Toysdaily 玩具日報

[週邊精品] 關於TF3,我有個個人理想中的概念結局...

Nice new version Ending! At least better than original one!
其實TF3個編劇系唔系當呀麥sir系拉登非要殺它不可呢?
其實我一直覺得OP係電影中好暴力, 殺敵人方式完全唔係心存仁義既人既做法. 連無招架之力的SP都無得求情一槍爆頭!(?)
回復  gumng

I like your ending more.......
mkyfk 發表於 7-7-2011 12:15 AM

Ha Ha! Thx!
純粹吹水,不過講咩都改變不了!
希望電影公司可以換導演和編劇,重新再拍一系列接近原著的變形金剛眞人電影吧!
呢三集可以封為經典就算了!
回復 19# gumng

I don't agree "三集可以封為經典", 他地只是鷄片
我對無必要殺死御天敵lee個講法有保留..呢個啊伯為左賽伯坦乜都做得出..唔殺佢,佢又唔知攪d乜出來...炸 ...
jazz4004 發表於 6-7-2011 11:46 PM

問題係對方有求饒嘛... 呢個時候正派角色多數都會心軟, 雖然最後都係要死
雖然係老土, 但冇左呢段 硬係覺得個節奏掌握得唔夠好
:71:nice
your ending is really better than movie ending :73:
support!
回復  gumng

I don't agree "三集可以封為經典", 他地只是鷄片
mkyfk 發表於 7-7-2011 09:59 AM

第一集真係好睇,是真正經典!
第二集真係好失望,又長又悶又無故事性,是三集之中最差,亦是經典!
第三集有第二集塾底,雖然尾段大戰混亂,而且結局勁失敗,但總比悶爆的第二集精彩!
第一集真係好睇,是真正經典!
第二集真係好失望,又長又悶又無故事性,是三集之中最差,亦是經典!
...
gumng 發表於 7-7-2011 12:16 PM

十分同意!!!

第三集衰剪接... 無頭無尾... E.G. 上一幕大皇蜂救男主角, 兩秒後做左戰俘, 完全無交待
若出碟時加長為三小時, 就正囉:D

最後文哥用麥SIR支SHOTGUN殺"敵"幾有FEEL, 令我諗起動畫麥SIR變槍俾文哥用.

用完順手掉落地:DD
若有加長版,

加番
大皇蜂如何被俘
文哥怎樣拿回貨櫃
文可拿回櫃點裝飛行器
就正囉:help:
其實導演米高比好似都唔多注重文哥一路以黎係G1的形象, 但求節奏明快...
SP由佢一手打爆鐵皮(仲要say sorry~), 已經唔知佢想點, 大佬呀, 可以打傷, 唔一定要打死架, 切晒手手腳腳咪得囉. 戲中應該表達佢身為博派但為左大義而要有所羲生的覺悟, 但唔覺囉(除左放過文哥一之外) 而MG如果係由跟班星星叫提佢身為大佬, 唔應俾人HEAD住(其實係想叫MG幫佢打SP)咁就合理得多. 到最後其實點降SP唔係俾MG殺死, 而係由文哥一個攪電晒?唔....我諗係導演想帶出天真文哥成日講和平, 最後攪到朋友死, 地球傷. 唔可以再仁慈於敵人, 所以最後黎一個斬草除根式KO晒全部人....
我諗下次如果再拍TRANSFORMER, 可以講下劇情, 講下人性(定係機械性...). 就好似BATMAN BEGIN咁, 話唔定1帶起另一高潮都唔定~
回復 11# leah周

最慘係有很多位用不著演咁耐,好像塌樓同雷霆傘兵果兩幕...

這個瘋子為了塞星乜都做得出,放著不理太危險了...

係wo...果句野其實我漏左XD

回復 14# 人仔貓

但角色造型明明就是御天敵...

回復 15# gumng

這個麻...
首先我認為TF的世界觀很單純,一則搶劫地球,否則就是保護地球,沒第三了。
在這個前提下立場完全各走極端的博狂兩派就是TF份子唯一的立場選項...說得有點複雜了,
直接地說好了,御天敵不可能在沒任何理由的情況下追殺兩派吧?
除非說他很憎恨博狂兩派,甚至憎恨整個種族(就像雷翼王一樣),不過這就浪費了御天敵這個角色了,
而且他以一人之力挑戰兩派又好像過強了吧...

引申下去打完御天敵文麥又開始決鬥?
那三小時完得了嗎?

雖然我亦很想看文麥聯手...

Bee做大佬我就真是不接受了,如果換成博派心臟在銀河漂流之後被一個紅色的年青TF拾到倒還可以,
但這就太扯了...

回復 16# 變形哥哥

THANK YOU~

回復 17# Newt

老麥唔死個故仔完唔到,
如果來一個兒童向結局"老麥忽然洗心革面決心當一隻成功的人類走狗"這樣好嗎?
又或者"老麥忽然發現宇宙其實很大,無必要執著區區一個地球"這種推翻原設的結局好?
(編劇早就巧妙地設定了"地球含豐富的蛋白質及纖維,帶回塞星一定好好賣")

回復 18# francis_lks

電影的動作風格係咁,係第二集Bee都好暴力阿,折手斷腳,如果不是只得一堆鋼鐵在打,禁播都似...
而且就算在G1,大哥殺敵亦是毫不手軟既(只限1986 movie,成支攻堅隊俾他殺哂),就只是一念之差無給老麥致命一擊。

又,其實御天敵無係老麥的偷擊下英勇陣亡已經好難做下去,
一整個虛弱化的敵人就躺在眼前,放著不理太危險了,趁虛而入又太不英雄了...
所以老麥直接解決他是最好的劇情走向,反正他做開醜人XD

而且最後御天敵求情我覺得這個安排好差...
堂堂前Prime在最後居然怕死了...雖然可以說這較人性化,但我不喜歡...

回復 19# gumng

這三部封印做黑歷史就差唔多!!

回復 20# mkyfk

好一句雞片XD

回復 21# leah周

同感~

回復 22# FrTW

太抬舉我了XD

回復 23# gumng

其實我覺得三集都麻麻地好睇...

最後文哥用麥SIR支SHOTGUN殺"敵"幾有FEEL, 令我諗起動畫麥SIR變槍俾文哥用.

用完順手掉落地spreroy 發表於 7-7-2011 03:53 PM

同感XD
這就真是向G1致敬啦XD

回復 26# 廿一月

我甚至覺得導演根本就對文哥無愛...
只求拍一部與時並進(即沒了正派總留一手這種老梗)的TF電影。

SP打爆鐵皮果度我就很滿意了,張力十足。
雖然不少鐵皮fans表示很難過,但如果唔係"殺"就突出唔到佢的覺悟及不惜一切了...
但他放過文哥就將這一切覺悟破壞得一乾二淨...求其搵兩條友去救文哥未好lu...

如果變了一部鉅額拍攝的CG的人性劇情片,投資者一定會買兇殺導演...
那部用了八憶去拍的真人版<再造人卡新>就是好例子了...
TF電影的電場定位是"高質CG打部的商業動作爽片",在"大片有大片要守的規則"下轉形的可能性不多(其實這早就交給TF漫畫去做了)
如果再有下一部我只救他好好的給我一部真正的動作爽片,劇情我真的不在乎,拜託就好好的給我打個血流成河屍橫編野就好了!!
回復  leah周

最慘係有很多位用不著演咁耐,好像塌樓同雷霆傘兵果兩幕...

這個瘋子為了塞星乜都做得出 ...
隨感一亡魂 發表於 7-7-2011 06:47 PM

我諗你完全誤會哂我的意思!
我所講的合作,只係文麥合作only, 而不是兩派!而且係連接電影御天敵下手殺文哥之後所發生,合作只是5-10分鐘!麥sir開槍後殺不死御天敵,然後文麥合作再戰御天敵,三人決戰致白熱化時,麥sir暗算文敵兩人,將二人殺死,之後的故事就如我所講一樣.......

正如你所講,好多忠實tf迷會鬧爆呢三集唔宗於原著,不過我睇完弟二集後,已經無呢d包"服”!好明顯電影內蜂蜂才是主角,文哥只是戰爭機械,出親場都只是打,沒有戲份可言,所以蜂哥變領袖我完全ok!
同樣地,我都唔覺得第三集好睇,不過有第二集打底, 我進&#22642;前已經有心理準備,導演一定會亂來,只顧男女主角 ,完全忽視機械人之間的描述,所以我覺得第三集ok, 但不是好看的電影!
如果最後老柯同老麥握手言和,相信好過老柯變了殺人狂!
如果女主角是上兩集的好D,上兩集與Sam生死與共都可以話飛就飛,顯得今集男女主角的感情再無意思。

如果.....換了MB會更好,此導演水準不夠穩定,只醉心畫面而忽略故事!期待其他其他導演製作的TF movie!
回復 28# gumng

那他們三人混戰不就好嗎?