Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: alan121

[劇場創作] 大黏土小劇場第三彈 - 東方少女事件簿

Like x2~
真係好正, 又進一步
hoying710 發表於 17-6-2011 09:26 PM

想要再超越已經有難度:(
看完:43:
今次笑點都唔少:71:
唔知下集會唔會有更多的新人物登場呢?
我開頭只係走馬看花睇圖,冇咩留意.......但睇埋故事又真係好唔錯,我覺得你有做編導同編劇既才能.....
最讚既係,鏡頭同陰影運用好一流,就係尾2同尾3o個兩張,好能襯托出懸疑既氣氛,:36:
同埋更讚既係ps既運用,笑夜d彈幕同蕾米個大影都好正,不過更加正係用符卡屈saber偷野o個段好搞笑:66:
不過我覺得都有d不足之處,好似有d表情既道具其實可以唔駛用ps的,例如妖夢o個滴汗,本身都有立體貼紙附送的,如果用o個個會比較有立體感,少左份違和感,同樣蓄米嬲o個d青筋記得好似唔知邊盒大黏土都有送呢隻立體貼紙.....(其實係唔捨得用?:44:)
不過我覺得更有違和感係最後一張,如果"夏洛"堂眉可以用ps打返灰色配合返妖夢既毛色就更好了:71::34:

係老友先俾咁多評語你算唔話得啦:p
看完
今次笑點都唔少
唔知下集會唔會有更多的新人物登場呢?
機體 發表於 18-6-2011 01:34 AM

拍果時靈感到:43:
很多笑位即興

下一次繼續有不同的嫌疑犯:36:
我開頭只係走馬看花睇圖,冇咩留意.......但睇埋故事又真係好唔錯,我覺得你有做編導同編劇既才能.....
最讚既係,鏡頭同陰影運用好一流,就係尾2同尾3o個兩張,好能襯托出懸疑既氣氛,
同埋更讚既係ps既運用,笑夜d彈幕同蕾米個大影都好正,不過更加正係用符卡屈saber偷野o個段好搞笑
不過我覺得都有d不足之處,好似有d表情既道具其實可以唔駛用ps的,例如妖夢o個滴汗,本身都有立體貼紙附送的,如果用o個個會比較有立體感,少左份違和感,同樣蓄米嬲o個d青筋記得好似唔知邊盒大黏土都有送呢隻立體貼紙.....(其實係唔捨得用?)
不過我覺得更有違和感係最後一張,如果"夏洛"堂眉可以用ps打返灰色配合返妖夢既毛色就更好了

係老友先俾咁多評語你算唔話得啦
天威勇士 發表於 18-6-2011 03:32 AM

好耐未睇過咁有心既評語:77:
我個腦有畫面自動生成功能, 所以鏡頭同陰影運用等等係當諗好果一張有咩台詞既同時已經知道要點影,咩動作.. 某程度慳好多時間
蕾米個大影唔係ps運用:74:只係靠打燈,真功夫黎
你講中了......表情道具我係唔捨得用:(  其實花多少少時間後期制作, 分違和感應該可以消失
青筋係妖夢有, 滴汗就唔知
堂眉我本來都有諗過改:78:, 不過我又驚一開始改呢d就會走火入魔, 第時表情都唔換, 直接係ps 改就算, 甚至ps出一d從來都無出過既表情:ice:
BGS典型的傲慢.....那一堆什麼你的問題我的問題我都沒有看明白....
期待 下半埸
結局, 不會是BRS給拿了吧, 為了用雙刀流
BGS典型的傲慢.....那一堆什麼你的問題我的問題我都沒有看明白....
期待 下半埸
結局, 不會是BRS給拿了吧 ...
SHADOW_HUNTER 發表於 18-6-2011 10:38 AM

那堆問題是故意拉長做成混亂:he:
不過不是沒有意思的

欲知後事如何,請看下回分解:36:
nice!!!
support :71:
十分有趣~

東方絕對是一個無低洞……
我的萃香不久前到手了,找時間去拍拍~
nice!!!
support
FrTW 發表於 18-6-2011 03:08 PM

感謝:71::64:
十分有趣~

東方絕對是一個無低洞……
我的萃香不久前到手了,找時間去拍拍~
AIRU 發表於 18-6-2011 06:44 PM

莫非是griffon 的萃香:@?
griffon 我只要2姊妹就足夠了:78:
莫非是griffon 的萃香?
griffon 我只要2姊妹就足夠了
alan121 發表於 18-6-2011 10:04 PM

明天會有答案的了:36:
明天會有答案的了
AIRU 發表於 18-6-2011 10:30 PM

期待你的分享:71: