Toysdaily 玩具日報

查看: 23049|回復: 38

[玩具報告] [經典] 最有型既拉打奸角, 世記王SHADOW MOON!

本年度SHF 人氣之作, 出然於1987-89年既 <矇面超人 BLACK> 同 <BLACK RX> 的世記王影月已經有無數既人分享過. 不過呢隻少弟依然有PASSION, 分享下, 話晒都係童年最愛既卡通/特輯人物之一. 當年係出面食緊飯都掛住返屋企睇矇面超人大結局, 結果阿媽叫我同D表哥返去先.

作為首位原創 "壞矇面超人" (者係拉打樣既敵人, 我知影月嚴格黎講唔係拉打) 加上型到無得彈既設計, 想信對當年有追看拉打既大大都會有深刻既印像.

沒看過這80年代末的經典特輯的新一代, 可能會從2010 年的矇面超人 DECADE 劇場版認識出現在另一個平行世界中的影月.

影月原名: 秋月信彥, 是與養子南光太郎一起成長, 來自不同父母的兩兄弟. 二人同樣在日蝕之下誕生, 被神秘組職 GORGOM (黑妖邦) 認定為領導他們的 "世記王".
當二人長大成人的那天, 在生日會中比怪人綁走與及強行被能量石形成一體. 雖然南光太郎能夠在洗腦過程前成功逃走, 但是信彥就無咁好彩. 不但被消除原本的人性, 還不幸要和自己出生入死的兄弟作出生死決, 為爭世記王的寶座.

說到玩具本身, 當初看見官圖時, 的確覺得身型比例有點怪, 像ACCEL TRIAL 的小腿過粗. 不過見到各大大分享及見到實物時就安心得多, 問題無想像中嚴重, 只是笨大POSE 得差同懾影角度演不出隻FIGURE 的優點.

到手時十分感動. 等了多年, 終於有隻似樣既影月可動FIGURE! 玩上手比RAH DX 更巨滿足感. 配件有數隻替換的手型. 打開的手掌算自然, 唔會不算太生哽, 能夠擺出唔少型POSE. 抓劍的手型也很實淨, 玩時無需擔心武器會跌下. 玩家可以選擇裝上撒旦劍, 或SHADOW SABRE雙劍, 隨意擺出來自 BLACK 或出現於 BLACK RX 的影月.

頭部造型實在無得彈, 超級靚仔. 好似真既迷你版咁. DETAIL 位絕對無偷工減料. 個人認為, 套甲既上色, 以及用上ABS 膠制做的關係, 某D部分如胸甲, 比起MEDICOM 12寸 RAH DX 更有立體感..

不但可動性高, SHF 系列既拉打已經能夠把關節造到收收埋埋, 造型及可動都達到令人滿意的水平.

有時笨大也會在些不在眼的地方找到一點誠意, 膊頭的關節位實在有D驚喜! 因為用了新的處理方法. 唔明點解呢點好似無咩人題. 塊甲係連住膊頭/手臂之間既位上, 當手舉高時不但看不到胸甲與膊頭關節既接位, 表面看上來也與胸甲更有連接性.

手掙關節大約只有去到90度, 但係條角用上軟膠令到換手時可以更加安心, 唔怕整斷. 腳上的就用回硬膠, 還是可動的. 手臂上的銀圈也是用軟膠制, 與手臂是分開成兩件件的. 隻FIGURE 雖然是用上膠腳, 但是自新電開次, 用上類似ROBOT魂的關節, 可動/貼地性終於回復合格標準.

武器用上透明件造出好靚既水晶效果 . 連雙劍上的紋也仔細地重現. 跟TV一樣兩把一長一短, 就連劍柄的設計也有少少detail位不同.

雙手渣劍的 POSE 對影月, 絕對不成問題.

要是BLACK 和 RX 也可以好似新電咁重出, 做到影月這種質數, 一定又會有一班FANS 乖乖比錢.

不是 RIDER KICK, 是SHADOW KICK!!

兄弟對決

同樣是世記王後選人的影月, 絕對有資格坐上黑妖邦制造出來的 BATTLE HOPPER.

RX, 影月, 與 BLACK 三子來張合照

原來影月在BLACK 劇沒死, 一心為了復仇, 拿上兩把 SATAN SABRE再與南光太郎一戰!

第一節完, 換上黑色背景試試看. 大腿上色QC 有達野, 好在銀色唔係好外眼. 面相同心口都無花無爛, 個人黎講都滿意.

Q手都算企得自然.

呢個POSE 抓劍看似間單, 但係唔多 FIGURE 會擺得自然.

關節真係收得好好, 全身銀色加上水晶眼, 打燈打岩ANGLE真係好上鏡.

無論拿起雙劍或單劍, 都氣勢十足.

整體黎講, 個人十分滿意, 係好鍾意好鍾意. 年度TOP 10 實有份. 亦係今年第1隻比到驚喜我既SHF. 再版時, 話唔定會入多隻, 一隻 DISPLAY, 一隻擺係抬玩. 今年笨大主力推出 OOO, 我入完TATOBA 後都無意再惦, 令我慳返唔少.

至於大家所講既抄價就真係唔係好關我事, 係海外訂+郵費不嬲都要比咁多, 仲要慢人成個月先有得玩, 所以都無影響我玩呢隻野既心情. 好希望有一日有機會見到SHF 推出 RX既 ROBO RIDER 同 RX BIO RIDER. 也熱烈期待今個月既新1號, 同9月既 亞馬遜, 希望可以見到昭和全條LINE.
影月&NEW電王:71:
多謝分享,不過仲係炒價:45:,唔入!!:42:
good sharing report~ very detail and good pics:71:
i got mine too~
Thanks for the full report :$

Pics taken on different backdrops for comparison..   :71:
只能講句
毒.發.身.亡
精華級數既好post唔卜對唔住自己:$真係好正呀:)
終於到手啦~~~影&#21655;好多靚相呀~~~恭喜晒~~~:77:
靚相.................
d 相真係影得好正
我覺得最有型既拉打奸角係......嘰嘰兵:he:
D相影到似12”咁正
恭喜恭喜~!!
收到隻好&#22050;~~~:71::71:

我鍾意你第一張 'TITLE' 圖 !!!!!!1
一隻 SHF 整一張同 STYLE 一齊並列就好正 !!!!!!!!

>>有時笨大也會在些不在眼的地方找到一點誠意, 膊頭的關節位實在有D驚喜! 因為用了新的處理方法. 唔明點解呢點好似無咩人題. 塊甲係連住膊頭/手臂之間既位上, 當手舉高時不但看不到胸甲與膊頭關節既接位, 表面看上來也與胸甲更有連接性.
really a new info to me !
:71:
好圖!!!!!!!!

基於慣性收視,我自細就好少睇亞視,因此無緣接觸喱套劇,所以投入唔到,最後我將3子賣&#21655;..