Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: trunks

[其他] 有時真的會想, 炒家的出現會唔會係買家既責任...

"Demand and supply" 係建基於Perfect competition.  現實中往往唔係perfect competition,所以炒價係因為"demand and supply"失效.....唔係因為"demand and supply":78:
樓主玩玩具玩到上左腦
樓主玩玩具玩到上左腦
歐比旺.肯諾比 發表於 11-7-2011 10:25 PM

呢D真係環保 topic , 隔無耐就有新人提出:78:
係!但又點呢?
現實係無奈的。
改變唔到人地,只好改變自己=3=
當然,我唔認為樓主小學雞或者玩玩具玩上腦。
諗下,咪當反思下消費主義law,無壞既
哈哈

以下是一個玩具抄家的心聲:

我是個抄家
從前唔知點解,香港d樓價不停升,我買不到樓:cool:
但我發覺打死一世工都買不到樓,於是抄股賺錢:x ,不過我都是買不到樓:cool:
於是我再抄,抄下郵票:30: ,抄下紀念票:63: ,抄下呢d果d:* ,不過我都是買不到樓:cool:
我抄到冇野好抄之際,突然有一天,日本有套叫電車男的東西,把一向玩玩具,看ACG的毒男行為平反:? ,不過和我冇關,我都是買不到樓:cool:
我又發現,原來很多人都喜歡玩具,包括有米的人,只不過一向被打壓為毒男而不會公開討論:@ ,不過和我冇關,我都是買不到樓:cool:
後來我又發覺,呢d毒男長大,有經濟能力,加上電車男的平反,終於願意公開花錢玩玩具:! , 不過又不是我有錢,我都是買不到樓:cool:

我又發覺,呢d玩具達人為了消除童年買不到喜愛玩具的陰影,一見到有喜歡的就買,又對限定等詞語冇抵抗力,又笑d網友一出不買是冇愛.:66: ,真是一群很有趣的人,不過和我冇......又好似有關喎?:36:
我又發覺呢d玩具達人訂玩具又怕人走數,唔訂又怕買唔到,又怕跳樓貨,又怕會抄貨,總之就是怕買不到.於是我覺得可能有得賺,便試下抄一隻.:58:

買吧~~~!:75: 問我買吧~~~!:75:唔買就冇~~~!:75:唔買就笨~~~!:75:
這班傻仔真是問我買,禁多水魚我重唔發!:71:
抄呀~~!:* 抄呀~~!:* 抄呀~~!:* 抄呀~~!:* 抄呀~~!:*

結果加上我抄股,抄郵票,抄紀念票,抄呢d果d,今天我終於買到樓:73:

********************************************************************************************
玩具抄家的出現,可能都是因為地產霸權:53: