Toysdaily 玩具日報

查看: 11620|回復: 23

[分享討論] 大大們的玩具櫃

小弟剛搬新屋現只差我的玩具櫃未買,之前有大大話宜家有隻櫃都ok!有大大可以分享和介紹下嗎?(其他種類櫃都ok)thx!!!:64:
頭像被屏蔽
宜家Billy櫃, not bad and quite easy to customize for your own need.
仲未有地方整櫃呢 :unhappy:
而家有兩款櫃,一隻係Billy,一隻唔記得叫咩...

好處係基本上30cm (另一款為40cm)為單位,你個位幾大,都應該容易砌倒你要既組合,價錢都幾相宜

仲有就係櫃門要密封(放雜物放盒)定要玻璃(display),一樣有得揀 :64:
回復 5# 呂品器

但多多櫃都吾夠放我的玩具.............@@:unhappy:
我現在YF-29, YF-19 and YF-25, 3部機要疊蘿漢
回復  呂品器

但多多櫃都吾夠放我的玩具.............@@
我現在YF-29, YF-19 and YF-25, 3部 ...
mkyfk 發表於 4-8-2011 02:34 PM

最衰就係D玩具本身唔係太阻地方,但係D配件呀,翼呀,武器裝備呀攪到佔多左成倍空間:26:
回復 7# ckc52322

無法!所以都要留盒
盒的擺放位置又係一個值得深思的問題:30:
而家有兩款櫃,一隻係Billy,一隻唔記得叫咩...

好處係基本上30cm (另一款為40cm)為單位,你個位幾大,都 ...
呂品器 發表於 4-8-2011 02:14 PM

Thx!! 星期六去宜家望一望先
我反而想問下各位師兄有無D軟軟地,有少少毛毛既條狀邊可以買?
個櫃條"la"好大 入好多塵 想遮一遮
頭像被屏蔽
我反而想問下各位師兄有無D軟軟地,有少少毛毛既條狀邊可以買?
tdpl2620 發表於 4-8-2011 03:53 PM

奉勸大大唔好買嗰D, 因為毛毛邊好容易甩毛, 況且毛毛用得耐會定形, 如果櫃隙位啱啱好而長期壓住D毛久而久之就會失去阻隔塵埃嘅作用, 介紹大大去"東瀛城"或者普通家品店都會有一隻3M嘅灰色軟身膠條, 有粗幼兩種, 一綑都有大約200cm多D, 呢隻用嚟封邊都唔錯, 小弟個billy櫃都用緊!
tdpl2620 發表於 4-8-2011 03:53 PM

好似叫   防塵條,五金鋪有,遂呎計或者實惠見過有得買,一卷買,不過好少
手機影, 唔係好清, 唔好見怪, 小弟呢個都係Billy, 不過櫃背加咗鏡, 櫃下半部就用番玻璃門盒內嗰塊薄板做遮醜(遲D唔夠擺可能會拆番!), 又用咗LED管做燈光, 不過依家考慮緊喺低層地台加塊鏡令燈光反射增加光源, 而兩隻門中間嗰條就係小弟所講嘅"灰膠條"