Toysdaily 玩具日報

查看: 8957|回復: 20

[分享討論] Transformers DMK 骨架完成..!! (加水貼問題)

第一次發帖多多指教.:35:

這隻變形金鋼真系令我又愛又恨...外形真係120%超正...但素組真係超勁多部份不甲...我個頭都係用--寶貼--痴住..:30:

但外形真係超正!!...用左义不多1個月晚上時間,每晚要等我2個小朋友都訓左先開得工...:63: 晚晚做到5,6点...只KO個骨架....

誤知点解...這隻柯柏文有一種味力...可令我花在骨架上所做的 Details 地方凸便多...B記的, PG--MG--我返而誤會放咁多精神在骨架上...真係想買多隻..1隻骨架,1隻着甲...

謝謝觀看..:)

--外甲--作戰中....:54:

nice painting, reflective silver + black is nice.

but i think the pipes & golden parts use copper/titanium gold will be better...

will you polish the armor to mirror effect too?
型到爆呀! 電鍍係本身既定用電鍍漆!?
大腿等電鍍色效果完美,是捽粉還是真的浸藥水~?

但最令我欣賞的是那些超好心機超工整的 highlight weathering~
(唔係果D亂掃銀油的所謂舊化)
超有心機, 手工超讚!!!

電鍍色效果是--->黑底色-->光油-->光油-->再上電鍍粉捽....出來效果超正!!:shiny:

誤同模形本身電鍍感覺...會好重合金感覺!!

(本身已上電鍍部件要用漂白水浸走)

本來那些铜色部份是想上金色..但是之前用(新安洲)用完..用第二隻牌子,但出來變左銅色...:no:我都想噴過..但我已再無能力貼過d摭貼子...:cool:

外甲上貼中...
電鍍色效果咁正原來關鍵是個底要做得好~  又學倒野~ :77:

金色上呢隻DMK01我個人好喜好會噴混色 郡氏9 號金 + Gaia 星光金 + 少少Gaia Ex銀~

因小弟今日休息,所以全力製作中...直到上水貼部份...我家小朋友出手張我貼緊的水貼打返在地上...:50:...救不了..因痴成一團...所...

有冇各大大完成DK文..而張水貼無用,可送給小弟:help:...我只要---左腳車太上的火炎紋--

有冇大大可幫幫手:$

感激萬分!!

真係給取教訓,要晚上等小朋友訓着先開工..(T~T)
回復 6# machi727

請問大大電鍍粉係邊買?
而家電鍍粉應該全大部分店都無, 因聽D店話日製的電鍍粉含鉛很高所以已無入香港..

帥兄可在X虎拍買,搜尋電鍍粉...上便有D台灣制的校果一樣...$幾十

我果隻早10年前買都未用完..用小小已有很好的效果:)

我覺得電鍍粉是上色玩家一定要看門口法寶之一!!
saihttam大大你做緊黑色版DK文...可不可張水貼....:D
god, that is looking great!:71:
回復 11# machi727

正確D 講係Nemesis Prime, 同OP 係不同的....我都有諗過, 不過現階段真係唔知俾唔俾到你, 我仲未確定會唔會要用到水貼.....就算真係可以俾到你, 都會係搞得掂D 火紋之後....無咁快......所以我都唔係好敢應承話一定俾到你
多謝大大有甘好的心意:$,小第會靜靜等待...:handshake:

ps:小弟隻DK文已完成 8899 泡光中...:(
好有心機...
連個骨架都上晒色...
:71: