Toysdaily 玩具日報

查看: 3647|回復: 19

[其他] 有時真的會想, 炒家的出現會唔會係買家既責任...

有時真的會想, 炒家的出現會唔會係買家既責任呢?
一知道將有喜歡的玩具即將會出或有大特價, 就講到非買不可, 買唔到會死咁...
攪到d炒家知道有利可圖, 一見正常或低價就大量入貨, 不良舖頭就收起d貨唔賣住, 街貨少左自然會升價, 玩家開始買唔到, 見高價都照買, 貨再少左, 價自然會繼續升, 一日有人買, 個價就一直升...
最慘係越炒越多人買, 炒家越來越易搵錢...

呢個風氣繼續落去, 所有受歡迎的玩具都無可能正常或低價買到, 拍賣網買啦...
正確黎講, 拍賣網賣既都係炒價黎
有時真的會想, 炒家的出現會唔會係買家既責任呢?
一知道將有喜歡的玩具即將會出或有大特價, 就講到非買不可 ...
trunks 發表於 11-7-2011 05:01 PM

唔會~ 這就是現實~ 好既有價有市~ 唔好既冇價冇市

玩具~ iphone~ 樓~ 股票~ 柴米油菜~ 只要有理由就可以炒
無炒既市場就唔會咁多人留意番"玩具"..亦唔會出咁多"限定"同"款色"..對於玩具而言,我會覺得炒..係好事..因為有炒自然有冧..
日日都食飯又唔見食飯有炒價....跟本係一部份賣家貪心想賺多D
簡單來講~就系需求與供給~
又一小學雞post................
我都有賣野上拍賣網賣,
真係會有個問題係度, 就係你放得平,
會有覺得你鬼鬼地,
同樣有個好笑既現象係, 狗屎垃圾都放一餐上去,
好似d限定版的運輸盒都放既,
就真係d痴痴地喇...
又一小學雞post................
felixchi 發表於 11-7-2011 05:39 PM

我唔覺bo,呢個post係有好既討論價值...反而你就....
簡單來講~就系需求與供給~
風的記憶 發表於 11-7-2011 05:22 PM

我考ecom唔知全部答案寫晒demand and supply係咪滿分呢:45:
我考ecom唔知全部答案寫晒demand and supply係咪滿分呢
yugi 發表於 11-7-2011 05:41 PM

串人之前都要檢討吓自己, 係Econ, 唔係Ecom
我吾認為係買家既責任,有些人就是總會在出奇不意的方面賺錢,如假雞蛋假油等,炒玩具,炒樓,咩都炒,難道是買家既責任嗎??樓主講的只是炒玩具的現象,但歸根究底是某些人想謀取暴利,買家只會是受害者
咪又係嗰句: "Supply and Demand"
1DD啦~反正我又無做過你講ge野。其實1句講曬 最衰都系d炒家搞到大家玩玩具玩到唔開心.
回復 1# trunks

我唔知其他人點諗...
不過, 基本上一般買家都好理智...
如果唔係都唔會咁多人係度呻 d 野貴...