Toysdaily 玩具日報

查看: 16827|回復: 21

[玩具報告] 笨大殺人事件,SHF New 電王

如果有人死,Bandai,你要負全責~~~~~~

SHF 新電王,舊年曾推出限定,一推出市場,立即給玩迷瞬殺。價錢一日炒高過一日。
今年再次推出,更要是「非限定品」,玩迷開心到飛起。

本品推出時我正在忙於搞 show,沒空上玩具店,估計到本品人氣,所以請友人早早替我搶購。
依家買玩具,唉.......

New 電王,為電王劇場版的角色,以主角身份替代野上良太郎續拍幾集劇場版。
有別於善良的良太郎,新電王初出場表現的好有實力,乃扯高氣揚的死小孩一件。
後來當然是明白做人真締,成為獨當一面的正義使者....

.....其實,幾悶~~~

(我看這套電影已是年多前的事了,以上介紹純靠記憶,有錯請指正。現在先看玩具。)

看吧,看吧,New 電王!

SHF 近來的出品十分參差,可以用「一啖沙糖幾啖屎」去形容,今次的新電....放心,是沙糖來的。
身型比例,頭部有點過大,但劇集中其實也差不多-----特攝超人始終是一套「帶頭盔」戲服,很容易出現「頭大」問題,電王、Kiva 尤甚----本品或可算是忠於原著。

(說點題外話,十多年前【蠟筆小新】在港播出,搞了個真人 Show,我負責參與劇本創作與及魔術顧問。
當時我們最頭痛是要找人飾演「動感超人」,蓋因那傢伙的頭盔好窄,要找一個「頭部較細」的大男人去演~~~)

說遠了,其實本品的外型,色澤是很不錯的,尤其那一身藍色,竟有點點戲服的的質感。

透明複眼內有六角暗紋,讓一雙大眼睛看點十足~~

本品是SHF 第二隻 New 電王了,上一隻新電是限定品,給人炒到上天,依家新版竟然當「普通版」去賣,就同大家睇睇幾個新設計。
肩部火車軌為獨立零件,安插在身體,不會對肩膀關節做成干預。

異魔神(應該是「意像人」,嗯,叫慣了)所變身的長劍,口部追加了開合機關。

另一個大改善處:足踝的球型關節的安裝方式....很難形容,有點似山口式的處理,球型關節斜斜的插入腳掌。讓擺 pose 更自然。

又,如果玩過其他電王玩具,例如裝著、SIC,可能你會同我一樣,覺得腰部果幾粒黑色武器組塊好煩。
這方面,SHF 新電就處理得好好:乾脆把黑色武器部件和金色掛鉤黐死;另有「空掛鉤」配件,給你顯示「拆下武器」形態。

異魔神____大劍......嗯,我完全唔記得呢隻o野叫咩名~~~

背部可換上掛鉤,給你掛起大劍。

.......拍照後我才知道,我把掛劍方式搞錯了.....

.........算了,沒差!

New 電王武器豐富,件件都又大又靚。就算你有舊版(限定版),你都好難忍手唔買呢隻!

冇o野好講喇,大家睇相~~~

後記:

舊版「限定 New 電王」曾炒到千多元,但亦有人肯高追,

Bandai 竟在一年左右竟推出新版,質素高、配件多、更改良關節,足以叫所有高追舊版的玩家吐血身亡。

之前高追神話12宮,甚一只開3只那批玩家咪魂飛魄散永不超生?
電王電影三部曲藍之章其實好有意思~~~我自己都睇咗兩次~~~反而紅之章就有少少悶~~~:78:

Gary 兄啲相影得好好~~~只是有幾幅 setting 唔係咁正確~~~:)
thx for share!
不錯的分享~~
把劍係咪叫teddy?
同teddy bear有冇關係?
影到咁有質感

睇到都差d想買:59:
gary兄 相好靚呀~ :handshake:
其實好奇怪人人都話新電王話頭"造大左"
SHF如是,MEDICOM如是,
其實所有電王FORM個頭盔都係同款,
尺寸亦係一樣既,只係佢對眼同其他小配件設計比較巨型吧

呢隻藍色真係好靚,又有配件玩,抵.
魔術顧問??樓主有玩魔術,記得當年係尖咀街頭時,有一位前輩都係叫gary有黎睇過我地玩
頭像被屏蔽
:71:
cool:shiny:
「Bandai 竟在一年左右竟推出新版,質素高、配件多、更改良關節,足以叫所有高追舊版的玩家吐血身亡。」

笑了:x:x:x
舊嗰隻簡直不值一提:38:新版又真係好低:71:
魔術顧問??樓主有玩魔術,記得當年係尖咀街頭時,有一位前輩都係叫gary有黎睇過我地玩
JUNOWONG28 發表於 19-5-2011 07:34 PM

我有玩魔術,不過現在會用更多時間玩玩具~~~~:!

謝謝各位巴打支持。呢隻新電本身已經好靚,
未入手的,如有緣見到,不要猶豫了。
真心推介。:64: