Toysdaily 玩具日報

查看: 8271|回復: 24

[分享討論] 有關國產十五機合体改造的小小分享

見到咁多位大佬對十五机合体的改造真的令小弟大開眼界
小弟都改造咗一隻   但是太懶沒有將改造過程遂一講解
除了懶之外  因我發覺其實大家所造的都是大同小異
但看多了各大大的文章
除了海空派是差不多
小弟發覺我所改的陸派與大家大有不同
心裡面嗰团火响呢個moment又要爆啦
請各位容小弟在此顯羞啦

古語有曇 one picture is better than thousand words
而且又唔係啲乜嘢秘技  所以都係睇相啦

:71: 好似都好實淨喎

回復 2# virtualman

3蚊粒嘅磁石真係好勁ga 尤其係做脚嗰兩架車
真係可以比做patpat嗰份凌空吸上去
好鬼有陰陽电磁俠feel
有heart, 讚!!:71:
回復 4# 半田健人_555

其實係我懶唔想鑽窿啫
回復  virtualman

3蚊粒嘅磁石真係好勁ga 尤其係做脚嗰兩架車
真係可以比做patpat& ...
mamamiya 發表於 26-5-2011 04:31 AM

正{:2_122:}

其實你d磁石係邊買?
磁石力格住膠無問題?
圖3 手關節位係用左磁石片??
頭像被屏蔽
我今曰都用批發價買左!
仲平過兩排多多!
回復 6# Jazzblues
響鴨記買的
一來d膠好薄二來磁力真係好勁 所以一d都無影響
另外用aa膠便可黏合
圖3的磁片可以無視 因無料到 不過因為整唔甩便由得佢
回復  Jazzblues
響鴨記買的
一來d膠好薄二來磁力真係好勁 所以一d都無影響
另外用aa膠便可黏合
圖3的 ...
mamamiya 發表於 26-5-2011 06:32 AM

直昇機同手臂位分合點解決好? 我暫時整左頭位可以自由分體同埋合左後條頸唔會長
回復 10# Jazzblues
直升機與手的接合點的解決方法我相信大家都是差不多----拆開直升机將手(車)分開然後磨掉車尾與直升机接合的那個蘑姑椗凸出的边位使它變成一條柱
問題是怎樣解決把它與直升机接回時不會因地心吸力而掉下的情况
一開始時如你所見我是想用磁片解決
但完成後發覺效果未如理想 沒有掉下的原因只是因磁片開的窿比條柱細小小
質上去又沒跌下便算了
如我再改造的話我想我都是用磁石
回復  Jazzblues
直升機與手的接合點的解決方法我相信大家都是差不多----拆開直升机將手(車)分開然後磨掉 ...
mamamiya 發表於 27-5-2011 08:49 AM

大大其實膊頭直昇機尾可用方型偏平磁石,鴨記$4蚊粒,應該可以唔駛改fit位入!之後響手臂尾加圓形餅仔磁石$1-$1.5一粒!咁就應該可以好似合金魂GX-01咁取出及分離!
:64:
大大其實膊頭直昇機尾可用方型偏平磁石,鴨記$4蚊粒,應該可以唔駛改fit位入!之後響手臂尾加圓形 ...
常威 發表於 27-5-2011 09:40 AM

:61::52:磁石萬歲:52::61:
回復 13# 常威

Exactly what I think!!!所以我係度諗緊改唔改埋第二隻
雖然我買咗兩隻 但我唔係炒家
回復  常威

Exactly what I think!!!所以我係度諗緊改唔改埋第二隻
雖然我買咗兩隻 但我唔係炒家 ...
mamamiya 發表於 27-5-2011 10:50 AM

唔駛緊張喎,
响哩度有邊個大大買左,
又只係會買一隻咁笨呀。。。
:58::34: