Toysdaily 玩具日報

查看: 17270|回復: 29

[改造交流] [原創]金毛獅王--小改善2-轉腰<香港>

自從上次...金毛獅王--小改善1 幻影機械人的股關節修改...後, 小弟就不斷構思, 要怎樣才能讓金毛獅王跳出扭腰舞:36:
終於在驚險大膽的手術後, 金毛獅王可以扭腰擺pose喇!!

在驚險大膽手術中, 只偷拍了幾張恐怖情況, 讓大家分享.....
pg警告:請勿隨便模仿, 否則.....

1.獅王! 上手術台, 等候處決! :50: 留意! 相中有不合邏輯的情況.....

2. 目標是上半身, 跟下半身的扣扣, 切切切:@

3. 去勢後.....

3. 在上圖中間的位置鑽孔, 配以螺絲勾+彈弓+介子+絲母後!!!!:74:

4. 獅王扭腰舞:34:

5. 金毛獅王: 我終於做完手術喇!!

6.出拳 !:71:

7. 火炎劍!!:$

~ 完 ~

後記: 整個手術心驚膽顫, 很擔心這個30年的2k獅王夢會毀於一旦.
幸好手術尚算成功!
而我亦要老實說, 明眼的人都會看出, 我今次其實放棄了金毛獅王的兩個高可玩性地方, 前裙甲, 後裙甲!

由於今次獅王的前, 後裙甲都是與獅王的上半身連在一起的, 如果不分開它們, 一轉身就會走光了:(
於是我亦開始催眠自己...反正今次金毛獅王都未至於做到完全不用換件, 如大頭,大膊頭, 等等, 就豁出去吧......!
成功了, 不單是為自己的改造成功高興, 更高興的, 是金毛獅王終於可以擺出威武的姿勢了:$
多謝觀賞! !
佩服師兄的藝高人膽大:71:
頭像被屏蔽

不&#35715;下&#28857;&#23550;得住1大群熱愛獅王的Fans!?:71:

個人意見:大人同細路玩玩具最5同就系尼度拉、
兄台懂得玩具更多的意義、細路就算想到&#28857;改造、
想改都無技術、有技術又未必有<吉士>哦
抵兄台能玩&#23613;付出了的&#27598;1蚊。

多謝兄台尼張坐言起行的貼、感動到我終於有意思
入尼隻己被放棄的魂啦。
好利害! 真係好利害 !!:71:
大大技術高超, 而且膽色過人, 最終成就一代獅王:77:
自從上次......後, 小弟就不斷構思, 要怎樣才能讓金毛獅王跳出扭腰舞
終於在驚險大膽的手術後, 金毛獅 ...
erostse 發表於 8-6-2011 02:00 PM

師兄, 你又唻做危險動作, 正如你所講:「很擔心這個30年的2k獅王夢會毀於一旦」:(
但你已成功o左, 強:$
呢d通常只係夠膽諗而唔夠膽做既野..大大你都做到了...:64:
師兄真夠薑 :71:
very good, I want to try try, too~
真係有一種說不出的感動...:64:
下半身中空位(俯視角度)有冇修補埋~?
金毛獅王(機械獅子)仲完整變得番嗎~?
除了感動,想不到其他形容詞!great work brother!
無勇氣&#25886;隻金毛做手術, 大大真厲害!!
多謝各位大大o既誇獎:35:
不過諗番呢幅刀鋸獅王, 我都真係猶有餘悸.....:69:

至於獅王手術後o既近況, 我會今晚親自訪問佢, 聽日再同大家報導:77: