Toysdaily 玩具日報

[趣味] 藝術和設計!我覺得好多做緊設計既人其實係唔知自已正確既身份<轉>

藝術家同設計師~

係網上睇到呢段文章我好認同,

因為我自已既身份都比較多,

D人問起我點將我界定時我每次都要好清楚同佢地講,

所以我比較容易就分得清我每個身份.

不過真係有好多人係分唔到藝術家同設計師既分別將D野混淆左,

所以見到呢篇文章就轉比大家睇下~

不過如果你家陣問我既~

我講解完我做過既野裡面包含既類別之後就係答你:你可以將我界定為我多媒體創作人~

我做既野係型式同類別上又真係全部唔同~

我見過好多從事設計既人或者讀設計既學生都有分唔清藝術家同設計師身份既情況,

可能教佢地個班人其實都唔係分得好清~

我自已係設計學校教書既時候的會不斷重複講好多次一定要班學生好清楚自已既身份,

我第一堂第一句就一定係問:你地識唔識分咩叫作品咩叫產品?

所以班學生好清晰自已做緊咩~

所以真係唔好野野話人係藝術家~真係累死人架!

太多人都鐘意用藝術家呢個名稱為自已既個人有問題既行為做洗脫,

又或者用藝術家呢個名稱轉個圈去話人地既個人既行為有問題,

另到藝術家呢個名稱出現左變異同混淆,

乜野係藝術家乜野係設計師其實真係要分得好清!
最後要講既係: 唔好迷戀一個稱呼而另自已迷失身份~
下面係轉載文章>>

~啥是藝術啥是設計~

過去我們畫畫時從未想到過“別人”,就好像自言自語不需要聽眾一樣。

從我們早期的設計作品可以看出我們那種遲到的意識,那種自慰的追求
(當然,也反映了計劃經濟時期的那種特點)。

我們認為,一個人藝術上的成功,首先是做人的成功;

世上沒有不自私的人,有的只是不會自私和會自私的人;

設計是先人後己的藝術。

搞藝術是在平地上做體操;搞設計是在平衡木、鞍馬、#環上做體操

優秀設計師是雙打比賽的冠軍

藝術家相當於作家,而設計師相當於詩人

設計是作詞作曲別人演唱

藝術家是藥店老闆;設計家是醫院大夫

設計藝術是先人後己的藝術

設計不是在抒發情感,而是在創造情感

設計師的責任不是畫出好馬讓伯樂欣賞,

而是給好馬配上好鞍、釘上好掌,讓伯樂舒舒服服地騎上

設計時不要等待自己的靈感,要讓委託方引發你的靈感

設計不是表現什麼藝術,而是藝術表現什麼

從商業角度看,藝術作品是魚食,而設計作品是魚鉤上的魚食

設計是經過淡化處理卻又搶眼奪目的藝術

設計是間接藝術,是抓住第一眼的第二眼藝術

設計是不怕在拉圾箱裡經常見到的藝術

設計是戀愛、結婚、生孩子的藝術

專載: 站酷網 - Erti翻譯,轉載請保留此信息,多謝合作
:71:.........................
都幾抽象下
可否確設些說什麼是設計師?什麼是藝術家?
可否確設些說設計師和藝術家有什麼分別?
有冇人同一件作品又是設計師又是藝術家?