔滿意架車 d 紅色, 要重新上過色咁話既, 宜家進度如何? 有無相睇?:shiny:

果個係我...進度緩慢...因為除左顏色之外仲有其他details想執下...希望星期日可完成......

__________________________________________________________________________________

原文章由 蠟筆超人 於 9-3-2007 12:55 PM 發表
喱隻德制平d, supra仲平但我就係嫌佢光面帶銀灰底,吾似白色, btw ah 女突然病左,搞到前晚上網突然中斷.......等你結果...:!:!:!

噢...原來蠟筆兄已經係超人爸爸級...羨慕~:)
頭像被屏蔽
做乜無晒聲氣既:?
我琴晚cut緊d貼紙,如mo意外今晚or明晚放相.
原文章由 nam501xx 於 13-3-2007 01:24 PM 發表
我琴晚cut緊d貼紙,如mo意外今晚or明晚放相.

Waiting for you~:)
效果OK我都想要一set~
因為用噴墨耐左始終會化及退色...
原文章由 人仔貓 於 13-3-2007 04:42 PM 發表

Waiting for you~:)
效果OK我都想要一set~
因為用噴墨耐左始終會化及退色...

sure!! 但因之前試效果,剩得2,3張. 一張print 4 sets,都有10 sets的.
:shy: