Toysdaily 玩具日報

查看: 2460|回復: 10

[改造交流] 估吓整邊個?

小弟劣作,希望各大師兄指點,不喜勿插。
回復 1# chung1969

隱形俠......因為乜都睇唔到:34:
整叉燒包:58::58::58:
圖像顯示 X .....一定係 x men 。
我覺得係星爺功夫套戲入面嘅火雲邪神!
乜似梁小龍先生嗎?咁我要努力吓啦!謝謝師兄指點。另外向前兩位師兄say sorry,因為未攪好圖就post 咗, sorry.

sorry 應該係三位師兄。
師兄用咩工具刻眼部,耳仔等呢?我剛開始試吓自己刻,用D一set嘅工具(但大粗末能做到仔細位),用160蚊嘅肉色Super Sculpey膠自蒸,而油就係普通嘅Acrylic colours顏料,但現時只能刻埋D卡通樣...想快D刻到自己同家人嘜頭.........最後帥兄嘅頭碉好正呀!!
謝謝師兄,其實我用一個心目中人物有點相似的頭雕開始,用矽膠起摸,樹脂先倒一次,然後用雕刻刀修改,再用造形畢地做輪廓,重覆重覆地做,上灰確定再修改。所以耳仔不用做,只修改。肉色Super Sculpey膠未試過,平常做其他人樣,都只用精雕油泥,差不多就用矽膠起摸,樹脂先倒一次,然後用雕刻刀修改。平平地玩吓,並非各大師兄的高手級,所以劣作希望各大大指點。
係咪 白花油王子 ?? :shy:
師兄用咩工具刻眼部,耳仔等呢?我剛開始試吓自己刻,用D一set嘅工具(但大粗末能做到仔細位),用16 ...
mk23 發表於 2-7-2011 12:19 AM

最好溝少少 SUPER SCULPEY (FIRM ) , 挺身 D 易雕 D , 雕眼耳等用勾狀造形刀 / 牙簽可以